logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[lanos] sterownik ECM - traci pamięć EPROM po postoju

mabakay 02 Lip 2008 19:11 5608 9
REKLAMA
  • #1 5306044
    mabakay
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, byłem w boshu i po 6h dłubania, wymiany paru elementów, przeczyszczenia innych, mechanik stwierdził, że najprawdopodobniej po wyłączeniu silnika i odczekaniu 20-30 min pada pamięć eprrom komputera i traci adaptacje, przez co przy każdy dłuższym postoju start wygląda tak, że auto wchodzi na 3 tys. obrotów i trwa to od 20-60 sek. zanim spadnie do tych 900 na jałowym. Cała reszta jest ok. Widzi temperatury takie jak mają być, wskazania mierników... Czy da się coś z tym jeszcze zrobić? W serwisie zawołali 2 tys. za nowy komputer :cry:
  • REKLAMA
  • #2 5319359
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    A zmierzył ktoś czy dochodzi napięcie do kompa? może problem polega na tym że nie ma napięcia "podtrzymania", miernik, schemat do ręki i ognia.
    Po za tym napisz czy jak już odpalisz autko złapie temperature czy wszystko jest OK czy przy dojechaniu do skrzyżowania skacze na 3000obr/min? nie przygasa itp.
    jak masz możliwość to podmień kompa z innego lanosika i sprawdź czy będzie ten sam objaw.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5319428
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 387
    To nie komputer panowie,i tyle..
  • #4 5319525
    monrant
    Poziom 22  
    Ocena: 164
    Jak pamięc EPROM może stracić zapis jeżeli jest bez zasilania? No pańskie jaja ktoś tu tworzy.
  • REKLAMA
  • #5 5319837
    mabakay
    Poziom 11  
    Po starcie i opadnięciu obrotów już dalej jest bez niespodzianek. Nie gaśnie, nie wchodzi na wysokie obroty.

Momik12 jeżeli nie pamięć to co jeszcze poradziłbyś sprawdzić?
  • #6 9886172
    WinWoj
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Temat może już nieaktualny, ale skoro mi się wygooglał przy poszukiwaniach czegoś innego to może dorzucę coś od siebie...

Otóż skoro po 20-60 sekundach wszystko wraca do normy, to jak można twierdzić że problem dotyczy pamięci, i to jeszcze pamięci (siedzącej w warunkach zamkniętej obudowy) - tylko do odczytu... Bzdura.

Takie skakanie obrotów już prędzej na jakiś próg nagaru w przepustnicy albo problem w stabilizacji biegu jałowego świadczy. Ktoś napisał, że to nie ECM i to chyba prawda. Szkoda, że autor postu nie podał ostatecznego rozwiązania.

pzdr;
  • #7 9886252
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1580
    Nawet nie podał czy ma instalację gazową,gdzie często korzystano z tej właściwości ECU,skasowanie autoadaptacji i mamy wrażenie że wszystko w najlepszym porządku pod maską.
  • REKLAMA
  • #8 9886565
    WinWoj
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jeśli Lanos z ecu Delco, to adaptacje siedzą w tam motce? Bo przecież jak ma 27C256 to gdzie indziej mogą?
  • #9 9889638
    mabakay
    Poziom 11  
    Przepraszam najmocniej, problem zupełnie przypadkowo rozwiązał się dopiero na początku tego roku i nie pamiętałem już po prostu o tym wątku.

Tak, mam instalacje gazową Lovato, ale to najwyraźniej nie ma żadnego związku. Problem rozwiązał się w momencie kiedy mechanik wymienił kabel zasilający czujnik ciśnienia oleju. Kabel był przecięty i czujnik nie dawał żadnej odpowiedzi.

Jestem 100% pewny, że to to, bo u mechanika wymieniałem przewody hamulcowe i wtedy wypatrzył wiszący luzem kabelek. A dokładnie po tej wizycie, jak ręką odjął.

Pospieszyłem z odpowiedzią i dziękuje za pomoc :-)
  • #10 9889670
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6572
    Prędzej miało to już związek z układem hamulcowym (a właściwie jego wspomaganiem - jest zasilane podciśnieniem z silnika)...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Daewoo Lanos pojawił się problem z wysokimi obrotami na biegu jałowym po dłuższym postoju, co trwało od 20 do 60 sekund, zanim obroty spadły do normy. Mechanik w serwisie Bosch podejrzewał utratę pamięci EPROM sterownika ECM po wyłączeniu silnika, co miało powodować utratę adaptacji i nieprawidłową pracę silnika na zimno. Jednak uczestnicy dyskusji podkreślili, że pamięć EPROM nie traci danych po braku zasilania, a problem raczej nie leży w samym komputerze. Sugerowano sprawdzenie napięcia podtrzymania sterownika, wymianę komputera na inny egzemplarz oraz kontrolę przepustnicy i stabilizacji biegu jałowego. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana przeciętego kabla zasilającego czujnik ciśnienia oleju, który nie przekazywał sygnału, co wpływało na pracę silnika. Wątek instalacji gazowej Lovato został wykluczony jako przyczyna problemu. Dyskusja wskazuje na konieczność diagnostyki układu czujników i okablowania, a nie wymiany sterownika ECM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA