Witam mam pytanie odnośnie tego silnika w tym modelu VW Golf V 2.0 TDI 136km rok 2004/05 Czy silnik jest dobry nie psuje się proszę o opinie. Z góry dziękuje.
licząc koszt obsługi diesla a tym bardziej na pompowtryskach , koszta napraw przy ewentualnej awarii , i dzisiejsze ceny ropy w ogóle zastanawia mnie sens diesla , nie wspominając o wyższym koszcie zakupu i standardowo przy aucie używanym wyższym przebiegu [faktycznym]
sens zakupu diesla ??? 10 lat jeżdziłem benz. lub gaz i od kiedy zakupiłem przyzwoitego diesla z przebiegiem 260 tys. km zapominam o silniku ( oleje, filtry, rozrząd ) i do przodu, przez trzy lata zrobiłem ponad 100 tys. km. - wracając do tematu Golfa V to kolega ma rację że te nowsze mają więcej problemów od tych wcześniejszych
✨ Silnik VW Golf V 2.0 TDI 136 KM z lat 2004/05 jest oceniany jako stosunkowo niezawodny pod warunkiem regularnej wymiany oleju i stosowania odpowiedniego paliwa wysokiej jakości, najlepiej z lokalnych źródeł. Zaleca się używanie oleju spełniającego normę VW 505.01, szczególnie do pompowtryskiwaczy. Wśród użytkowników pojawiają się jednak opinie, że ten silnik jest bardziej awaryjny niż starsze jednostki 1.9 TDI. Dodatkowo, koszty eksploatacji i napraw diesla z pompowtryskami mogą być wyższe, co rodzi pytania o opłacalność zakupu takiego auta, zwłaszcza z dużym przebiegiem. Warto również zwrócić uwagę na możliwość cofania licznika w tym modelu, co może wpływać na ocenę stanu technicznego pojazdu. Ogólnie, nowsze wersje Golfa V mogą mieć więcej problemów niż wcześniejsze generacje. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.