logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda

politowiczpiotr 09 Maj 2015 10:51 4437 6
REKLAMA
  • #1 14680161
    politowiczpiotr
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

W grudniu byłem na serwisie instalacji w znanej w Łodzi firmie, lecz Ci źle wyregulowali instalacje. Problem jest taki że co jakiś czas wyskakuje mi błąd ECM-Engine Control($7E8) Cathalyst System Efficiency Below Threshold. Byłem w serwisie i sprawdzono sondy. Powiedziano mi, że jest to wina źle wyregulowanej instalacji i z stąd błąd na drugiej sądzie. W związku z tym że mieszkam w Niemczech i masa tu fachowców którzy mylą plus z minusem w elektryce i źle wywarzają opony to postanowiłem to zrobić sam mimo że będzie to moje podpięcie do instalacji lpg .

Poniżej to co udało mi sie zarejestrować w programie oraz ustawienia jakie ściągnąłem z samochodu oraz jakie otrzymałem z autokalibracji.

Jak widać pojawia się error zbyt niskiego ciśnienia.
    Może ktoś podpowiedzieć co i jak zmienić.

Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda Landi Renzo Omegas - Źle wyregulowana instalacja, problem z 2gą sondą lambda
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    Załączniki:
    • insignia_1_4.rar (22.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14702709
    eLKa
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Jeśli błąd został odczytany prawidłowo, to oznacza, że katalizator stracił swoje właściwości magazynowania tlenu i jego sprawność jest poniżej progu przewidzianego przez producenta w programie ECM. Po prostu przestał być katalizatorem, a stał się tłumikiem. Być może można go jeszcze uratować, ale trzeba go wymontować i wypłukać nalot odpowiednimi do tego celu środkami, a następnie dokładnie wysuszyć (firmy tym się zajmujące używają do tego celu pieca wodorowego, by nie dopuścić do osadzania się zanieczyszczeń). W warunkach domowych szanse są poniżej 30% i może lepiej poszukać zamiennika spełniającego euro 4. Po naprawie lub wymianie katalizatora trzeba go przetestować jeżdżąc tylko na benzynie kilkaset kilometrów, a następnie wyregulować gaz, ponieważ zbyt bogata mieszanka mogła przyczynić się do przyspieszonego zużycia katalizatora. Na obecnym etapie (bez poprawienia katalizatora) regulacja nie wpłynie na pojawianie się takiego błędu.
  • REKLAMA
  • #3 14703549
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    eLKa napisał:
    że katalizator stracił swoje właściwości magazynowania tlenu i

Od kiedy to katalizator magazynuje tlen, co???
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #4 14703597
    eLKa
    Poziom 16  
    W takim razie proszę załóż oddzielny wątek i opisz wszystkim jak działa katalizator.
  • REKLAMA
  • #5 14704032
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    A w jakim celu jak większość userów z forum doskonale zna jego działanie?. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal pleciesz od rzeczy.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 14704364
    eLKa
    Poziom 16  
    milejow napisał:
    A w jakim celu jak większość userów z forum doskonale zna jego działanie?. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal pleciesz od rzeczy.

Nie wiem w jakim celu zamieszczasz takie uwagi - przecież nie pomagają one w naprawie samochodu z instalacją OMEGAS.
    W linku trochę informacji na temat działania katalizatora w samochodzie http://www.motofakty.pl/artykul/kontrola-katalizatora.html
  • #7 14704377
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5046
    To nie wina instalacji tylko katalizatora lub dziurawego wydechu.
    Katalizator nie wyrabia.
    Gdyby była źle ustawiona mieszanka to miałbyś błąd który by jej dotyczył a tu widać że mieszanka jest ok tyle że katalizator nie spełnia swojej funkcji.
    Skasuj błąd, używaj przez tydzień tylko PB a zobaczysz że błąd też wyskoczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją LPG Landi Renzo Omegas, który objawia się błędem ECM-Engine Control ($7E8) związanym z efektywnością katalizatora. Po serwisie w Łodzi, instalacja została źle wyregulowana, co prowadzi do błędów związanych z drugą sondą lambda. Użytkownik planuje samodzielnie naprawić problem, mimo obaw o jakość fachowców w Niemczech. W odpowiedziach podano, że problem może leżeć w uszkodzonym katalizatorze, który stracił swoje właściwości, a nie w samej instalacji LPG. Zaleca się przetestowanie pojazdu na benzynie oraz ewentualną wymianę lub czyszczenie katalizatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA