logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G - centralny zamek nie działa z pilota mimo nowej baterii i synchronizacji

Kamilloo 02 Sie 2008 10:57 152379 41
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego centralny zamek w Astrze G nie reaguje na pilota mimo nowej baterii i próby synchronizacji?

Najpierw spróbuj synchronizacji od razu po włączeniu zapłonu, bez czekania 30 sekund, naciskając zamknij/otwórz; w wielu autach to działa, ale w części Astr nie i wtedy potrzebny jest TECH [#6278295][#5400752] Jeśli pilot nadal nie działa, sprawdź zasilanie sterownika centralnego zamka po stacyjce — na cienkim czerwonym przewodzie ma być + po włożeniu kluczyka, a w starszych/nowszych wersjach warto skontrolować bezpiecznik 1.15 lub 3.21 [#6281918] W threadzie okazało się, że po zmostkowaniu tego zasilania synchronizacja przeszła i centralny zamek zaczął działać z pilota [#6281988] Sam brak reakcji pilota nie musiał więc oznaczać uszkodzonej baterii ani samego nadajnika, tylko brak właściwego sygnału/zasilania dla centralki [#6278384][#6281988]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 10823367
    wotek21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Z tą zmiana centralki to bym się wstrzymał. Jeśli masz drugi kluczyk to sprawdź jak działa. Jeśli będzie ok, to logiczne, że centralka jest w porządku. W starym kluczyku wymień baterię i zaprogramuj od nowa - powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #32 10823509
    Iskariote
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Właśnie że drugiego kluczyka nie mam. To jest jedyny. Bateria jest nowa, jak pisałem musze go programowac co jakis czas bo zapomina, rozprogramowuje sie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #34 11254378
    ixs
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Miałem podobny problem jak Ty Iskariote przyczyna bylo wyrwane gniazdo bateri z płytki - dalem do elektronika cos podlutowal chwile dzialalo ale po pewnym czasie znowu to samo , probowalem podlozyc cos aby dociskalo lekko baterię do plytki bez ponownego lutowania... znow jakis czas dzialalo, ale cęsto gubił sygnal i sie rozprogramowywal, musialem dosc czesto programowac od nowa wg instrukcji.... Zwykle dzialalo na jakis czas, ale ostatnio nie chce juz to zadzialac,, podlutowalem znowu mocowanie bateri, ale nie chce sie zsynchronizowac, dioda swieci, ale jakos dziwnie, - swieci ciagle przez ok 3-5 sek, czasem jakos slabo mruga jakby pradu malo mialo, bateria raczej dobra bo ma 3,65V ( ew drugim podobnym pilocie od drugiego opla dioda swieci tylko w chwili nacisniecia przycisku i ten dziala dobrze ale w drugim samochodzie....

co to moze byc ze nie da sie zaprogramowac i dioda tak dziwnie długo swieci?

Naprawione - okazało sie ze sciezki trzeba bylo poprawic - bateria tez byla juz slaba - po polutowaniu sciezek i wymianie bateria - dziala az milo...
  • #35 11257423
    GazMajster-G1
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja robiłem tak .

Kluczyk w stacyjkę , naciskałem przycisk , i przytrzymując wciśnięty przycisk włączałem zapłon. zamek się zamknął i otworzył , i wszystko działało .
  • #36 12343764
    pyzdera
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    @Iskariote - właśnie trafiłem na identyczny problem, którego przyczyną jest odpadnięcie gniazda baterii od płytki. Trzeba wyciągnąć płytkę z obudowy i porządnie przylutować gniazdo - najpierw pobielić z topnikiem blaszki baterii które mają być przylutowane, później zrobić małe krople na padach i przylutować dociskając gniazdo żeby "siadło" :) Na koniec można włożyć między obudowę a baterię kawałek cienkiej gąbki, na wszelki wypadek, żeby zabezpieczyć się przed wyrwaniem gniazda przez wstrząs np. po upadku.
    U mnie zadziałało.

Przy okazji, nie wiecie w jaki sposób mogę dorobić drugi kluczyk z pilotem i immobilajzerem? Jakiś opis, bo pewnie i pilota i pastylkę trzeba wprogramować.

Oczywiście że w ASO, to wiem :), ale może da się jakoś na piechotę i nie za 5 stów.
  • REKLAMA
  • #38 12370694
    pyzdera
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Może być jakikolwiek kluczyk (pilot + pastylka) tego typu? Np. używka z allegro?
    Pinu oczywiście nie mam :( ale zanim pójdę do ASO, to jeszcze pokombinuję - popytam sprzedającego i nowego mechanika - podobno pracuje w ASO, więc zapewne ma "możliwości" :)
  • #39 12382099
    vsymod
    Poziom 11  
    Właśnie zakupiłem kluczyk używkę ze sprawną elektroniką. Przełożyłem grot + pastylkę i procedura wpisywania pilota nie zadziałała.
  • #40 12382171
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    vsymod napisał:
    Właśnie zakupiłem kluczyk używkę ze sprawną elektroniką. Przełożyłem grot + pastylkę i procedura wpisywania pilota nie zadziałała.

Jaka procedura wpisywania? Używałeś TECH-a?
  • #41 12383843
    vsymod
    Poziom 11  
    Nie podłączałem jescze TECHA-a. Miałem na myśli procedurę synchronizacji. Przytrzymanie przycisku na pilocie po włączeniu zapłonu jest to synchronizacja pilota po wymianie baterii. Jeśli w pilocie nie kontakuje bateria lub są zimne luty gniazda baterii to następują zaniki zasilania pilota i trzeba synchronizować kluczyk z samochodem. "Obcy" kluczyk można dopisać tylko przy pomocy interfejsu diagnostycznego.
  • #42 12383948
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    No to podjedź na TECHA. Innej metody nie ma. Chyba że zakup pilota z centralką od niego.

Podsumowanie tematu

✨ W Astrze G problem z centralnym zamkiem polega na braku reakcji pilota mimo nowej baterii i próby synchronizacji. Standardowa procedura synchronizacji wymaga włączenia zapłonu i natychmiastowego naciśnięcia przycisku zamknięcia lub otwarcia w ciągu 10 sekund, jednak często nie przynosi efektu. Przyczyną mogą być uszkodzenia mechaniczne w pilocie, takie jak odpadnięcie lub złe lutowanie gniazda baterii, co powoduje zaniki zasilania i konieczność częstego programowania. W niektórych przypadkach problemem jest brak zasilania + po stacyjce na centralkę zamka, co wymaga doprowadzenia odpowiedniego przewodu lub sprawdzenia bezpieczników (np. 1.15 lub 3.21). Odłączenie kostki radia podczas programowania pilota może pomóc, gdyż radio może zakłócać komunikację. W przypadku konieczności dodania nowego pilota lub kluczyka z immobilizerem wymagana jest diagnostyka za pomocą interfejsu TECH lub wizyta w ASO, gdzie można również uzyskać kod PIN potrzebny do programowania. Schematy elektryczne Astry G są trudne do znalezienia, ale schematy z Vectry B lub Zafiry mogą być pomocne. Problemy z oświetleniem wnętrza i brzęczykiem mogą wskazywać na uszkodzenie centralki lub bezpieczników. Synchronizacja pilota to tylko parowanie, natomiast dopisanie nowego kluczyka wymaga specjalistycznego sprzętu diagnostycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA