logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

filtry sygnalu akustycznego jakie parametry elementow??

kipol 11 Sie 2008 23:15 3422 11
REKLAMA
  • #1 5430863
    kipol
    Poziom 10  
    Witam. potrzebujr filtry ktore moga podzielic na 10 roznych zakresow czestotliwosc od 20Hz do 20kHZ. filtry musza byc male. myslalem zeby poprostu wziazc i polaczyc szeregowo odpowiednia cewke i kondensator ale niestety nie orientuje sie jakie parametry powinny miec oba elementy. Czestotliwosci moga sie pokrywac ale nie musza. Robie cos takiego ale na modulach diodowych http://www.youtube.com/watch?v=_ApJ54k6GiA&feature=related podlaczylem jakas cewke i kondensator ale tylko tak na probe i nie wiem jaka indukcyjnosc ma cewka bo nie mam czym tego zmierzyc. z calego ukladu zostaly mi tylko filtry. Nie moga byc one zybt duze najlepiej jak najmniejsze.
    PROSZE BARDZO O POMOC!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5461189
    kipol
    Poziom 10  
    probowalem cos uzyc z tych rozwiazan ale niestety cos nie idzie :/ musze koniecznie podzielic zakres akustyczny na 10 roznych zakresow ale nie moge sobie z tym poradzic owszem moge to zrobic z cewka ale jednak wolalbym ja ominac poniewaz przy niskich czestotliwosciach bedzie ona dosyc spora gabarytowo :/ myslalem zrobic to na samych kondensatorach i rezystorach ale jak zauwazylem praktyka i teoria nie zawsze idzie w parze ;P Prosilbym bardzo o pomoc i dokladne wytlumaczenie
    POZDRAWIAM!!
  • #4 5477465
    kipol
    Poziom 10  
    Prosze jeszcze raz o pomoc w tej sprawie... naprawde nie moge sobie z tym poradzic... probowalem zrobic to na przykladzie ukladu AVT-2490 http://sklep.avt.com.pl/p/pl/997/korektor+gra...nalowy+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
    ale tylko na 2 kanalach. wyjscie z kazdego kanalu wychodzi kazde oddzielnie na osobne wskazniki poziomu sygnalu. i nie wiem czy dobrze zrobilem wywalajac ten wzmacniacz operacyjny U1 ze wszystkimi elementami. sygnal jaki daje jest z malej kolumienki do komputera. ale niestety gdy zasilam to wszystko napieciem 12V to nie dziala :( moze ktos moglby mi z tym pomoc??
  • #5 5477703
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Prawdopodobnie nie wziąłeś pod uwagę tego, że Twoje linijki diodowe mają określone parametry pracy, czyli napięcie wejściowe i określony prąd sterowania. Tu przykładowa linijka, gdzie pierwsza LED załącza się przy 35mV, a ostatnia przy 833mV napięcia wejściowego (input):

Napisz, jakiego sterowania wymagają linijki, które Ty stosujesz, schemat? Potem trzeba opracować sterowanie. To nie jest takie proste, nawet w wersji analogowej.

Pozdrowienia.

Zawsze można iść na skróty, jak wyliczyłem, to jest taniej, niestety tylko bajer :) :

http://www.toys4boys.pl/Muzyczna-koszulka-T-Qualizer-item13.html
  • REKLAMA
  • #6 5478159
    kipol
    Poziom 10  
    to na co chce podac sygnal to opieralem sie na tym ukladzie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic952178.html tylko ze zmienilem tranzystory na mocniejsze i dziala. bardzo mozliwe ze sygnal ktory podaje daje za slabe parametry tylko czy tak jak w przypadku tego wskaznika poziomu sygnalu pomoze zmiana tranzystora na mocniejszy odpowiednik??
  • #7 5479336
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Trochę źle wybrałeś ten układ. Strasznie dużo części i przypuszczam, że dobieranie rezystorów jest dość krytyczne. Przy 100 szt. LED, będziesz walczył, żeby świeciły przynajmniej podobnie. Zmień na scalaki, choćby takie jak opisałem (po 2 zł). Potem tor amplifiltrów środkowoprzepustowych np. ten:

http://users.otenet.gr/~athsam/EQ_10_band.htm

Potencjometry zastąpisz montażowymi, będą konieczne do ustawienia liniowości przy pomocy generatora o stałej amplitudzie.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #8 5480602
    kipol
    Poziom 10  
    mowisz ze ktory uklad zle dobralem??ten z diodami?? wlasnie ten uklad mi odpowiada tylko musze jakos zrobic te filtry. mowisz ze na tym equalizerze co wyslales??
  • Pomocny post
    #9 5481468
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Na Twoim układzie sterowania LED, też da się zrobić ten analizator. Ja na podobnym układzie montowałem różne wskaźniki, ale to było prawie 30 lat temu. Wtedy o stabilnych i doskonałych sterujących układach scalonych do LED nie było mowy. Tylko dla tego mam wątpliwości, co do tej starej technologii. Twój układ da się wysterować wzmacniaczami operacyjnymi z linku, który podałem. Można dać np. µA741, czasem do kupienia za grosze.

Pozdrowienia.
  • #10 5482107
    kipol
    Poziom 10  
    czyli poprostu w miejscu wzmacniacza w tym ukladzie co wyslales wstawic µA741 i powinno dzialac?? a jakbym taki wzmacniacz dal na wyjsciu tego ukladu co mam deraz?? moze pomoc??
  • #11 5482645
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Tam jest 10+1 wzmacniaczy operacyjnych. Chodzi o to, że można wykorzystać jakiekolwiek, oczywiście TL074 zajmą najmniej miejsca, bo w jednej obudowie są 4 szt. Narysowałem zmiany, które trzeba wprowadzić, jak zdecydujesz się na takie amplifiltry.

Pozdrowienia.
  • #12 5483125
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Pokazane powyżej filtry aktywne są bardzo użyteczne w korektorach graficznych, gdyż umożliwiają płynne "przechodzenie" od uwypuklania do tłumienia wybranego zakresu częstotliwości przy pomocy jednego potencjometru. W krańcowych położeniach suwaka filtr taki jest albo pasmowo-przepustowy, albo pasmowo-zaporowy.
    Pokazują to obrazki:
    (dla 1kHz),

Do analizatora widma mogą - moim zdaniem - być przydatne filtry pasmowo-przepustowe w układzie, jak niżej:
    Rezystory R2 (R7) to dokładna regulacja częstotliwości środkowej, a R4 (R8 - szerokości pasma.
    Dla przykładowych częstotliwości wygląda to tak:

Pasmo przepuszczania jest - jak widać - znacznie mniejsze, ale oczywiście wybór należy do Ciebie, zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać,
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy małych filtrów akustycznych dzielących pasmo 20 Hz–20 kHz na 10 zakresów częstotliwości. Autor rozważał użycie filtrów LC (cewka i kondensator) szeregowo, ale ma problem z doborem parametrów elementów i gabarytami cewek przy niskich częstotliwościach. Proponowano zastosowanie filtrów aktywnych z wzmacniaczami operacyjnymi, np. TL074 lub μA741, które zajmują mniej miejsca i umożliwiają precyzyjne ustawienie pasm środkowych i szerokości pasma. Wskazano na układy korektorów graficznych i analizatorów widma oparte na filtrach pasmowo-przepustowych z regulacją częstotliwości środkowej i szerokości pasma za pomocą rezystorów. Podkreślono, że układy z diodowymi wskaźnikami poziomu sygnału wymagają odpowiedniego sterowania i wzmacniaczy operacyjnych dla stabilnej pracy. Autor próbował modyfikować układ AVT-2490, ale bez wzmacniacza operacyjnego układ nie działa poprawnie przy zasilaniu 12 V. Zalecane jest stosowanie gotowych schematów filtrów aktywnych i wzmacniaczy operacyjnych dla lepszej kontroli i mniejszych rozmiarów filtrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA