Witam,
przerobiłem ten temat i u mnie wyglądało to tak: auto miało problemy z odpalaniem i przy wciśnięciu gazu do dechy zapalały się kontrolki od świec żarowych, STOP, i czerwony silnik. Z pomocą kumpla (mechanika z atoryzowanego serwisu) udało się jakoś to zrobić w miarę tanio ale trochę czasu upłyneło. Mianowicie- pompy z 1.5 dci do 2005 roku robi DELPHI i jest to największy śmieć z jakim się spotkałem, potrafi paść nawet po 40 tys. km. a nawet wcześniej ( i nie mówcie mi że jest to wina paliwa bo padają nawet po tankowaniu tylko np. na BP). Pompa jak strzeli wytwarza opiłki metalu które uszkadzają wtryski. Według serwisu powinno się wymienić pompę, wtryski, listwę wysokiego ciśnienia wraz z przewodami, zbiornik, smok itd. Czyli według procedury w serwisie powinno się wymienić cały układ paliwowy żeby oczyścić go z opiłków jakie wytwarza pompa koszt około 10 000 PLN !!! Napewno nikt nie zapłaci więcej za naprawę niż jest warte auto, można więc trochę pokombinować. Mi udało się znaleźć rozbitka (proponuję szukać kangoo ponieważ w kangoo pompy DELPHI wsadzali jeszcze po 2004 roku a w clio i megane były już siemensa) praktycznie nowego bo z przebiebiem 3 000 mil. Pompa do 100 konnego pasuję z 80 i odwrotnie natomiast UWAGA z WTRYSKAMI najlepiej sprawdzać po numerach z wtrysków lub w serwisie po numerze VIN. U mnie było tak że wtryski były z takiego samego silnika jednak różniły się numery i silnik nierówno pracował (i nie była to wina kalibracji wtrysków czyli wpisania kodów w jednostkę sterującą). Na szczęście były to praktycznie nowe wtryski i sprzedałem je od ręki a sam zainwestowałem w fabrycznie nowe (oczywiście nie z serwisu). Odnośnie zbiornika i reszty proponuję wyjąć smok i dobrze go wyczyścić najlepiej magnesem i sprężonym powietrzem ( u mnie najwięcej opiłków było w smoku ) podobnie można zrobić ze zbiornikiem i przewodami. ODRADZAM wymianę samych wtrysków ( tak robią przeważnie mechanicy z warsztatów) chyba żę chcecie się szybko pozbyć autka, w innym wypadku nawet fabrycznie nowe wtryski długo nie wytrzymają. Mam nadzieję że moje przejścia na coś się przydadzą... POWODZENIA !