logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K7VZA - kości ram chodzą osobno, razem już błędy w memtest86

bobojad 22 Wrz 2008 10:36 2191 4
REKLAMA
  • #1 5559311
    bobojad
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, problem pojawił się po modyfikacji pamięci komputera. Na płytę główną K7VZA V3.1 wsadziłem dwie kości Kingston 512 mb obie pc 133, ale jedna cl2 a druga cl3. Komputer wieszał się przy bardziej wymagającej czynności, tak, że mroziło ekran i mysz. Przepuściłem memtest86+ i znalazł 1700 błędów, ale kiedy po jednej kości wtykam kazda z osobna przechodzi test bezbłędnie. Obie włożone zliczone są też poprawnie do 1gb pamięci. Jest jakiś timing pamięci, więc przełączyłem z 3 na dwa i odwrotnie, błędy jak były tak są. O co może chodzić? Mogę jeszcze sprawdzić każde z gniazd pamięci osobno memtestem ale niewiem czy to coś da. Jak pozbyć się błędów?
  • REKLAMA
  • #2 5559360
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Kingston 512 mb obie pc 133, ale jedna cl2 a druga cl3.
    No i tu właśnie może być problem. Powinny chodzić obie, ale na CL3, bo tyle ma wolniejsza pamięć. Czy z timingów masz tylko CL do ustawiania ? Spróbuj jeszcze zamienić je miejscami - tak żeby w pierwszym slocie była CL3 - na niektórych płytach pomaga.
  • REKLAMA
  • #3 5559364
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    CAS to RAS latency na 3 i powinno dzialac. Nie pamietam tej plyty ale czy tam nie bylo tez timingow pamieci na slot z ustawieniami normal, fast, turbo? Jezeli tak to daj wszystko na normal na tych wyzszych sa problemy.
  • REKLAMA
  • #4 5559382
    bobojad
    Poziom 14  
    Ok, są te ustawienia więc spróbuję i z jednym i z drugim jak przyjdę z pracy do domu. Znalazłem też upgrade biosu, czy to mogłoby ostatecznie też pomóc?
  • #5 5566078
    bobojad
    Poziom 14  
    Witam, wolniejsza kość była w pierwszym slocie,
    Sd ram cycle length na 3
    Memory hole disable
    PCI Master Pipeline Reg enabled
    P2C/C2P noncurency enabled
    Fast r-W tyrn around disable

Jest ta opcja jeszcze Dram timing Normal/medium/fast/turbo/SDram8/10ns teraz jest na normal jak zalecaliście, ale dalej są błędy w memteście, chociaż już znacznie mniej 380 z poprzednich 1700, albo 480. Ponawiam pytanie o aktualizację biosu tej płyty, czy to może mieć jakiś związek? Ewentualnie jak pokierować pozostałymi opcjami.
REKLAMA