logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2

barek89 22 Wrz 2008 23:10 20153 36
REKLAMA
  • Witam!

Przedstawiam wam mój sub którego używam do podpierania nadstawek na GD30/50+2xGDWT9/100PP

przetwornik a mianowicie Eminence Kappa PRO LF-2
    parametry dostępne w internecie więc powiem tylko że nabyłem go nowego za 450zł.

Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2

Obudowa - około 120L @ 50 Hz , liczone i symulowane wielokrotnie.
    płyty 18mm które miałem, pocięte przez stolarza na wskazane wymiary

narożniki , koc , rączki , panel , gniazdka, wkręty czyli ogólnie cała reszta - 120zł

w sumie około 600zł

jak przystało na dobrą 15-stkę jestem z niego zadowolony
    co tu dużo gadać oto zdjęcia:

Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2
    Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2Sub na 15 - Eminence Kappa PRO LF-2
    do zdjęć zdjęty grill, jakby ktoś miał kawałek siatki to polecam się ;)

pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    barek89
    Poziom 20  
    barek89 napisał 427 postów o ocenie 8, pomógł 10 razy. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5562268
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    No przyznam, ze nieźle Ci to wyszło. Podoba mi się ładnie położony koc, z łączeniami na tyle... zawsze miałem problem aby wyszło to właśnie tak równo.
    Szkoda, że grill na głośnik, a nie krata na cały przód.
    Na przyszłość polecam nieco bardziej wpuścić przednią scianke lub analogicznie wydłużyć krawędzie do przodu - pozwala to na wieksze pole manewru w późniejszym mocowaniu kraty... no chyba, że ten grill na głośnik Ci pasuje i zmieniać nie masz zamiaru ;)

Ogólnie mógłbyś napisać coś więcej o brzmieniu tego cuda :P

pozdr
  • #3 5562472
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    ładne wykończenie, nie widać żadnych niedociągnięć, podoba mi się

Natomiast bas reflexy nie zrobiłeś nieco za małe nie przy x-max 7 pewnie tam huragan jest, nie świszczy ci nic?

Ps czemu masz topy na gd 30/50 jak na zdjęciu widze że leżą odłogiem dwa gd38/200?

pozdro
  • #4 5563287
    barek89
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    więc tak , łączenie na tyle wg mnie najłatwiej wykonać oklejasz do okoła potem zakładasz jeden brzeg przycinasz i przybijasz gwoździkami, do niego docinasz następne, przy klejeniu można ładnie naciągnąć koc, w rzeczywistości łączeń prawie nie widać , przez lampę z aparatu stają się wyraźne, podstawa to baaaardzo ostry nóż! mam nadzieje że zrozumiale piszę...

co do przedniej ścianki to wiem o tym ale zanim głośnik przyszedł to nie wiedziałem że jego rant jest aż tak wysoki no i do tego spory xmax ... ale z tym się akurat liczyłem

pod zjęciami napisałem że poszukuję kraty :)

brzmienie , zaspokajajace moje oczekiwania , spokojnie na imprezki typu 18stki wystarcza, schodzi nisko , tnę go na 150-180 Hz aktywnie, co do br nie slychac swistow , nie jest wcale taki maly bo okolo 5wys x 45szer

co do gd 38 to cały czas prubóję je wcisąć do moich topów ale są o centymetr za szerokie... niestety , chcę je sprzedac bo nie zamierzam w najblizszym czasie inwestowac w naglosnienie , w postaci kolumn glosnikow itp...

pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #5 5567419
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    No ładna szafeczka wyszła, mam nadzieje, że nie używasz go w mieszkaniu - jak tak to współczuję otoczeniu.
    Bardzo staranne wykonanie: koc, narożniki itd.

Nie mam doświadczenia w estradzie i stąd moje pytanie: jak wygląda charakterystyka na najniższych 30-40Hz? Są dobrze słyszalne?
  • #6 5570635
    Skipior
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Na prawdę fajny garnek i fajna buda... Powiedz mi kolego jak to gra? Jeżeli mógłbyś to jakoś opisać to bardzo bym prosił ;)

Głównie chodzi mi jak z dynamiką w tych 120L, czy bas jest mocny, szybki? Przemyślałbym taką konstrukcję, ale muszę czekać na pieniążki heh :)
  • #8 5572044
    barek89
    Poziom 20  
    a dlaczego odwrotka a nie bas reflex?

nie wiem jak opisać to jak gra, no mi się podoba, schodzi nisko co naprawdę czuć!!! i słychać, a głośnik jak dostanie dużo mocy to naprawdę ma kopa! jak by to powiedział dres ..."czuć wiater" haha :D

dokładnie to chyba było 112L nie chce mi się przeliczać, dodam tylko że w środku są umocnienia w postaci czterech trójkątów mocowanych na tylnej ścianie ( do boków i do dołu oraz góry ) wszystko skręcone wkrętami do płyt gipsowych do profili drewnianych - najlepsiejsze :D
  • #9 5580045
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Ładnie ładnie, tylko szkoda że nie zdecydowałeś sie na krate...wygląda o wiele profesjonalniej niż grile. One mi sie kojażą z tanimi omnitronic'ami z allegro, no ale nic, ważne że spełnia swoją role.

Ryski, Brawo za pomysłowość...nagłaśniać mając jedną odwrotke...
  • REKLAMA
  • #10 5583032
    barek89
    Poziom 20  
    gófer przeczytaj co pisze pod zdjęciami ...
  • #11 5944921
    facik
    Poziom 11  
    czy można prosic o schemat budy i wielkosc br?
  • #12 5972201
    barek89
    Poziom 20  
    Proszę bardzo, są to wymiary wszystkich desek potrzebnych do zrobienia budy ( 18mm )

gora dol przod tyl wchodza miedzy boki, br dostawiany do przodu i podporka po srodku rowno z przodem, na tylnej scianie 4xpodpora w ksztalcie trokata laczaca tyl z bokami gora i dolem , pozdrawiam
    Załączniki:
    • Bas Emi kapa pro lf2 barek.doc (21.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 5977203
    saxman
    Poziom 11  
    A czy w taką skrzynię mogę wsadzić zwykłą kappę LF.Trzeba coś zmieniać w wymiarach?
  • #14 5991670
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Bardzo dobry sub, wykonanie też niczego sobie.
    A powiedz mi taką rzecz, ile mocy w niego wpakowałeś najwięcej i jak się głośnik zachowuje? Bo przy 600w przekracza trochę Xmax, a od 40hz w dół wychodzi ponad 10mm, chodź słyszałem, że głośnik ma duże możliwości mechaniczne(Xlim=18mm też mówi samo za siebie).
  • #15 5991758
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    DYLU BADBOY napisał:
    ile mocy w niego wpakowałeś najwięcej i jak się głośnik zachowuje? Bo przy 600w przekracza trochę Xmax

600Wat? mowisz o podaniu na niego 600W czy podlaczenie do niego wzmacniacza 600W? bo to roznica :wink:
  • #16 6030126
    Vobed
    Poziom 11  
    Za duża buda jak na 15 calowy głośnik tam mógłby siedzieć 18 calowy głośnik, Strojenie za wysokie bo na 50 Hz(sie dziwie że czuć bass ale chyba go w rogu pokoju postawiłeś i dzięki ścianom masz bass, jak byś słuchał rapu z niskimi basami to by ci ten głośnik wyskoczył) także musiałeś za wielki bass reflex zrobić bo przy tak wielkiej obudowie głośnik moglby zejsc nawet do 30Hz ale niestety nie ma tego w parametrach głośnika. Głośnik taki sobie. Wolałbym dołożyć 88zł. i kupić GDN 46-1200-4 AE Stxa Dwa razy lepiej by zagrał ze względu na objętość membrany i moc.
  • #17 6030522
    psia_koncówa
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Mi sie podoba że kappa pro w końcu jest tańsza i forowicze produkują suby na tych glosnikach.
    Wykonanie ładne,wkretów nie widać.
    Strojenie na 50Hz też ok lepiej bym tego nie wykonał.
    Bo w 30Hz nie ma za wiele do powiedzenia.
    Dobrze że kolega nie kupił STX :P
  • #18 6031244
    marian133
    Poziom 38  
    Vobed,czy Ty przestaniesz wypisywac glupoty?

Po pierwsze-ta obudowa nie jest za duza tylko idealna dla tego glosnika jak i dla wiekszosci glosnikow 15"

Po drugie-glosnik 18" zaczyna grac w obudowach min 130L

Po trzecie-sub moze i jest strojony na 50Hz (moim zdaniem tez troche za wysoko) ale w kazdej chwili autor tematu moze go wydluzyc. A gadanie ze "on ci wyskoczy bo jest strojony na 50Hz" to jest totalny debilizm.

Po czwarte-kazdy glosnik niskotonowy zejdzie do 30Hz,tylko pytanie z jakim spatkiem. A tego co piszesz ze nie ma 30Hz w parametrach to wogole nie rozumiem (jak i wiekszosc na tym forum,bo to sa jakies dyrdymaly)

Po piate-pewnie nie miales go nawet w rece wiec nie mow ze "jest taki sobie"

po szóste- GDN-46-1200 nie byl by 2x lepszy bo jesli bys porownal go do dwoch takich eminensow to tego GDN-46 wyrzucil bys na smietnik.

Przestan wypisywac glupoty. Ja widze ze Ty wierzysz tylko w kilka "parametrow" i po dodaniu ich wychodzi ci ekstra glosnik wymiatacz. Zapomniales chyba ze oprocz "parametrow" takich jak: wielkosc membrany i moc jest tez pare innych wazniejszych parametrow ktorych Ty pewnie nie znasz.
  • #19 6038583
    barek89
    Poziom 20  
    głośnik wytrzymał 750Wat bez problemu przy cięciu 180Hz. Strojenie Typowo estradowe. Nie zamierzam zmieniać. Na imprezach w zestawie z moimi satelitami tnę go na 200Hz i jest BAILA:D
  • #20 6038705
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    I mam rozumieć, że wytrzymał tobie taką moc bez użycia filtru górnoprzepustowego(subsonicznego)?
  • #21 6039299
    marian133
    Poziom 38  
    barek89 napisał:
    tnę go na 200Hz i jest BAILA

Na 200Hz? dla mnie sub to powinien byc ciety na gora 120Hz,wyzsze ciecie to nieporozumienie.
  • #22 6040080
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    140Hz jeszcze jest w miare ale wyżej już jest hałas nie dzwięk
  • REKLAMA
  • #23 6040281
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Wszystko zależy od tego jakie to subbasy, widziałem systemy 4-drożne np.
    30-80hz BP6th, albo nawet i tuby
    80hz do 180-200hz BPhorn np. HD15
    i od 180-200hz nadstawki
  • #24 6042522
    barek89
    Poziom 20  
    takie wysokie ciecie poeniewaz satelitki na GD 30/50 , jak wymienie to napewno ciecie sie obnizy, poki co daje rade. nie naglasniam tym koncertow. filtr subsonic 33,5Hz jako program na komputerze bo ten zestaw wspolpracuje z moim laptopem na malych imprezkach
  • #25 6043151
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    barek89, jak się nazywa ten program którego używasz jako subsonica?
  • #26 6049301
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Też jestem tego ciekaw :D

Ps. Jaki to filtr(charakterystyka i stromość) ?
  • #27 6049339
    psia_koncówa
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    W sound blaster live jest taki w którejś zzakładek.
    Używan 25, 33Hz.
  • #28 6052038
    barek89
    Poziom 20  
    jest to plugin do winampa ( DSP ) nie pamietam nazwy ale jest to rozbudowany eq , bardzo fajnie mozna wszystkie podbicia w sali usunąć
  • #29 8326897
    DJ_Mango
    Poziom 10  
    Witam.

Odkopuję trochę temat, no ale cóż.

Zainteresowała mnie konstrukcja autora tematu i jego wrażenia odsłuchowe, więc z z ciekawości postanowiłem zbudować identyczne skrzynki z zastosowaniem dokładnie tych samych garów, które zalegały mi w domu.

Dobra, teraz do rzeczy. Zbudowałem obudowę na miary podane w załączniku kilka postów wyżej. Wcześniej ktoś pytał czy BR nie jest przypadkiem za mały, bo ma tylko 5cm x 45 cm i czy nic nie świszczy itp. Autor tematu odpowiedział, że nic z tych rzeczy się nie dzieje. Ja natomiast stwierdzam, że ten BR jest stanowczo za mały! Ok, przy małej mocy głośnik jeszcze jako tako gra, ale jeśli damy już odrobinę więcej, to od razu zaczyna się strasznie dusić, membrana lata jak latawiec, wszystko świszczy i w ogóle tragedia. I stąd moje pytanie. O ile zwiększyć powierzchnię BR? Myślałem, aby przerobić kanał na 7,5cm wysokości. Co Wy na to? A może to nadal jeszcze za mało, skoro przy tak małej mocy efekt jest taki, jaki jest?

Czekam na odpowiedzi, tudzież jakieś sugestie. ;)
    Pozdrawiam.
  • #30 8337956
    Mitur23
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    witam Ja mialem Przy 18'' Port 8cm wysokości przedzielony na pół i nic nie świszczało..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy subwoofera opartego na przetworniku Eminence Kappa PRO LF-2 zamontowanym w obudowie o pojemności około 112-120 litrów, strojonej na 50 Hz. Obudowa wykonana jest z płyt 18 mm, z dodatkowymi wzmocnieniami w postaci trójkątów, wykończona starannie z użyciem koca, narożników i uchwytów. Użytkownik podkreśla zadowolenie z brzmienia, które jest niskie, dynamiczne i wystarczające do małych imprez, z aktywnym cięciem w zakresie 150-180 Hz. W dyskusji poruszono kwestie wielkości i strojenia bass-reflexu, który ma wymiary około 5 cm na 45 cm, co według niektórych jest zbyt małe i powoduje świszczenie przy większej mocy. Pojawiły się sugestie zwiększenia przekroju portu do około 7,5-8 cm wysokości, aby poprawić efektywność i uniknąć zjawisk niepożądanych. Porównano również Kappa PRO LF-2 z innymi modelami, takimi jak GDN 46-1200-4 AE Stx, podkreślając różnice w charakterystyce i zastosowaniu. Wątek obejmuje także dyskusję o cięciu częstotliwości subwoofera, gdzie autor stosuje wyższe cięcia (do 200 Hz) ze względu na użycie satelitów GD 30/50, co budzi kontrowersje wśród uczestników. Wspomniano o stosowaniu filtrów subsonicznych (np. w formie pluginu DSP do Winampa lub funkcji w Sound Blaster Live) w celu ochrony głośnika. W późniejszych postach pojawiły się opinie o problemach z jakością wykonania (np. klejenie wykładziny) oraz o konieczności dopasowania obudowy do głośnika, zwłaszcza przy wyższych mocach i zastosowaniach estradowych. Dyskusja zawiera także pytania o schematy budowy obudowy i wymiary elementów, które autor udostępnił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA