logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to wzmacniacz 100W 8Ω? Dlaczego jest tam 6V i dioda zapasowa?

agatkalasu 24 Wrz 2008 15:31 4562 15
REKLAMA
  • #1 5566954
    agatkalasu
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wzmacniacz podobno na 100 watt 8ohm a powie mi ktos czy to jest wzmacniacz bo ja sie na tym nie znam znalazlem te uklady w notatkach wujka.... i po co tam jest 6v i ta dioda zapasowa????

Czy to wzmacniacz 100W 8Ω? Dlaczego jest tam 6V i dioda zapasowa?
    Załączniki:
    • plytka co.jpg (70.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • plytka co.jpg (70.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 5567402
    karol12b
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Nie ma jak czytelny schemat

Dodano po 16 [minuty]:

Co do tych 100W to raczej niemożliwe.
  • REKLAMA
  • #3 5567513
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Za 8zł nie można zrobić 100W :P

wujek musiał mieć chyba tyle lat co ty gdy zmajstrował ten schemat ;)

A tak serio to patrząc na mostek z diodami 2A... wnioski nasówają się same. Ja bym prędzej uznał że to jakiś święcący wyjec
  • #4 5567544
    Madman07
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    100W to to nie jest, już prędzej 1W, ewentualnie 10W bo widzę info, że tranzystory na radiatorze...
  • #5 5567609
    konrad_rk1
    Poziom 11  
    Coś za małe na wzmacniacz. Nie ładnie tak grzebać w czyiś notatkach!
  • #6 5568002
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    hehe...100W na 2 tranzystorach, przy 19V,nie mówiąc o tym że układ jest bez tranzystorów sterujących itd... raczej powątpiewam ;)

co więcej nie ten dział...
  • REKLAMA
  • #7 5568518
    maxpage
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Układ nie przedstawia absolutnie niczego. Próbowałem przez ok. 20 min. dojść o co w nim chodzi i z przykrością muszę stwierdzić, że o nic!.
    + Mostek gretza nie dość, że źle narysowany to jeszcze jedna nóżka wisi w powietrzu
    + prawdopodobnie źródło i bramka tranzystora IRF 540 zwarta bezpiecznikiem, tranzystor dalej przez kondensator steruje tyrystorem ;)
    + Drugi tranzystor ma prawdopodobnie emiter w powietrzu, a kolektor jest podłączony pod tyrystor :D

Na początku myślałem, że to jakiś kolorofon, ale przez to coś nijak prąd nie może płynąć.
    Reasumując z tego schematu nic nie wyjdzie, tyrystor to nie jest dobry element wykonawczy do wzmacniacza.

Najprostszy wzmacniacz 100W jaki znalazłem: http://europa.spaceports.com/~fishbake/amp/ca100.htm
  • #8 5570512
    Fengus
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a może to jest tylko część jakiegoś większego schematu ?

maxpage napisał:
    Układ nie przedstawia absolutnie niczego. Próbowałem przez ok. 20 min. dojść o co w nim chodzi i z przykrością muszę stwierdzić, że o nic!.

wydaje mi się że kolega się myli bo po co ktoś by projektował jakieś ustrojstwo za 43 zł i zeby nic z tego nie było ?

maxpage napisał:
    + Mostek gretza nie dość, że źle narysowany to jeszcze jedna nóżka wisi w powietrzu

nóżka nie jest w powietrzu , koło tej nóżki jest napisane ze to dodatkowe wyjście na diodę lub żarówkę 2v

maxpage napisał:
    + prawdopodobnie źródło i bramka tranzystora IRF 540 zwarta bezpiecznikiem, tranzystor dalej przez kondensator steruje tyrystorem ;)

jestem młody i mogę się mylić ale sygnał do IRF540 dociera prawidłowo ( na jedną ze skrajnych nóżek ) druga skrajna też jest dobrze podłączona , ale nie wiem czy akurat ~6v czy stałe powinno być , emiter tego tranzystora leci do tyrystora przez kondensator

maxpage napisał:
    + Drugi tranzystor ma prawdopodobnie emiter w powietrzu, a kolektor jest podłączony pod tyrystor :D

tam jest błąd wejście audio nie powinno być na skrajną nuzke tylko na środkową

bolek napisał:
    Za 8zł nie można zrobić 100W :P

nie za 8zł tylko za 43zł ( bez radiatora który konstruktor prawdopodobnie posiadał

Nie ma jak wnikliwe czytanie schematu :]

agatkalasu
    możesz wstawić resztę tej kartki ?
  • REKLAMA
  • #9 5570946
    karol12b
    Poziom 16  
    No w sumie pisze koszt 35 zl bez radiatora ale niewieże ze to ma 100w
  • #10 5570984
    Fengus
    Poziom 13  
    według obliczeń autora w lewym górnym rogu i tych z prawej strony możemy wywnioskować ze koszt to około 43zl a nie 35.
    cena jest mało istotna.
    może to nie mieć 100w ale na 95% działa a jak się wkurzę jeszcze paroma postami to kupie brakujące tyrystory ( bo resztę mam ) i to "coś" złoże
  • #11 5571698
    karol12b
    Poziom 16  
    Ciekawi mnie właśnie czy to działa i czy ktoś zaprojektował go samodzielnie czy schemat znalazł z jakiejś stronki :?:
  • #12 5571881
    VIRUS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nikt niestety nie rozpoznał prawidłowo schematu. A już na pierwszy rzut oka widać że to jest jednostka sterująca najnowszego akceleratora CERN'u. Czytelność schematu wyjaśnia ostatnie problemy tego akceleratora (pewnie coś źle podłączyli, głośnik do tyrystora zamiast do mostka Graetza albo diodę zamiast żarówki). Proponuję przenieść do działu na wesoło. Aha: autor tego superkomputera sterującego przyspieszaczem Hadronów jest najmłodszym inżynierem w zespole - nie potrafi jeszcze biegle posługiwać się ołówkiem ale zna już się dobrze na elektronice. :D
  • #13 5572081
    Fengus
    Poziom 13  
    VIRUS ale ty pieprzysz głupoty

Dodano po 59 [sekundy]:

podejdźmy do sprawy na poważnie
  • #14 5572616
    VIRUS
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Przepraszam, fantazja mnie poniosła...:) Jest to oczywiście high-endowy wzmacniacz audio pracujący w klasie T (PWM). Generator jest na T2, stopień sterujący T1, no i modulacja na tyrystorze. Z uwagi na to, że moc katalogowa IRF540 to 130W, a jest to tylko driver tyrystora myślę że ze wzmacniacza można wycisnąć dużo więcej niż 100W. Ograniczeniem jest pewnie wielkość radiatora i napięcie zasilające.
  • #15 5572943
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    Dajcie spokój koleżance chciała zabłysnąć,oprócz co nie którym posłom (OSŁOM) jak najbardziej się udaje.
  • #16 5575110
    marcino_16
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Wg mnie komuś sie kiedys nudziło tak jak czasem mi i sobie poprostu chciał coś "wymodzić". A błędy w tym schemacie sa czymś normalnym co się każdemu zdarza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza rzekomo o mocy 100W na obciążenie 8Ω znalezionego w notatkach. Uczestnicy podkreślają, że schemat jest mało czytelny i zawiera błędy konstrukcyjne, takie jak nieprawidłowe połączenia tranzystorów IRF540 i tyrystora oraz mostka Graetza. Wskazano, że moc wzmacniacza jest znacznie niższa niż deklarowane 100W, prawdopodobnie w granicach 1-10W, ze względu na ograniczenia elementów i brak tranzystorów sterujących. Obecność napięcia 6V i diody zapasowej jest dyskutowana jako element dodatkowy, możliwe wyjście na diodę lub żarówkę 2V. Schemat może być fragmentem większej całości lub eksperymentalnym układem, a jego praktyczna funkcjonalność jest wątpliwa. Wzmiankowano, że tyrystor nie jest typowym elementem wykonawczym wzmacniacza, a układ bardziej przypomina generator PWM klasy T. Koszt elementów szacowany jest na około 35-43 zł bez radiatora. Wskazano również, że schemat wymaga korekt, np. poprawnego podłączenia wejścia audio do środkowej nóżki tranzystora. Ogólnie schemat nie spełnia standardów typowego wzmacniacza audio o mocy 100W.
REKLAMA