logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood DPF-2010 - płyta wykonuje tylko 3/4 obrotu, wyświetla no disk

bestler 24 Wrz 2008 22:14 3559 13
REKLAMA
  • #1 5568639
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    No więc jak w temacie napisałem nie widzi płyt. Problem tkwi w tym, ze po włożeniu płyty wykonuje ona jakieś 3/4 obrotu i koniec i od razu pojawia się napis no disk. Wg mnie te 3/4 obrotu to stanowczo za mało, ale może w tym modelu tak jest ?? Bawię się tym sprzętem już pół dnia i nie widziałem, aby płyta wykonała na raz więcej niż jeden obrót. Laser też jest chyba nie najlepszy - był strasznie zakurzony, ale to chyba nie w tym problem.

Miał ktoś może na stole ten model ?? może jakieś wskazówki ??

Paweł
  • REKLAMA
  • #2 5573771
    bestler
    No koledzy - podpowiedzcie coś. Czemu ta płyta wykonuje tylko 3/4 obrotu ?? Driver do silnika jest sprawny. Gdy dotknę palcem do nóżek układu LA.... (jakiś układ dość popularny w napędach cd to płyta normalnie nabiera obrotów. Brakuje tu jakiegoś sprzężenia układu napędu płyty z resztą. Nie naprawiam na co dzień RTV i mało mam w tym doświadczenia. Jaki jest związek (układowy bądź logiczny) z napędem płyty a sygnałem z lasera ??

Wypowiedzcie się, każda uwaga, wskazówka będzie cenna.

Paweł
  • #3 5575380
    Artur k.
    Ocena: 1701
    Napisz jaki to układ LA i których nóżek dotykasz.
    Nie ma tam jakiegoś zimnego lutu?
  • REKLAMA
  • #4 5576563
    bestler
    LA9241. Napęd zachowuje się tak jak gdyby naprawdę w nim nie było płyty.

Widzę, że zdobycie schematu bez wpłacenia odpowiedniej sumy na odpowiednie konto graniczy chyba z cudem.
  • #5 5576671
    Artur k.
    Zdobycie PDF od tego LA też nie jest proste :(
    Jeśli chodzi o schemat, spróbuj zapytać tu: http://www.schematy.pl/
    Często mają różne dziwolągi :)
    Zobacz też tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776612.html#589793
    Może podobny?

Bez informacji o tym LA będzie ciężko. Luty przejrzałeś?, może jak dotykasz palcem to lut zaczyna kontaktować.
  • REKLAMA
  • #6 5576690
    bestler
    Nie nie. Jest kilka nóżek, które po dotknięciu palcem (uziemienie ??) powodują lekki start silnika. W zależności od tego jaki mam kontakt z obudową np drugą ręką to silnik kręci się szybciej lub wolniej.

Ja jednak myślę, że to nie tu jest przyczyna usterki. W normalnym sprawnym napędzie jest podobny objaw gdy nie ma płyty tzn silnik się kręci tylko max 1 - 2 obroty. Tutaj jest tak razem z płytą - a powinien przecież zdrowo się rozpędzić.

Wg mnie w momencie zamknięcia tacki laser w jakiś sposób sprawdza czy ta płyta w ogóle jest i wydaje mi się, że to tu tkwi problem - najprawdopodobniej w samym laserze.
  • #7 5576728
    Artur k.
    Laser sprawdza bardzo prosto - jeśli otrzyma odbitą wiązkę od płyty to oznacza, że płyta jest.
    Delikatnie rozkręca płytę po to by mógł zogniskować wiązkę do PIT-ów, jeśli próba zogniskowania się nie powiedzie (nie odbierze odbitej wiązki i/lub nie znajdzie PIT-ów), to układ stwierdza brak płyty.
    To tak w telegraficznym skrócie :)

Możliwe, że usterka tkwi w układzie ogniskowania, albo laser oślepł.
    Na początek zobacz, czy po wsunięciu tacki soczewka wykonuje ruchy góra-dół (oczywiście bez płyty, bo nic nie zobaczysz) i czy laser świeci (tylko nie patrz wprost na niego, bo możesz sobie wzrok uszkodzić).
    Sprawdź też, czy głowica wraca na początek po ręcznym przesunięciu jej na koniec prowadnicy (przesuwaj na wyłączonym odtwarzaczu, a potem włącz i zobacz, czy wraca).
  • #8 5576863
    bestler
    Laser świeci tylko wg mnie nieco słabo (ale może mi się tylko wydaje). Elektromagnesy góra/dół i na boki też działają. Posuw też działa. I wszystko niby ok - ale nic nie działa :) - płyty nie widzi.

A najlepsza to jest historia tego urządzenia. Facet twierdzi, że ktoś już miał to wyrzucić bo nie działało i mu to dał i u tego drugiego właściciela jak to włączył po kilku tygodniach to zaczęło działać. Po czym podobno w sumie chwile i przestało - no i trafiło do mnie. Taka historia sama nasuwa hipotetyczną usterkę w postaci zimnych lutów, brudnego lasera itp. ale nic z tego. Płyta głowna jest bardzo czysta. Używałem zamrażacza, hotair'a i nic...

Wg tego co piszesz - jeśli laser otrzyma odbitą wiązkę to jest to informacja o pozytywnym istnieniu płyty w napędzie to potem zaczyna kręcić tą płytą - tak powinno być. Tu jest inaczej. Płyta ANI RAZU samoczynnie się nie rozkręciła.

Szkoda
  • #9 5576924
    Artur k.
    bestler napisał:
    Wg tego co piszesz - jeśli laser otrzyma odbitą wiązkę to jest to informacja o pozytywnym istnieniu płyty w napędzie to potem zaczyna kręcić tą płytą - tak powinno być.

Generalnie tak jest, choć często jednocześnie rozkręca płytę i bada odbicie (tak jakby dwie czynności za jednym zamachem).
    Obrót płyty nie musi być pełny, wiele odtwarzaczy wykonuje 3/4 obrotu, a nawet mniej. W końcu PIT-y są na tyle malutkie, że nawet te kilka stopni wystarczy by stwierdzić ich istnienie :)
    Czasami też jest tak, że najpierw sprawdza odbicie, a potem (jeśli wiązka wróci) rozkręca i ogniskuje - ciężko powiedzieć jak powinien zachować się Twój egzemplarz.

bestler napisał:
    Tu jest inaczej. Płyta ANI RAZU samoczynnie się nie rozkręciła.

Patrz wyżej :)

Laser nie musi świecić mocno - to nie DVD :), długość fali wiązki lasera często jest bliska podczerwieni - stąd słabo widoczne świecenie.

Czy ten schemat od 1050 choć trochę pasuje? Jeśli tak to może spróbuj oscyloskopem sprawdzić co masz na wyjściu fotodetektora i dalej :)
  • #10 5611613
    bestler
    Wracam do tematu:

Kupiłem tanio nowy laser - niestety tak jak tamten się świeci tak ten jest martwy :( Chyba schowam do kosza ten odtwarzacz :)
  • #11 5611945
    Artur k.
    Jak tanio, to może podróbka albo uszkodzony?
    Jak masz to wywalić, to lepiej mi wyślij :D
  • #12 5613114
    bestler
    Nie no mam zamiar to naprawić. Ten stary laser się świeci, ale na wyjściu jego detektora NIC nie ma w żadnym momencie. Natomiast nowy laser się w ogóle nie świeci.

H8151AF - tak się nazywa. Może wiesz w jakim sprzęcie taki występuje ?? On ma zasilanie lasera jakoś inaczej połączone, więcej jest elementów na tej płytce przy nim niż przy tym starym - mimo, że symbol lasera jest taki sam.

Zaraz to rozkminie... :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 5613251
    Artur k.
    Zworki zabezpieczającej mieć nie powinien (H8147 nie ma) ale obejrzyj dobrze, może akurat ten model ma.
    Na płytce pewnie masz PR-ka do regulacji i ew scalaczek.

Według mojego wykazu (trochę starego ale zawsze), ten laser występuje typowo w odtwarzaczach Sharp:
    CDC265, CDQ5H, QTCD77H.

Może na prawdę to jakaś podróbka, ja miałem taką wpadkę z H8147 - kupiłem pierwsze lepsze i odtwarzacz przeskakiwał, zacinał się itp. Postanowiłem zaryzykować i kupić z pewniejszego źródła - problem zniknął.
  • #14 5614015
    bestler
    Nowy laser oczywiście był popsuty - zimny lut na płytce.
    To nie koniec :)

Płyta zaczęła się kręcić, ale nie było głosu na wyjściu - aktywna funkcja MUTE. Okazało się, że końcowy wzmacniacz operacyjny zasilany symetrycznym napięciem niedomagał z powodu własnie braku jednego z tych napięc. Przyczyna był uszkodzony stabilizator 7908. Po usunięciu wszystkim opisanych usterek odtwarzacz pracuje bezbłędnie :)

Pozdrawiam serdecznie

Paweł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył odtwarzacza Kenwood DPF-2010, który po włożeniu płyty wykonywał tylko około 3/4 obrotu i wyświetlał komunikat "no disk". Objaw ten sugerował, że napęd nie rozpoznaje płyty, mimo że laser był lekko świecący, a mechanika napędu działała (ruch soczewki góra-dół, posuw, elektromagnesy). Podejrzenia padły na układ laserowy i jego detektor, który nie odbierał sygnału z płyty, co uniemożliwiało pełne rozkręcenie talerza. W trakcie diagnostyki wymieniono laser na nowy model H8151AF, jednak nowy laser okazał się uszkodzony (zimny lut na płytce), a stary laser mimo świecenia nie generował sygnału na wyjściu detektora. Po naprawie lutów nowy laser zaczął działać, ale pojawił się brak dźwięku spowodowany aktywną funkcją MUTE. Ostatecznie ustalono, że uszkodzony był stabilizator 7908 zasilający końcowy wzmacniacz operacyjny, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność odtwarzacza. W dyskusji poruszono także kwestie schematów układów LA9241 oraz metody diagnostyki sygnału laserowego i napędu płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA