Marcin8051 napisał: potrzebuję dławik do przetwornicy forward która będzie działaś na napięciu zasilania od 50V do 250V a obniżać do 40V prąd na 40V to około 20A. Częstotliwość jaką moge osiągnąć to około 50kHz mam trazystory igbt. z moich obliczeń wynika że powinien mieć około 20mh. Nie widziałem nigdzie w sprzedaży takich dławików. Gzie to kópić albo jak nawinąć od podstaw skąd rdzeń i jak dobrać.
Nie wiem, czy to ma być 20 mili, czy mikro henrów: pierwsze to podejrzenie dużo, bo nawet jak na zasilaniu będzie 250V,
to potrzeba 1.6 milisekundy, żeby zaczęło płynąć 20A; 20uH to podejrzanie mało - 20A zacznie płynąć po 1.6 mikrosekundy...
Następna sprawa to przewód do nawijania: na 20A potrzeba 5mm^2, a w drucie o takim przekroju będzie za duży efekt
naskórkowości - trzeba by pomyśleć o nawinięciu uzwojenia kilkoma nie dotykającymi się przewodami, żeby go zmniejszyć,
lub nawinąć uzwojenie jeszcze grubszym drutem - inaczej przegrzeje się przy takim prądzie o takiej częstotliwości.
Przyjmując 20mH, i 20A prądu, otrzymujemy energię I^2*L/2 = 4J. Rdzenie ferrytowe praktycznie mogą działać
do indukcji B=200mT, co daje gęstość energii w szczelinie B^2/(2*u0) = 16kJ/m^3, czyli szczelina musi mieć
objętość 250cm^3, i to musiałby być rdzeń-gigant; rdzen od trafa WN z TV może działać ze szczeliną 0.5cm^3.
Można by spróbować bezrdzeniowy (może być większa indukcja), ale to będzie chyba z kilkanaście kilo drutu...
A jakby chodziło o 20uH, to rdzeń z trafa WN, szczelina 0.8mm z każdej strony (z przekładką z czegoś twardego,
a nieprzewodzącego) - to daje AL=80, czyli 16 zwojów da 20uH (L=n^2*AL [nH]); można dać większą szczelinę,
więcej zwojów, i uzyskać 2-3 większą indukcyjność, zachowując dopuszczalny prąd 20A.