logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 2000 Pro OEM z napisem Sample i Not for Resale - co to znaczy?

dziuchu 05 Mar 2004 09:55 1259 11
REKLAMA
  • #1 532354
    dziuchu
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Cześć mam przed sobą książeczkę wraz z płytą windows 2000 prof.
    Jest to ver. angielska. Ponieważ są napisy "For Distribution Only With A New PC" przypuszczam że jest to OEM (tak również wynika z notatki na
    w ksiązeczce) ale nie o to chodzi.
    Mam do tego dołączoną płytę na której to odwrocie to znaczy od strony
    czytnika (tam gdzie są ścieżki zapisane) jest jakby naklejone (może jakoś wypalone) napisy: na górze poziomo "Sample", na dole ruchem okrężnym
    :) tzn tak jak ścieżki "Not for Resale". Ponieważ wcześniej się z czymś
    takim nie spotkałem jakby ktoś wiedział co to u licha jest???
    (ktoś wcisnął koleż. to jakoby orginal windows wer pełna).

Z góry dzięki.

Aha dodam jeszcze że z tej płyty nie chce instalować widzi jako płytę audio.
  • REKLAMA
  • #2 532376
    voltar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Owszem, wersja jest pełna ale legalna TYLKO DO KOMZ KTÓRĄ ją sprzedano (tzn. dopóki pozostała z niego chociaż 1 część), powinieneś mieć sticker z serialem na obudowie kompa. Jesli płytę zakupiono "do ręki"
    (bez kompa) to nie jest to wersja LEGALNA chociaż w dalszym ciągu pełna.
    Pozdrawiam
  • #3 532636
    dziuchu
    Poziom 16  
    TAK to to wszystko rozumiem ale bardziej mnie interesują te napisy (naklejone czy też może jakoś wypalone) na tej płycie.
    Miałem kilka różnych licencji w rękach i nie spotkałem się z czymś takim

:(
  • REKLAMA
  • #4 533189
    qnx
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    a może to jest wersja BETA z 2000 roku miałem taka ale nie pamietam co było na niej napisane M$ wysyłał takie kiedys. Jak uda ci się zainstalować to zobacz wersje no chyba że odczytasz ją w CD-Romku to sprawdz Readme .
    Mi komp też kiedyś widział płyte z danymi mi widział jako audio ale nie pamiętam jak to rozwiązałem.
  • #5 533326
    dziuchu
    Poziom 16  
    Czasami jak są płyty porysowane to tak dziwnie czyta jakby to był jeden track. Próbowałem w nagrywarce philipsa , nagrywarce lg , cd creativa i dvd lg i wszedzie to samo. Wygląda jak porysowana no nie wiem może to właśnie kwestia tych napisów dziwna rzecz bo są bardzo równiutko naklejone (lub wypalone). Można wypalać napisy no ale się traci resztę płytki więc tym bardziej dziwne może korporacje mają bardziej zbajerowany sprzęt i potrafią w ścieżki wstawiać napisy nie wiem :(
  • #6 535745
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Porysowane tak, aby widziało 1 track to muszą być na początku lub w końcu płyty (w 90% się sprawdza).
    Całkiem możliwe, że to jakaś wersja testowa, do testów lub do korekty.
  • REKLAMA
  • #7 536952
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Możliwe, bo "Sample" znaczy "próbka". A co do napisów na płycie to jest ona tłoczona czy nagrywana? Niektóre nagrywarki Yamahy mają możliwość robienia "tatuaży" na płytach. Nawet obrazek .bmp można zrobić od roboczej strony płyty. :)
  • #8 537114
    dziuchu
    Poziom 16  
    Umiesciłem obrazek tej płytki z książeczką.
    Kumpel mówi że jest to próbka taka do sklepu w Stanach by sobie na sznurku powiesic. Trochę dziwne bo ksiązeczki i numerów by raczej nie dawali :(
    ( numery zamalowałem żeby nie było że rozprowadzam ;) )
    Załączniki:
    • Windows 2000 Pro OEM z napisem Sample i Not for Resale - co to znaczy? licencja.jpg (65.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 538419
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No to pewnie i te "numery" instalacyjne też mogą być tylko samplami i nadawać się właśnie do powieszenia na sznureczku w widocznym miejscu. Płytka jest pewnie dlatego nieczytelna że to wzór (próbka). :)
  • #10 540877
    dziuchu
    Poziom 16  
    Dzwonilem do M$ i ciezko pani bylo powiedziec dlaczego tak cos mowila ze moze to wer dla sprzedawcow ale najlepiej to wyslac im to oni mi na 100% odpowiedza co jest z tym.

Dzwonilem tez do pomocy online chipa i osoba ktora obsluguje wyjasnila mi ze plyty nie czyta bo jest porysowana zas jest to licencja dla studentow tzn. jak np. koncza studia to dostaja taki system (nie wiem moze i ma racje) ale dziwna sprawa ze przez te napisy czyta w koncu sa one gdzies w polowie naklejone a wiadomo ze instalka do 2k powinna zajmowac plytke cala. No nic juz glupi jestem. Przyjmuje wyjasnienie goscia z chipa za prawidlowe jesli ktos sie z tym nie zgodzil to prosze o odp. Sprobuje sprawdzic czy na tych numerkach da sie zainstalowac z innej plytki.
  • REKLAMA
  • #11 540917
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    dziuchu napisał:
    licencja dla studentow tzn. jak np. koncza studia to dostaja taki system .

chyba odwrotnie, licencja obowiązuje na czas studiowania, na zakończenie studiów mówisz: żegnaj
  • #12 541311
    dziuchu
    Poziom 16  
    No nie wiem jak to z tym Windowsem ale wiem że np. Lex-Polonica dostawali na prawie studenci UMCS-u po zakończeniu studiów. Po zdaniu wszystkich egzaminów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy płyty instalacyjnej Windows 2000 Professional OEM z nadrukami "Sample" i "Not for Resale" na spodniej stronie płyty, które budzą wątpliwości co do jej legalności i przeznaczenia. Płyta jest wersją pełną, ale legalna tylko w kontekście komputera, z którym była sprzedana (wymagany jest naklejony sticker z kluczem na obudowie). Nadruki mogą wskazywać na wersję testową, demonstracyjną lub przeznaczoną dla sprzedawców, co potwierdza fakt, że "Sample" oznacza próbkę. Problemy z odczytem płyty (komputer widzi ją jako płytę audio) mogą wynikać z uszkodzeń powierzchni lub specyficznego oznakowania, które może być wykonane techniką "tatuażu" na płycie, stosowaną przez niektóre nagrywarki (np. Yamaha). Istnieje też hipoteza, że jest to licencja edukacyjna dla studentów, która wygasa po zakończeniu studiów. Próby instalacji z tej płyty nie powiodły się, a konsultacje z Microsoftem i pomocą techniczną nie przyniosły jednoznacznej odpowiedzi. Wskazano, że płyta może być przeznaczona wyłącznie do dystrybucji z nowym komputerem i nie powinna być sprzedawana osobno.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA