logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat VR6 1991 - Brak zasilania czujników halotronu, CKP, CMP, co sprawdzić?

malym3power 27 Wrz 2008 22:05 2979 8
REKLAMA
  • #1 5577499
    malym3power
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, mam taki problem po przekreceniu kluczyka w Passacie vr6 aaa 91r pojawia mi sie zasilanie cewki i nic poza tym
    -brak zasilania na halotron nawet nie wiem jakie tam powinno byc napięcie ale jest zero
    -brak zasilania czujnika CKP,CMP
    bezpieczniki są wszystkie dobre może ktoś wie coś na ten temat, a może któryś przekaznik jest za to odpowiedzialny tylko który??
  • REKLAMA
  • #2 5577846
    JARO74
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kolego nie halotron tylko czujnik halla czy to znaczy ze jest brak iskry i nie mozesz uruchomic auta kod silnika podaj to ci pomoge
  • REKLAMA
  • #3 5577960
    malym3power
    Poziom 10  
    tak kolego tak jak mowisz AAA to kod silnika
  • #4 5578366
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 514
    Zasilanie +12v z przekażnika 90, przekażnik jest zamykany minusem ze sterownika silnika.
  • REKLAMA
  • #5 5578485
    malym3power
    Poziom 10  
    janusz2008 to znaczy, że sterownik zamyka obwód, a przekaznik klapnie. Zaraz zjem śniadanie i pójde pogrzebac, a co wtedy jeśli sterownik nie będzie podawał sygnału?

Dodano po 38 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie wiesz, w którym polu powinien byc ten przekaznik?? U mnie jest troche bałagan, ktoś przede mną zmieniał skrzynke z bezpiecznikami i nie powkładał wszystkich przekazników i tak krok po kroku dochodze do wszystkiego poprzedni właściciel stracił iskre podczas jazdy i też zaczął sam kombinowac z elektryką tylko, że nie po składał wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #6 5578922
    janusz2008
    Poziom 33  
    Wgórnym rzędzie 3 od lewej. Wsterowniku pin nr.9. Sprawdż sam przekażnik czy zamyka i przenosi. Czujnik halla nie do iskry, na wale jest przemiennik magnetyczny, i modół zapłonu.
  • #7 5579470
    malym3power
    Poziom 10  
    A więc ze sterownika 9 pin to niebiesko-biala żyla jest na niej masa ale przez cały czas nawet po wyłączeniu zapłonu teraz zobaczylem, że nawet pompa paliwa nie chodzi. Przekaznik na 3 polu styka i przewodzi, zaczyna mi się stacyjka sypac jutro zamówie nową kostke do stacyjki, coś z tymi przekaznikami jest namieszane tak mi się wydaje. Czy Ty jesteś w stanie opisac mi pola przekaznikowe czyli co obsluguje dany przekaznik?
  • #8 5579941
    janusz2008
    Poziom 33  
    Jestem w stanie Ci pomóż, tylko niewiem czy Ty jesteś kumaty? To jest mój chleb, tylko cierpliwości może braknąc.
  • #9 5580253
    malym3power
    Poziom 10  
    Janusz cierpliwośc to ja mam i w miare kumam o co chodzi. Vr6 przerabiam pierwszy raz i dlatego jest mi obcy ale dzisiaj załatwiłem sobie icetechnike jest tam pare rzeczy i musze poczytac, w razie jak bym czegoś nie wiedział to napewno sie odezwe po pomoc do ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie VR6 z 1991 roku pojawił się problem z brakiem zasilania czujników: Halla (halotron to błędna nazwa), CKP (czujnik położenia wału) oraz CMP (czujnik położenia wałka rozrządu). Po przekręceniu kluczyka zasilana jest tylko cewka zapłonowa, brak jest napięcia na czujnikach. Bezpieczniki są sprawne. Zasilanie +12V dla tych czujników pochodzi z przekaźnika nr 90, który jest sterowany masą ze sterownika silnika (kod silnika AAA). Przekaźnik ten znajduje się w górnym rzędzie, trzecim od lewej strony w skrzynce bezpieczników. Należy sprawdzić, czy przekaźnik poprawnie się załącza i przenosi napięcie. Pin nr 9 w sterowniku silnika (niebiesko-biała żyła) to masa sterująca przekaźnikiem. Występują problemy z układem zapłonowym i zasilaniem pompy paliwa, co może wskazywać na uszkodzenie stacyjki lub nieprawidłowe ułożenie przekaźników w skrzynce, zwłaszcza po ingerencji poprzedniego właściciela. Czujnik Halla nie odpowiada za iskrę, a wał posiada przemiennik magnetyczny oraz moduł zapłonu. Konieczne jest dokładne sprawdzenie układu przekaźników i stacyjki oraz poprawne podłączenie przewodów w skrzynce bezpieczników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA