logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy mozna zastosować w tym ukł.inny silnik niz komutatorowy?

Heksogen 05 Mar 2004 16:48 3119 15
  • #1 532941
    Heksogen
    Poziom 11  
    Mam pytanko czy można zastosować regulator obrotów silnika do innych silników niz komutatorowy??Bede wdzieczny za odpowiedź
    to jest kit J-220
    Załączniki:
    • czy mozna zastosować w tym ukł.inny silnik niz komutatorowy? regulator_avt_silnika.gif (6.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 533831
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Przykro mi ale odpowiedz brzmi: nie. Ten uklad nadaje sie tylko i wylacznie do pomiaru predkosci silnikow komutatorowych.
  • #3 533911
    Heksogen
    Poziom 11  
    A jaki układzik można by zastosować do regulacji obrotów wentylatora łazienkowego?
  • #4 533913
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    xbaj napisał:
    Przykro mi ale odpowiedz brzmi: nie. Ten uklad nadaje się tylko i wylacznie do pomiaru predkosci silnikow komutatorowych.

pomiaru predkosci ?? a nie regulacji predkosci ?czasem ?
    zeby go zastosowac w wentylatorku muszisz wiedziec jaki tam jest silnik <watpie zeby byl to komutatorowy silnik > zazwyczj stosuje sie bezszczotkowe klatkowe i do takich sie nienadaje
  • #5 533945
    Heksogen
    Poziom 11  
    Skoro ten układ sie nie nadaje do tego typów silników jakie sa w wentylatorach.To jaki układ mozna by zastosować do regulacji takiego silnika ??
    Będe wdzieczny jak rzucicie jakis schemat
  • #6 534137
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    :arrow: avarat
    Cytat:
    pomiaru predkosci ?? a nie regulacji predkosci ?czasem ?

Sorry, oczywiscie chodzilo mi o regulacje predkosci.
  • #7 534164
    Heksogen
    Poziom 11  
    A co powiecie jak by zastosować jakiś falownik jednofazowy? bo ja juz nie mam pomysłów jak przy takim silniku wentylatora mozna zmniejszyć te obroty :lol:
  • #8 534199
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Jak duży ten wentylator łażienkowy? Nie prościej by było wstawić jakąs używkę z typu "komputerowych"?
    Są duże tego typu i wtedy układ się nada.Można też skręcić je w pakiet (kilka sztuk,jeden na drugim) i załączać po kolei. Zrobiłem tak przy wymianie ciepłego powietrza za kominkiem. Załączają to bimetale 40,60,80 st C.Samoobsługa full,działa już 2lata :))

Napisz jaki jest problem (za głośno,za zimno? ) dlaczego chcesz zmniejszyć prędkość. Falownik to dosć drogie ustrojstwo jak na takie zastosowanie...
  • #9 534238
    Heksogen
    Poziom 11  
    Chodzi mi głównie o wyciszenie tego wentylatora.To nie jest duży wentylator silnik 50 W.Tak sobie myslałem ze by załozyć autotransformator ale boje sie ze przy pracy Ciągłej może mi sie on spalić :?
  • #10 534274
    tarnowski
    Poziom 22  
    Kiepski pomysł. Sprawdż jeszcze czy hałas wynika z przepływu powietrza , czy ze złego montażu(rezonans). Spróbuj zamontować go głębiej,a na zewnątrz zostaw tylko dekoracyjną kratkę. Możesz też pokombinować o takim połączeniu z wył. światła żeby went. załączał się po wyjściu z łazienki na określony czas.

I jeszcze ja mam pytanie: Skąd masz tyle punktów po 4 postach? Kupowałeś?
  • #11 534310
    Heksogen
    Poziom 11  
    nie mam takiej mozliwosci by go schować głębiej.Musze koniecznie zmniejszyć jakoś te obroty
  • #12 534353
    tarnowski
    Poziom 22  
    Starałem się przedstawić Ci wszystkie możliwości spełniające warunek że proporcja nakładów do efektu jest zachowana..... Życzę powodzenia,a jak już osiągniesz obniżenie obrotów, to się zapewne okaże że nie ciągnie jak trzeba i będziesz miał nowy problem. Nie poddawaj się jednak. Walcz do końca.....
  • #13 534402
    Heksogen
    Poziom 11  
    nie mam takiej mozliwosci by go schować głębiej.Musze koniecznie zmniejszyć jakoś te obroty
  • #14 538135
    7591
    Poziom 11  
    Istnieje możliwość w prosty sposób regulować prędkością silnika asynchronicznego (lub każdego silnika) poprzez szybkie włączanie i wyłączanie napięcia - np. triak sterowany przebiegiem prostokątnym o zmiennej częstotliwości - oczywiście dotyczy to silników o stałym obciążeniu i dość dużej bezwładności, aby praca była w miarę płynna.

Aby nie być gołosłownym, to takie rozwiązanie jest stosowne do spowalniania pracy siłowników elektromechanicznych(z silnikami asynchronicznymi) bram wjazdowych.
  • #15 538987
    tarnowski
    Poziom 22  
    Dobre :)
  • #16 542423
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4248
    A jakby tak do spowolnienia silnika użyć żarówki o odpowiedniej mocy właczonej szeregowo?
    Tanio, silnik dostanie mniej mocy, więc będzie się kręcił wolniej, i nie dostanie takiego
    prądu, który by mógl go spalić. Trzeba tylko wyliczyć maksymalną moc żarówki (zmierzyć
    pobór prądu, pomnożyć przez napięcie sieci, i wziąć żarówkę o takiej mocy, a jeśli nadal
    będzie się kręcić za szybko, to o mniejszej. A jak potrzebne pełne obroty zwierać żarówkę.

Podsumowanie tematu

✨ Regulator obrotów silnika typu J-220 jest przeznaczony wyłącznie do silników komutatorowych i nie nadaje się do innych typów, takich jak silniki bezszczotkowe klatkowe, które zwykle stosuje się w wentylatorach łazienkowych. Do regulacji prędkości wentylatora z silnikiem asynchronicznym można zastosować falownik jednofazowy lub prostą metodę szybkiego włączania i wyłączania napięcia za pomocą triaka sterowanego przebiegiem prostokątnym o zmiennej częstotliwości, co wymaga stałego obciążenia i odpowiedniej bezwładności silnika. Alternatywnie, do obniżenia prędkości można użyć żarówki o odpowiedniej mocy włączonej szeregowo, co ograniczy moc dostarczaną do silnika i zmniejszy jego obroty. W przypadku wentylatora 50 W problemem może być także hałas wynikający z przepływu powietrza lub rezonansu montażowego, który warto zweryfikować przed zmianą układu sterowania. Autotransformator jest mniej zalecany ze względu na ryzyko przegrzania przy pracy ciągłej. Propozycje obejmują także mechaniczne rozwiązania, takie jak łączenie kilku wentylatorów w pakiet z załączaniem kolejnych stopniowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA