logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawy projektowania transformatora do zasilacza - Zrób Sam nr 2/82

turek: 05 Mar 2004 22:48 11086 15
REKLAMA
  • #1 533588
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 193
    Zrób sam nr2/82 podstawy wykonania zasilacza i zaprojektowania transformatora Dla początkujących na pewno dla zaawansowanych może się przydać . Są tu podstawy projektowania transformatorów do układów najczęściej stosowanych czyli układów do powszechnego zastosowania
    Załączniki:
    • zasilacz transformator.rar (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 535170
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 193
    Drugi sposób obliczeń transformatorów
    Załączniki:
    • obliczanie transformatora.rar (2.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 650746
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Co do projektowania trafa, to mam skan 2 stron z "Poradnika radio- i teleelektryka", PWT Warszawa 1959,
    gdzie to jest opisane; pierwsza z nich, ze względu na nomogram, jest dodatkowo w dużej rozdzielczości.

Przykład parametrów rdzenia (z następnej strony, nie ma na skanach): wymiary 88x72, przekrój
    słupa środkowego 22x22, okno 66x14 (9.24cm^2), 56 blach, 0.65kg, moc trafa 14.1W, przekrój rdzenia
    4.84cm^2 brutto, 4.14cm^2 netto (różnica np. na izolację), 10.8 zwoja/wolt, droga magnetyczna 19.45cm.

Transformator z rdzeniem dwukolumnowym podlega tym samym regułom, co ze słupem środkowym
    (chodzi o przeliczanie przekroju słupa na moc) - moc wynika z iloczynu pola okna i przekroju rdzenia;
    dla transformatora ze słupem środkowym jest to przekrój słupa i powierzchnia jednego okna,
    dla dwukolumnowego jest to przekrój jednej kolumny i powierzchnia okna (łatwo zauważyć,
    że transformator ze słupem można przekształcić w dwukolumnowy łącząc jego boczne kolumny
    w jedną, i przenosząc na nią część uzwojeń - widać z tego, że dwukolumnowy może mieć lepsze
    chłodzenie uzwojeń, co pozwala je trochę przeciążyć, a za to musi mieć większe straty w rdzeniu).

Co do obliczania zasilacza - sugeruję dawać transformator o mocy 2x większej, niź moc, jaką ma
    dostarczyć zasilacz - prostowanie "pełnookresowe" z kondensatorem obciąża transformator
    1.5-1.7 razy bardziej, niż obciążenie rezystancyjne, na jakie jest on obliczony, a dodatkowo
    filtrowanie lub stabilizacja napięcia powodują dalsze straty - więc nie bardzo się daje zrobić na
    mniejszym transformatorze bez przeciążania go. A jeśli zasilacz ma służyć do wzmacniacza dużej
    mocy - to trzeba pamiętać, że sprawność wzmacniacza może być niecałe 80%, więc transformator
    powinien mieć moc 2.5 raza większą, niż moc wyjściowa (sinusoidalna) wzmacniacza
    (na ogół audycja nie używa całej mocy wzmacniacza, i znacznie mniejsze trafo też będzie działać,
    ale jak się trafi audycja, która użyja całej mocy, albo damy sygnał z generatora, to trafo padnie).
    Załączniki:
    • Podstawy projektowania transformatora do zasilacza - Zrób Sam nr 2/82 ots1-3.gif (108.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podstawy projektowania transformatora do zasilacza - Zrób Sam nr 2/82 ots2-3.gif (116.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ots1-6.jpg (924.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 818617
    slawek55
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Czesc.
    Ja mam wielka prosbe do tych osób, które pisały te posty o projektowaniu transformatora.
    Od dłuższego czasu szukam takich informacji i inc, a przypadkiem natrafiłam na Was, więc jeśli możecie to podeślijcie mi te skany na maila.

sholojda(_at_)wp.pl

Bardzo mi zależy na tych wiadomościach!!!

Pozdrawiam, Sławek.
  • REKLAMA
  • #6 2124943
    herman1982
    Poziom 11  
    a więcej danych na temat projektowania trafo nie macie ??
  • #7 2137614
    simoneus1
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Dzieki za te skany bardzo sie przydaly.
  • REKLAMA
  • #8 2138419
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    herman1982 napisał:
    a więcej danych na temat projektowania trafo nie macie ??

Ale co ci wiecej potrzeba jak masz wszystkie wzory.
  • #9 2147815
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    nie ma nic prostrzego jak skonstruowanie i zaprojektowanie transformatora. caly jego opis opiera sie na wzorach juz dawno opublikowanych w literaturze elektronicznej. tak naprawde to kilka prostych wzorów określających zasade dzialania i funkcjonowania transformatora.(inaczej zaś przedstawia sie sytuacja jezeli chodzi o transformatory TOROIDALNE)jednakze jest to jeszcze prostrze niz w sytuacji przeciętnego transformatora.
  • REKLAMA
  • #10 2149066
    herman1982
    Poziom 11  
    Mam do zaprojektowania trafo o następującuch parametrach U1= 110V U2=9V I2=1A i to wszystko z charakterystyki przyjmuję sprawność 0,6 potem licze moc uzwojenia piewotnego P1=15,3 prąd pierwotny I1= 0,14 powierzchnię rdzenia obliczam S=(0,9÷1,2)√P1 no i mam przedział od 3,5 do 4,7 cm² i teraz z tabeli rdzeni wybieram M55 niby przekrój rdzenia jest mniejszy i nie wiem czy teraz mogę to zastosowac czy nie ?? tu mam napisane ze ten rdzeń jest do mocy 15 czyli wszystko by było oki ale niestety jak wypełnienie wychodzi około 97% to stosunek wykorzystania sumy powierzchni uzwojenia do sumy powierzchnu okna wychodzi mi około 0,69 czy to nie za mało ?? (mam napisane że powinno to byc około 0,75)przyjmuje przepływ prądu w przewodach 3,3A/mm²- odczytje z ch-ki i też mam wątpliwości co co średnicy przewodu jak go policzyć jak obliczam go ze wzoru d=√(I/2) a w tych wzorach wyżej czy to skanach jest d=0,8√I to który gdzie sie stosuje ??
  • #11 2188348
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak skonstuować trafo toroidalne?
    Liczy się z takich samych wzorów czy też innych?
  • #12 2229002
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Jeżeli ci to nie wystarcza jest program komercyjny do obliczania transformatorów (także toroidalnych) można pobrać demko ze strony producenta http://design77.republika.pl/soft.html cena 34,90 pln.
  • #13 2229075
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    ma ktoś może taki program, tylko wersje pełną
  • #14 2229095
    Tomatos
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Trza kupić ale moim zdaniem warto.
  • #16 18981574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podstaw projektowania transformatorów do zasilaczy, opierając się na materiałach z "Zrób Sam" nr 2/82 oraz skanach z "Poradnika radio- i teleelektryka" PWT Warszawa 1959. Omówiono parametry rdzeni transformatorów, takie jak wymiary, przekrój słupa, powierzchnia okna, liczba blach, moc transformatora oraz droga magnetyczna. Podkreślono, że transformator dwukolumnowy i ze słupem środkowym podlegają podobnym zasadom obliczeń, gdzie moc wynika z iloczynu pola okna i przekroju rdzenia. Poruszono kwestie doboru rdzenia (np. M55) do mocy transformatora oraz współczynnika wypełnienia okna uzwojeniami, który powinien wynosić około 0,75. Dyskutowano także o wzorach do obliczania średnicy przewodu uzwojenia, wskazując różnice w stosowanych formułach. Wspomniano o prostocie konstrukcji transformatorów tradycyjnych w porównaniu do toroidalnych, które wymagają innych podejść. Zaproponowano komercyjny program do obliczeń transformatorów, w tym toroidalnych, dostępny na stronie producenta za opłatą. Podano również link do dodatkowych informacji na temat projektowania transformatorów sieciowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA