logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najstabilniejszy system operacyjny do AMD Athlon 4600, 2GB RAM, GF 8600GT – Linux czy OS X?

kris6661991 04 Paź 2008 00:44 5187 21
REKLAMA
  • #1 5596611
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Witajcie.

Chciałem was zapytać jaki OS jest najstabilniejszy i najlepszy?
    Konfiguracja Kompa to:

AMD Athlon +4600
    2GB Ram Dual Chanel
    GF 8600GT
    SB Audigy LS
    Asus M2A-VM

Po prostu dość mam XP i wszystkiego ze stajni M$ bo czy to nie był XP Prof. Czy ponoć bardzo stabilny MX... (o Viście to juz nawet nie wspominam xD) to i tak wymaga zawsze jednego: formata co 1-2 miesiące, bo zawsze coś musi się nam ładnie s********* (uszkodzić) że nie da się już tego naprawić :)

Zastanawiałem się nad Linuxem Ubuntu oraz Mac OS X...
    Powiedzcie mi jeszcze jak jest z tym OS X, czy da się go zainstalować na każdym komputerze? Czy tylko na tych składanych przez Apple, czym one się różnią? :)

Dodam że OS ma być wykorzystywany głównie do neta, GG, muzyki, filmów, sporadycznie gier le z tym powinien poradzić sobie Emulator Win bo wymagający nie jestem :D

Pozdro!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5596625
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Moim zdaniem najłatwiej z microsoftowego os-a przesiąść się na Kubuntu .
    Mandriva też ma interfejs w miarę przyjazny dla uciekinierów od Windowsa :D
    Stabilność tych dystrybucji wedłg mnie jest dobra , najlepsze jednak jest bezpieczeństwo i brak problemów z wirusami , oraz komfort pracy w sieci .
  • #3 5596657
    kris6661991
    Poziom 25  
    O_o to super bo akurat mam kubuntu oryginalnego na CD, właśnie czekam bo za kilka dni ma wyjść Ubuntu 10,8 Wiec zapewne ma dużo poprawek (choć czytałem że z linuksem nie ma takich problemów jak z Win jeśli chodzi o poziom błędów) ale jutro zaczynam instalacje kubuntu :D Odpaliłem go z CD Live to wygląda całkiem przyjaźnie jeśli chodzi o funkcjonalność jak i o interfejs użytkownika więc wszystko pasuje. Napisz jeszcze jak jest jeszcze z tym Mac'iem?
  • Pomocny post
    #4 5596669
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Czytałem kiedyś o instalowaniu MacOS-a na PC , ale nie znam dokładnie tematu więc nie pomogę . Używałem kiedyś PowerBooka i MacOS zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie .
  • Pomocny post
    #5 5596739
    Vinicjusz
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Witam
    Pracuję na Ubuntu 7.10 podniesione do 8.04 z włączoną Neostradą.
    Trochę bujałem się z konfiguracją drukarki HP 1020, ale i to dało się zrobić. Polecam Ubuntu lub Kubuntu, ale jak masz trochę czasu i ochoty, to według mnie najlepszy jest Debian. Trzeba tylko na jego konfigurację poświęcić nieco czasu, jednak się opłaca, bo jest bardzo stabilny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5596788
    mk852
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam. Ja używam Ubuntu 7.10 ze środowiskiem Gnome i nie mam z nim najmniejszych problemów. Miałem go na stacjonarnym a teraz mam na laptopie. Zostałem przy 7.10, bo 8.04 nie lubi mojego lapka:) .Tak jak kolega wyżej wspomniał godny polecenia jest Debian(stabilność). Używałem też Suse, Mandrivy i Auroxa, ale osobiście wolę Ubuntu. Jedyną przeszkodą jaka może wystąpić jest przeważnie konfiguracja połączenia sieciowego. Ale i to nie jest niewykonalne :). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5596806
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    mk852 napisał:
    Zostałem przy 7.10, bo 8.04 nie lubi mojego lapka:)
    Ubuntu 8.04 faktycznie nie lubi niektórych laptopów, ale nie tylko. :)
    Nie lubi też mojego nowego komputera, prawdopodobnie mu konfiguracja się nie podoba: Gigabyte EP45 i core2duo.
    Widocznie taka uroda tego 8.04... :)

Ale zainstalowałem Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex alpha6 - jest już na tyle stabilna że można spokojnie używać.
    Ze sterownikami też nie ma problemu.
  • Pomocny post
    #8 5596887
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Pracuję na Open Suse 11 i racji tego mogę go polecić. Żadnych problemów z konfiguracją i instalacją.
  • REKLAMA
  • #9 5596898
    kris6661991
    Poziom 25  
    No ja mam na płytce w oryginale Linuksa Kubuntu 6,06 LTS jak przemawia tytuł jest z roku 2006 :) Ale może lepsze to niż mój MX v7 z którym na początku nie było problemów oprócz sterów do Realteka HD ale poraziłem sobie, jednak po miesiącu mnie zawiódł... jak każdy windows - syf w rejestrze, strasznie wolna reakcja, czyszczenie prefetchingu i rejestru ccleanerem już nic nie pomaga... jednym słowem to jest WINDOWS :) i on sie nie zmieni -.- instalować tego kubuntu 6,06 LTS ?
  • Pomocny post
    #10 5596918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5596924
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ale Mac'a da się zainstalować na za przeciętnym PC? :D Tzn chodzi mi konkretnie o mój -.-
  • Pomocny post
    #12 5596926
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Tak, są wersje na x86
  • #13 5596932
    kris6661991
    Poziom 25  
    Aha właśnie przeczytałem że Mac instaluje się na kompach z procesorami obsługującymi instrukcję SSE2 i są to m.in. nowsze wersje P IV oraz cała seria 64 bitowych AMD więc mój chyba spełnia wszystkie wymogi? :D
  • Pomocny post
    #14 5596935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #15 5596938
    jozefg
    Ocena: 740
    Żeby wybrać konkretny system musisz go obejrzeć i wtedy zdecydować który ci odpowiada.
    Włóż do napędu płytkę CD z dystrybucją linux i odpal komputer.
    Różnica taka że z CD system jest wolniejszy
  • #16 5596958
    kris6661991
    Poziom 25  
    No wiem to chyba oczywiste że dostęp z napędu z płyty CD jest o wiele wolniejszy od dostępu do dysku, Live odpalałem, wygląd mi odpowiada - nie mam zastrzeżeń ale co do funkcjonalności to z normalnych przyczyn nie mogłem niczego używać :D (wszystko na płytce i było by zbyt wolne)

A co do mojego kompa to w sumie teraz jest dla mnie też demonikiem szybkości, w swoim życiu juz miałem 16 Kompów, jakiś tam bogaty nie jestem głównie były to Celerony 733 / P III potem przesiadłem się na P IV (początek '08) i byłem strasznie zadowolony że mam juz tak szybkiego kompa, w końcu kilka miesięcy temu nadeszła okazja że kupiłem płytę procka i ram za jedyne 350zł! I jakoś fartem poskładałem sobie ładnego kompa :) (hehe sorki trochę historyjka offtop wyszła xD)
  • #17 5597782
    tzok
    Ocena: 6411
    OS X - zainstalować możesz ale raczej jako ciekawostkę niż do pracy, chyba że chcesz mieć system dla mienia systemu...

Najprzyjaźniejsze Linuksy to chyba Ubuntu i Open Suse.

Tym niemniej miałem różne dystrybucje Linuksa i żadna z nich nie sprawdziła się lepiej niż... Windows XP. Czegoś tak niestabilnego jak Mandrake nie widziałem, Kubuntu 8.x był w miarę ok, ale miał sporo niedoróbek, podobnie Fedora Core.

Ujmę to tak - nie potrafisz prawidłowo skonfigurować Windowsa, więc tym bardziej będziesz miał problemy z Linuksem, chyba że nie będziesz nic z nim robił... ale wtedy (bez żadnej konfiguracji) będzie powolny i ociężały.

Nie wiem co Ty robisz z tym Windowsem ale zapewniam, że w normalnych warunkach reinstaluję system gdy chcę przejść na nowy lub zmieniam komputer (czyli co 3-4 lata).
  • Pomocny post
    #18 5598175
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Nie odnosząc się do polityki Microsoftu, do której mam wiele zarzutów muszę stwierdzić, że systemy Windows są /niestety? a szkoda/ najbardziej użytecznymi systemami. Używam na różnych komputerach właściwie wszystkich, od Windows 98 do Visty. Jako ciekawostkę bawiłem się systemami linuksowymi, ale mimo ich różnych innowacji, nie są to systemy do codziennej pracy, więc ich nie polecam. Mój ostatni laptop używany do pracy i nie tylko ma zainstalowany system Vista Business i uważam ,że jest to bardzo dobry system. Każdy system tak pracuje jak go ustawisz, Ty jesteś Panem, więc w czym problem przecież te systemy dają ogromne możliwości, robisz co chcesz i masz narzędzie jakiego potrzebujesz.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #19 5598993
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Do Marcin230
    Cytat:
    Wrócisz do Windowsa szybciej niż myślisz.

To zależy do czego używa się komputera. Jednak nie zgadzam się z Twoim zdaniem... Ja do Windowsa nie wrócę...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 5599341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #21 5599403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 5599405
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Temat wszedł na takie tory jak zawsze i dąży do klasy pyskówek. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najstabilniejszego systemu operacyjnego dla komputera z procesorem AMD Athlon 4600, 2GB RAM, kartą graficzną GF 8600GT oraz płytą Asus M2A-VM. Użytkownik rozważa przejście z Windows XP na Linux (Ubuntu, Kubuntu, Debian, Mandriva, OpenSuse) lub Mac OS X. Linux jest polecany ze względu na stabilność, bezpieczeństwo, brak problemów z wirusami oraz komfort pracy w sieci. Ubuntu i Kubuntu są uznawane za przyjazne dla użytkowników Windows, Debian za bardzo stabilny, choć wymagający konfiguracji. OpenSuse również zyskał pozytywne opinie pod względem instalacji i konfiguracji. Mac OS X można zainstalować na komputerach PC z procesorami obsługującymi instrukcję SSE2, w tym nowszymi AMD, jednak instalacja jest traktowana raczej jako ciekawostka i może wymagać dodatkowych poprawek. Wiele opinii wskazuje, że Windows XP, mimo krytyki, może działać stabilnie przy odpowiedniej konfiguracji i konserwacji. Dyskusja podkreśla, że wybór systemu zależy od indywidualnych potrzeb i umiejętności użytkownika, a Linux wymaga pewnej wiedzy do efektywnego użytkowania. Temat zakończył się ostrzeżeniem przed eskalacją sporów między zwolennikami różnych systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA