logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt napędu z silnikiem synchronicznym i przekładniami do sterowania popychaczem

haito 19 Paź 2008 12:53 1221 10
REKLAMA
  • #1 5646656
    haito
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam.
    podchodze do pisania pracy magisterskiej.
    moim zadaniem jest zaprojektowanie napędzania urządzenia z wykorzystaniem silnika (synchronicznego) tak, aby wyznaczany był kąt obrotu oraz za pomocą odpowiednich przekładni przekazywał napęd na popychacz...
    sterownik juz mam zaprogramowany... kwestia mechanizmu.
    proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5646984
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Nie wiem czy o to chodzi ale możesz sprubować coś takiego jak jest w układach kierowniczych w polonezach maluchcach czy innych autach. Zmieniają ruch orotowy na przesunięcie drążków kierowniczych.
  • REKLAMA
  • #3 5647014
    haito
    Poziom 13  
    sadze ze wiesz o co chodzi... gdzie taki element moge znalezc? kupic? mozesz pokazac jak to wyglada na jakies stronie www? czy gdzies?
    jednak sadze ze to i tak sie nie sprawdzi... moje urzadzenie nie moze byc duze, a zapewne to o którym piszesz ma spore gabratyty... ja mam ok 20x10x10 cm miejsca zeby to zamontowac
  • #4 5647253
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    zaprojektowanie napędzania urządzenia - masło maślane. Może warto poczekać z tą pracą?

Cytat:

jednak sadze ze to i tak sie nie sprawdzi... moje urzadzenie nie moze byc duze

Ale można ewentualnie podejrzeć rozwiązanie. Jeśli dobrze zrozumiałem koledze chodzi o przekładnię zamieniającą ruch obrotowy w postępowy. Pomyśl o kawałku śruby obracanej silnikiem i nakręconej na nią nakrętki. Zablokowanie możliwości obracania się nakrętki spowoduje że podczas obracania śrubą nakrętka będzie się "przesuwała" wzdłuż śruby.
  • #5 5647404
    haito
    Poziom 13  
    Projekt napędu z silnikiem synchronicznym i przekładniami do sterowania popychaczem

tak to ma wygladac... ten popychacz ma wykonywac ruch posuwisty, za pomoca silnika najlepiej synchronicznego ktory bedzie nam pokazywal kat obrotu
  • #6 5647909
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    A kojarzysz zasadę działania z lokomotyw parowych?Na kole przekładni montujesz cięgno i masz rozwiązanie.Warunek jest taki,że średnica koła = max wysunięciu cięgna.Np.średnica ma 100mm ty max uzyskasz przesuw 100mm.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • #7 5647929
    haito
    Poziom 13  
    niestety ale takie rozwiaznie odpada... popychacz nie może zmieniać położenia w pionie
  • #8 5648014
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Moim zdaniem to wszystko jest za duże ale nie zostawię Cie bez pomocy he he :)
    Najlepsze było by coś takiego co jest przy bramach odsuwanych , czyli koło zębate i prosta zębatka.

P.S. Do administratorów: Po włączeniu jakiejkolwiek srtony z postami na elektrodzie na samej górze wyświetla się spora nota kodów co znacznie opóźnia ładowanie stron.
  • #9 5649674
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

za pomoca silnika najlepiej synchronicznego ktory bedzie nam pokazywal kat obrotu

A w jaki sposób ma być pokazywany ten kąt obrotu? Czym chcesz go mierzyć / jak prezentować?
  • REKLAMA
  • #10 5649745
    haito
    Poziom 13  
    do ukladu napędzania będzie wstawiony jeszcze czujnik mierzący kąt obrotu
  • #11 5836483
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    sposobów zamiany ruchu na posuwisty jest cała masa
    koledzy radzą ale. jak dla mnie za mało danych
    co to znaczy że mało miejsca ?
    czy to że tam ma być popychacz napędzany wirtualnie ?
    napisz ile miejsca masz - czy cała ta przestrzeń widoczna na zdjęciu jest do wykorzystania ?
    jaki jest sposób mocowania popychacza? czy jeszcze nie ma mocowania
    jaki skok
    z jaką siła ma dzialać
    czy popychacz może się obracać czy nie
    jeśli nie to czy ustalanie popychacza musi być w napędzie czy elemencie napędzanym

już mniej więcej widzę rozwiązanie ale bez danych trudno radzić

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest projekt napędu z silnikiem synchronicznym do sterowania popychaczem wykonującym ruch posuwisty, z jednoczesnym pomiarem kąta obrotu silnika. Autor pracy magisterskiej poszukuje mechanizmu przekładniowego, który zamieni ruch obrotowy silnika na liniowy ruch popychacza w ograniczonej przestrzeni (ok. 20x10x10 cm). Proponowano rozwiązania takie jak mechanizmy stosowane w układach kierowniczych samochodów (np. Polonez, Maluch), jednak ze względu na gabaryty zostały one odrzucone. Inne sugestie obejmowały wykorzystanie śruby napędowej z nakrętką blokowaną przed obrotem, co pozwala na przesuw nakrętki wzdłuż śruby, a także zastosowanie koła z cięgnem, analogicznie do mechanizmu lokomotyw parowych, jednak rozwiązanie to nie spełnia wymogu braku ruchu pionowego popychacza. Zaproponowano również przekładnię zębatą – koło zębate i zębatkę – podobną do mechanizmu bram odsuwanych, jako bardziej kompaktowe rozwiązanie. Autor planuje zastosować czujnik kąta obrotu do pomiaru położenia silnika. Wskazano, że do dalszego projektowania potrzebne są szczegółowe dane dotyczące dostępnej przestrzeni, sposobu mocowania popychacza, wymaganego skoku i siły działania oraz ograniczeń ruchu popychacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA