logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie mosiężnej dyszy fi4mm do 300°C – drut oporowy czy indukcja, 50W?

liba 22 Paź 2008 19:18 1200 5
REKLAMA
  • #1 5658221
    liba
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam,
    mam nietypowe pytanie do specjalistów. Chcę ogrzać oporowo niewielką mosiężną dyszę (w załączniku rysunek) do ok. 300*C. Ma ona służyć do topienia/wyciskania drutu z tworzywa sztucznego fi4mm do ok fi1mm.

Miałem nadzieje kupić drut oporowy, lecz nie znalazłem takiego drutu w izolacji i nie wiem czym mógłbym to zaizolować. Opaskowe elementy grzejne produkuje się dopiero od środnicy 25mm.

Proszę o wszelkie sugestie i pomysły jak to ogrzać. Może indukcyjnie? ale wydaje mi sieto zbyt skomplikowane. Dodatkowo... czy moc rzędu 50W wystarczy by w ciagu kilku minut ogrzać dyszę do 300*?

• REKLAMA
  • #2 5658484
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Problemem może być nie tylko ogrzanie dyszy, ale ubytek ciepła przez obrabiane tworzywo. Będzie ono działać jak chłodziwo, wchodzi zimne wychodzi ogrzane i jeszcze półpłynne więc może nie tak wyraźnie jak w innych materiałach ale część ciepła zużyta na przemianę fazową.
    Myślę że można popróbować ze spiralą oporową do żelazek.
    Kiedyś przynajmniej była w sprzedaży spirala zaizolowana koralikami ceramicznymi, koraliki miały w przybliżeniu 6mm średnicy, tyle samo długości i kształt który najprościej mi opisać jako doniczkę bez dna.
    Całość funkcjonowała nawet do temperatury jasnopomarańczowego żaru.
    Można by ją nawinąć masowo na pewnej długości dyszy.
    Z innych rozwiązań które mogę wymyślić to rurka ceramiczna z obiegającymi ją rowkami dzięki którym drut oporowy nawet gdy od temperatury straci sprężystość i się rozluźni to nie zmieni położenia.
    Tego typu rurki bywają używane w sprzęcie nadawczym dużej mocy do nawijania cewek.
    Ale trzeba znaleźć taką z dobrymi wymiarami, wytrzymującą 300°, albo gdzieś zamówić.
  • REKLAMA
  • #3 5658985
    liba
    Poziom 14  
    Dziekuje za sugestie.

Materiał przepychany będzie raczej wolno, stąd myśle, że większość ciepła będzie oddawana przez dysze do powietrza.

Koraliki ceramiczne są dobrym pomysłem, ale trudno je zdobyć, szczególnie odpowiednio małe. Przyszło mi jednak do głowy, że być może nadadzą się koraliki szklane, takie ozdobne, jakie sprzedaje się w pasmanterii. Jutro zrobie testy.

Czekam na dalsze pomysły...
  • REKLAMA
  • #4 5659446
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1154
    Można skorzystać z "zasady lutownicy", a konkretnie, sposobu, jakim jest ogrzewana dysza odsysacza z pompką, a mianowicie za pomocą zwykłej lutownicy. Do takiej pompki stosuję lutownicę 100W, gdyż oryginalna 40W trochę za mała.
  • REKLAMA
  • #5 5660472
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    liba napisał:

Koraliki ceramiczne są dobrym pomysłem, ale trudno je zdobyć, szczególnie odpowiednio małe. Przyszło mi jednak do głowy, że być może nadadzą się koraliki szklane, takie ozdobne, jakie sprzedaje się w pasmanterii. Jutro zrobie testy. .

Koraliki szklane to chyba jednak niezbyt dobry pomysł , ja na twoim miejscu zastanowił bym się nad gotowymi grzałkami od lutownic , szeroka gama otworów wewnętrznych oraz mocy . :D
    Pozdrawiam .
  • #6 5663775
    liba
    Poziom 14  
    a jednak koraliki szklane zdały egzamin. Udało mi sie rozgrzać dyszę owiniętą kanthalem 0,8mm ze szklanymi koralikami do takiej temperatury, że udało się stopić ABS. Nie mam jeszcze pomiaru temperatury, więc nie wiem jaka ona była, ale napewno była wystarczająca.

Problem jest zatem rozwiązany, dziękuje wszystkim za pomoc.
REKLAMA