logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzysk danych z płyt CD, laser w napędzie zawodzi?

phanick 28 Lut 2015 22:13 870 3
REKLAMA
  • #1 14487747
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Jako że kilku terabajtowe dyski twarde zaczynają być bardzo powszechne i kosztować grosze, przyszła kolej na zrobienie backupu starych płyt CD, które w miarę upływu czasu starzeją się i pewnego dnia mogą przestać być odczytywane.

Niestety część nagrywanych płyt (CD-R, DVD+-R) przestaje być odczytywalna w całości, albo niektóre pliki przestają się dawać kopiować (chociaż powierzchnia nośnika wydaje się być nieporysowana, czysta i nie mieć żadnych wad. Prawdopodobnie warstwa z wypalonymi pitami i landami uległa degradacji.

W pewnym momencie postanowiłem zrobić też backup wszystkich posiadanych tłoczonych płyt (np. dodawanych do czasopism komputerowych). Backup wykonywałem napędem wbudowanym w laptop (HL-DT-SR DVD+-RW GT10N), ale zakupiłem tez drugi napęd stacjonarny (TOSHIBA SD-M1612) który ponoć ma świetną korekcję błędów.

Natknąłem się na dwie płyty w mojej kolekcji, które z niewiadomego powodu posiadają ubytki w powierzchni:
    Odzysk danych z płyt CD, laser w napędzie zawodzi?

Wygląda na to jakby warstwa światłoczuła była tak cienka, że w wyniku tarcia o koszulki segregatora została zdrapana, albo sama uległa degradacji. Po próbie zgrania jednej z tych płyt w napędzie stacjonarny, zgodnie z oczekiwaniami uzyskałem błąd odczytu gdzieś w okolicach 1/3. Natomiast wewnętrzny napęd w laptopie wykonał obraz płyty bez żadnych problemów, nie zwalniając ani na chwilę :) Co ciekawe, napęd ten ma problem z odczytem nagrywanych płyt CD-R/DVD-R, a Toshiba nie - czyżby laser zaczął się "kończyć"?
  • REKLAMA
  • #2 14487776
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    Nieczytane płyty możesz polerować i robić obrazy płyty, czasami może iść godzinę i więcej ale przeważnie udaje się zrobić obraz płyty. Pamiętaj że to druga strona płyty jest ważniejsza ;)
  • REKLAMA
  • #3 14487795
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Dzięki, właśnie natrafiłem przed chwilą na płytę która nawet w napędzie laptopa gdzieś w okolicach 66% przestała się czytać. Zobaczyłem ją pod światło i miała jakby plamę z kleju/tłuszczu właśnie przy brzegu. Po przeczyszczeniu zgrała się bez zająknięcia. :)

Niestety mam jedną nagraną płytę CD-R (z 4 sesjami) z którą stało się coś do tego stopnia, że pierwszej sesji napęd nie potrafi przeczytać.
  • #4 14487863
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    Dorzucę ciekawostkę :) Znaczenie ma również rodzaj komputera i systemu operacyjnego.
    Ostatnio miałem wątpliwą przyjemność obcowania z komputerem Apple. To cudo techniki otrzymało za zadanie odczyt wypalanych płyt DVD (kilka sztuk) - i sromotnie na nim poległo. MacBook zarówno we wbudowanym czytniku, jak i w podłączonym przez mostek USB napędzie DVD (!) nie raczył nawet zauważyć obecności płyt. Na iMac'u z braku czasu już nie sprawdzałem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby on również zgłosił obiekcje ;). Laptop z Windows 7 bez problemu płyty odczytał, co umożliwiło przeniesienie danych na pendrive i finalnie zgranie na Mac'a :) Nie ma to jak profesjonalny sprzęt.
REKLAMA