logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prostownik 12V 65Ah z regulacją prądu i tranzystorem IRF9540?

kamilcendrowski 09 Lis 2008 19:35 4348 9
REKLAMA
  • #1 5719558
    kamilcendrowski
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam. Chciałem sobie poskładać prostownik do akumulatorów 12V 65Ah.
    Myślałem nad użyciem transformatora toroidalnego 12V 18,5A. Fajnie by było gdyby ten prostownik miał regulację prądu ładowania. Mam tranzystor IRF9540 i chciałbym go wykorzystać. Wystarczy żeby ten prostowniczek miał tylko bezpiecznik, włącznik zasilania (podświetlany) no i właśnie tą regulację prądu ładowania. Jeśli ktoś ma jakieś koncepcje albo scheaty to był bym wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5719672
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Poszukaj na forum - jest bardzo wiele tematów dotyczących prostowników do ładowania akumulatorów.
  • REKLAMA
  • #3 5719682
    kamilcendrowski
    Poziom 15  
    wiem że jest wiele. Chcialbym zrobic to z tych elementów co mam, a nie jestem takim elektronikiem zeby sobie z tym poradzic
  • #4 5719939
    janek_66
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    Można wykonać w dość prosty sposób. Za transformatorem mostek prostowniczy np. 35A. Następnie za mostkiem układ regulacji na NE555, sterujący mosfetem najlepiej IRF540. Do drenu dołączamy - 12V akumulatora, plus bezpośrednio do + mostka prostowniczego. IRF9540 jest o odwrotnym przewodnictwie, i z bezpośrednim sterowaniem z NE555 mógłby być problem. Schemat takiej regulacji na NE 555 można znaleźć na Elektrodzie, przeważnie do do silników. Zamiast silnika akumulator. Na pewno nie będzie zbyt dużego prądu ładowania, gdyż napięcie transformatora 12V to trochę mało. Układ ma wady - należy uważać na bieguny akumulatora, ale tak to już jest, z maksymalnie prostymi układami.
  • REKLAMA
  • #5 5720007
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Z tego co masz prostownika nie ulepisz.

Potrzebne ci są 4 diody na radiatorze, triak, krokodylki.
    IRFa zostaw sobie na później.
  • #6 5720440
    kamilcendrowski
    Poziom 15  
    mam mostek prostowniczy. romoo po co mi triak?? przecież to jet element do sterowania prądem zmiennym. A ja chce regulować prąd nie zmieniając napiecia.
  • #7 5720463
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    kamilcendrowski napisał:
    mam mostek prostowniczy. romoo po co mi triak?? przecież to jet element do sterowania prądem zmiennym. A ja chce regulować prąd nie zmieniając napiecia.

Jeśli ten akumulator jest kwasowy - ołowiowy to musisz jeszcze poczytać o prostownikach. Aby akumulator ładować stałym prądem to trzeba zrobić całkowity automat sprawdzający między innymi napięcie na akumulatorze.
    Podczas ładowania akumulatora napięcie na nim wzrasta i jednocześnie maleje prąd ładowania.
  • #8 5720479
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A po to: ΣIw=Ia+πωf*Usk.
    Prąd ładowania zależy od wyładowania akumulatora.
  • REKLAMA
  • #9 5720581
    kamilcendrowski
    Poziom 15  
    macie może jakiś schemacik prostownika do szybkiego ładowania akumulatora?? chodzi o to, że jak bym podłączył taki prostownik do rozładowanego akumulatora to żebym mógł po kilku minutach odpalić samochód.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostownika do akumulatorów 12V 65Ah z regulacją prądu ładowania, wykorzystującego transformator toroidalny 12V 18,5A oraz tranzystor IRF9540. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mostka prostowniczego (np. 35A) za transformatorem oraz układu regulacji prądu opartego na układzie NE555 sterującym tranzystorem MOSFET, jednak IRF9540, będący tranzystorem typu P, może sprawiać trudności w bezpośrednim sterowaniu z NE555. Wskazano, że do prostownika potrzebne są cztery diody na radiatorze, a triak nie jest odpowiedni do regulacji prądu stałego. Podkreślono, że ładowanie akumulatora kwasowego wymaga automatycznej kontroli napięcia i prądu, ponieważ podczas ładowania napięcie rośnie, a prąd maleje. Zaproponowano poszukiwanie schematów regulacji prądu na NE555 dostępnych na forum Elektroda.pl, które można zaadaptować do ładowania akumulatorów. Wskazano również, że napięcie transformatora 12V może być niewystarczające do uzyskania wysokiego prądu ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA