logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC do nauki: Siemens LOGO!, GE Fanuc czy Siemens S7-200?

54TYR 11 Lis 2008 23:21 3951 11
  • #1 5728557
    54TYR
    Poziom 2  
    Witam,
    Od kilku tygodni zastanawiam się nad wyborem sterownika PLC(lub przekaźnika programowalnego), sterownik ten ma służyć do wyłącznie do nauki programowania(początkujący), zastanawiam się nad:

- Zestaw Siemens LOGO! 514,55PLN
    - Zestaw GE Fanuc VersaMax Nano 299+VAT PLN

Czy może warto zgromadzić większe fundusze i zainwestować w:
    -Zestaw Siemens S7-200 1.588PLN

Za LOGO przemawia jego cena i łatwa dostępność w przypadku ewentualnych przyszłych zastosowań oraz wejścia analogowe, martwią mnie podobno małe możliwości programowania drabinkowego(dla początkującego pewnie zupełnie wystarczające)
    Za VM Nano przemawia : oprogramowanie, szybkie liczniki, komunikacja Modbus, martwi mnie brak możliwości rozbudowy(np. IN/OUT analogowe) i jego regularna cena.
    Wszystko poza ceną przemawia za S7-200. Zdaję sobie sprawę, że przez dłuższy czas będzie marnowany jego potencjał.

Zależy mi głownie na zdobyciu umiejętności przydatnych w ewentualnej przyszłej pracy.
    Czy warto kupić coś tańszego i zainwestować w czujniki itp? Czy kupić coś droższego i systematycznie rozbudowywać?

Profesjonalistów i Moderatorów proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 5728688
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Moze lekko OT ale co do LOGO to pamietam ze na zajeciach z automatyki w technikum czesc klasy pracowala na fizycznym sterowniku czesc na programie komputerowym [LOGO Soft czy LOGO soft comfort] z opcja symulacji sterownika. Do nauki podstaw wystarczlo. Poszukaj czy na stronie Siemensa nie mozna tego oprogramowania sciagnac czy kupic za niewielka oplata.
  • #3 5728762
    54TYR
    Poziom 2  
    Chodzi mi o fizyczne urządzenie, ale mimo wszystko dziękuję za radę. Symulator LOGO!Soft Comfort już posiadam(demo)
  • #4 5729065
    Gigaom.pl
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Moja odpowiedz nie bedzie obiektywna bo sam preferuje Siemensa ;)

Po pierwsze - wybierajac Siemensa masz lepsza pomoc techniczna (duza baza dokumentacji i przykladow, wiele osob na tym pracuje i nawet na elektrodzie uzyskasz odpowiedz na pytania i problemy).
    W razie checi rozbudowy mozesz wiele modulow kupic uzywanych na allegro albo ebay (duzo nizsze ceny).

Po drugie - LOGO czy S7-200. Jezeli dopiero chcesz sie uczyc to smialo mozesz wybrac LOGO - z niego naprawde mozesz duzo wyciagnac a zaoszczedzone pieniadze przeznaczyc na czujniki, przyciski czy kontrolki do zrobienia sobie pulpitu sterowniczego czy nawet kupic "malutki" falownik i przy okazji nauczyc sie programowania i sterowania falownikiem :)
    Na dniach beda dostepne zestawy startowe LOGO! w wersji 6 oraz zestaw z panelem operatorskim w cenie katalogowej 249 EUR+VAT22%
    O nowej wersji mozesz poczytac:
    http://www.e-automatyka.eu/articles/965-nowe-logo-w-wersji-6
  • #5 5761859
    khann
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To ja dla odmiany polece fanuca - mozliwosci duze, do nauki ok (moi studenci sobie pokupowali) i wsparcie wbrew temu co koledzy mowia, jest jak najbardziej.

pozdr.
  • #6 5762033
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Ja dla odmiany polecam EASY Moelera w wersji 8
    Posiada zarówno interesujące Cię liczniki jak i wbudowane analogi - jedyna wada, to to, że są w standardzie 0-10V.
    "Zrobić" możesz na nim naprawdę "ciekawe" rzeczy, oprogramowanie można ściągnąć ze strony Moelera, ma wbudowany symulator - jedyny wydatek to kabelek do programowania.
    Dla początkującego w zupełności wystarczający.
    Ma też prosty panel.
    Cenowo jest na poziomie ok 1250 zł.
  • #7 5762609
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,

prosze o zapoznanie się z CoDeSys-em, JEDNO oprogramowanie dla sterowników wielu firm (między innymi: Lenze, ABB, Moeller Electric, B&R, Khunke, Parker, Wago, Turck, IFM) w wersji Moellera, przetłumaczone na język polski, włącznie z helpem...
    6 języków programowania
    wizualizacja w tym samym oprogramowaniu
    dedykowane SoftMotion dla napędów... i wiele innych...
    najprostszy sterownik: easyControl (nie mylić z "zwykłym" easy)

pozdrawiam
  • #8 5804570
    GwalbertBlez
    Poziom 11  
    Wago ma bardzo ciekawy system modułowy sterowników. Posiadają zestawy startowe cen aktualnych nie znam ale rok temu byłem na szkoleniu (organizuja je darmowo we Wrocławiu - firma wago elawag) i zdaje się że kosztowały niecałe 1000 zł. Programowanie w CoDeSys to typowa drabinka ale też ciekawa wizualizacja. Ta modułowośc pozwala na rozbuwoeanie sytemu do naprawdę poteżnych rozmiarów (czytaj mozliwości).
  • #9 5805193
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    54TYR napisał:
    Witam,
    Od kilku tygodni zastanawiam się nad wyborem sterownika PLC(lub przekaźnika programowalnego), sterownik ten ma służyć do wyłącznie do nauki programowania(początkujący), zastanawiam się nad:

- Zestaw Siemens LOGO! 514,55PLN
    - Zestaw GE Fanuc VersaMax Nano 299+VAT PLN

Czy może warto zgromadzić większe fundusze i zainwestować w:
    -Zestaw Siemens S7-200 1.588PLN

Za LOGO przemawia jego cena i łatwa dostępność w przypadku ewentualnych przyszłych zastosowań oraz wejścia analogowe, martwią mnie podobno małe możliwości programowania drabinkowego(dla początkującego pewnie zupełnie wystarczające)
    Za VM Nano przemawia : oprogramowanie, szybkie liczniki, komunikacja Modbus, martwi mnie brak możliwości rozbudowy(np. IN/OUT analogowe) i jego regularna cena.
    Wszystko poza ceną przemawia za S7-200. Zdaję sobie sprawę, że przez dłuższy czas będzie marnowany jego potencjał.

Zależy mi głownie na zdobyciu umiejętności przydatnych w ewentualnej przyszłej pracy.
    Czy warto kupić coś tańszego i zainwestować w czujniki itp? Czy kupić coś droższego i systematycznie rozbudowywać?

Profesjonalistów i Moderatorów proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuje za pomoc.

Spójrz na to od strony praktycznej.
    W rzeczywistości w maszynach na rynku masz 80 % SIemensa.
    Więc po co Ci się uczyć jakichś wynalazków ?
  • #10 5808074
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Ja bym tyle kasy na siemensa nie wydawal.

Jak nauczysz sie na innym PLC to kazdy inny rozgryziesz. Nie mowie tu o Logo bo tam inaczej sie programuje i jezeli chcesz sie nauczyc na PLC to nie logo.
    Polecam tanie i dobre sterowniki FATEK. Stosuje je u siebie juz troche czasu i nie nazekam. Zaden siemens czy inny nie da ci tylu szybkich wejsc i wyjsc w takiej cenie, kabelka za grosze i softu za darmo.

W Multiprojekt mozesz kupic i robia bezplatnie szkolenie w Warszawie i Krakowie.
  • #11 5809229
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Kolega fantasta ma rację.Na początek kup sobie coś tańszego a niezłego. W pieniądzach siemensa lub fanuca będziesz miał naprawdę wypasiony zestaw Fatek-a.Byłem niedawno na ich szkoleniu i jestem mile zaskoczony bo wcześniej też był tylko siemens i fanuc.Kabelek to taki sam jak do drukarki.Kosztuje kilka zł.Co do Moellera to na początek też jest bardzo dobry chodź niekoniecznie cenowo.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #12 5818769
    TJordan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Potwierdzam słowa kol. Fantasta i kol.Paweł. Sam stosuję Fateki od kilku lat. Dobra cena , wsparcie techniczne od firmy "Multiprojekt" - same plusy.
    Polecam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sterownika PLC do nauki programowania dla początkującego, rozważane są trzy główne opcje: Siemens LOGO!, GE Fanuc VersaMax Nano oraz Siemens S7-200. Siemens LOGO! jest cenowo atrakcyjny, łatwo dostępny i posiada wejścia analogowe, choć ma ograniczone możliwości programowania drabinkowego, co dla początkującego może być wystarczające. GE Fanuc VersaMax Nano oferuje dobre oprogramowanie, szybkie liczniki i komunikację Modbus, ale ma ograniczone możliwości rozbudowy, zwłaszcza analogowej. Siemens S7-200 jest najbardziej zaawansowany i popularny w przemyśle, co zapewnia szerokie wsparcie techniczne i możliwość rozbudowy, jednak jest droższy i jego potencjał może być na początku niewykorzystany. W dyskusji pojawiły się także alternatywy: sterowniki Moeller EASY z wbudowanymi analogami i symulatorem, system modułowy Wago programowany w CoDeSys, a także sterowniki FATEK, które są polecane jako tańsza i funkcjonalna opcja z darmowym oprogramowaniem i szkoleniami. Podkreślono, że nauka na tańszym sterowniku pozwala zdobyć podstawowe umiejętności, które można później przenieść na bardziej zaawansowane systemy. Wskazano również na znaczenie dostępności dokumentacji, wsparcia technicznego oraz możliwości rozbudowy sprzętowej i programowej przy wyborze sterownika do nauki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA