logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować dysk z RedHat Linux na zapasowy dysk pod Windows?

aaadamw 26 Lis 2008 22:46 1268 7
  • #1 5787894
    aaadamw
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam,
    w jaki sposób najprościej skopiować całą zawartość dysku na którym zainstalowany jest linux?
    Mam urządzenie pracujące pod linuxem, a ze względu na niezbyt ciekawe warunki nie wytrzymuje dysk. Chciałbym zrobić kopię tego dysku na drugi(zapasowy) dysk, albo zrobić obraz dysku.
    Proszę o jakieś propozycję, dodam ze na linuxie za bardzo sie nie znam. Fajnie by było, jakby cały proces kopiowania udało się zrobić pod windowsem.
    pozdrawiam
    Adam.
  • #2 5788487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5789382
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Dodam jeszcze prosty sposob w samym Linuksie (oprogramowanie w dystrybucji):
    dd if=/dev/PARTYCJA of=/dev/PARTYCJA #dla kopii z partycji na partycję
    dd if=/dev/PARTYCJA of=/sciezka/do/pliku/obrazu #dla kopii do obrazu partycji

Gdzie PARTYCJA to hdXY dla dysku ATA lub sdXY dla SATA; X to kolejna literka: a dla primary master, b dla primary slave itd, a Y to numer partycji: 1-4 to podstawowe, 5-? to partycje logiczne na rozszerzonej. Listę partycji zobaczysz wykonując polecenie fdisk -l.
    Poza tym jest też fajny program partimage za pomocą którego możesz skopiować/ przywrócić obraz partycji również poprzez LAN :)
    Z pingwinim pozdrowieniem ;)
  • #4 5789406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5789426
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    okzo napisał:
    aaadamw napisał:
    Proszę o jakieś propozycję, dodam ze na linuxie za bardzo sie nie znam.
    - mysle komentowac nie ma potrzeby !

W takim razie czemu sam komentujesz?
    Może 'odziedziczył' po kimś instalacje, może jakiś sprzęt, proces wymaga red-hata?

Nie musi od niego zależeć.

Ja jestem w odwrotnej sytuacji - cierpię jak dostanę do zarządzania coś pod MS Win.
  • #6 5789466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5790445
    aaadamw
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    SaraniS napisał:

Poza tym jest też fajny program partimage za pomocą którego możesz skopiować/ przywrócić obraz partycji również poprzez LAN :)
    Z pingwinim pozdrowieniem ;)

Przez LAN było by po prostu idealnie. Możesz mnie trochę bardziej naprowadzić na temat?

Opiszę dokładnie cały system:
    Maszyna jest sterowana przez komputer z Red Hat na pokładzie, umieszczony w jej szafie sterowniczej. Po LANie podłączony jest do niej komputer z WINXP do zarządzania, ustawiania parametrów i monitoringu.

Jeżeli jakoś z poziomu tego WinXP mogę zrobić obraz, a potem w razie uszkodzenia dysku i włożeniu nowego(sformatowanego), mógłbym ten obraz tam z powrotem zamontować, to było by to po prostu zbawienie. Dodatkowo zabezpieczyłoby mnie to przed tygodniowym przestojem oczekując na nowy dysk od producenta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najprostszej metody skopiowania całej zawartości dysku z systemem Red Hat Linux na zapasowy dysk, najlepiej wykonując ten proces z poziomu Windows. W dyskusji zaproponowano użycie narzędzia DMDE, które umożliwia kopiowanie posektorowe dysku lub tworzenie obrazu niezależnie od systemu plików. Wskazano także klasyczne narzędzia linuksowe, takie jak dd do kopiowania partycji na partycję lub do pliku obrazu oraz program partimage, który pozwala na tworzenie i przywracanie obrazów partycji także przez sieć LAN. Dodatkowo wymieniono testdisk jako kolejne narzędzie do tworzenia obrazów partycji. Autor doprecyzował, że urządzenie z Red Hat jest podłączone do komputera z Windows XP przez LAN i zależy mu na możliwości tworzenia obrazu dysku z poziomu Windows oraz przywracania go w razie awarii, co pozwoliłoby uniknąć długiego przestoju. W odpowiedzi podano link do instrukcji kopiowania dysków przez sieć, co może być pomocne w realizacji tego zadania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA