logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat przetwornicy do wzmacniacza TDA7294 - poszukiwany

marcino18 20 Mar 2004 00:28 1897 20
REKLAMA
  • #1 556159
    marcino18
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Czy ma ktoś jakiś schemat przetwornicy do wzmacniacza TDA7294 :D
  • REKLAMA
  • #3 556714
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Kurcze nie wiecie czy moge zrobic tą przetwornice na takim trafku tzn mam od zasilacza ATX ale nie ma dodatkowego wyprowadzenia pomiedzy wyprowadzeniami 4 i 6 Budował juz ktos tą przetwornice??
  • REKLAMA
  • #4 556733
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    Wojtek bez tego wyprowadzenia nie da rady ... :) sam chcciałem kiedys zrobić :(... pozstaje ci wykorzystanie rdzenia tego trafka :D opis jest na tym linku co dali wczesniej POZDRO
  • #5 556927
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Będę szukal odpowiedniego trafka bo nawijac mi sie za bardzo nie chce :)
  • #6 556967
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    jesli chodzi ci o trafo od ATX to mzesz udac sie do jakiegos serwisu np rtv czy podobnego i poprosic bardzo uprzejmie czy nie maja przypadkiem uszkodzonego atx. zazwyczaj jest tak ze ci specjalisci z serwisu zabieraja z tych zasilaczy diody prostownicze pozastawiajac trafa.

pozdrawiam
  • #7 563252
    marcino18
    Poziom 12  
    A moze znalazlo by sie cos innego?
  • #8 564426
    elmer2
    Poziom 28  
    Witam:.

Czyli co? Chodzi Ci o inna przetwornice??? Bo jesli tak to znalazlem cos w ksiazce pod tytulem "sztuka elektroniki tom 1" o przetwornicach impulsowych podwyrzszajacych i odwracajacych napiecie...
  • #9 564503
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    rafcioo2 napisał:

Czyli co? Chodzi Ci o inna przetwornice??? Bo jesli tak to znalazlem cos w ksiazce pod tytulem "sztuka elektroniki tom 1" o przetwornicach impulsowych podwyrzszajacych i odwracajacych napiecie...

a jest cos w tej ksiażce o nawijaniu tych trafek impulsowych :)
  • #10 567358
    elmer2
    Poziom 28  

Z tego co wiem to w tej ksiazce nie ma rczajej nic o nawijaniu cewek. Jest tylko przedtsawiona idea samej przetwornicy. niesttyty:(

Pozdrawiam
  • #11 567472
    PESYMISTA
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam ja jednak bym przewinol to trafko. pozbedziesz sie przy okazji problemu kilkuset woltow na uzwojeniu pierwotnym , pozatym w takich konstrukcjach tego drutu jest tam po klika zwoii np. czest sie spotyka 2-3 zwoje na pierwotnym 6-9 zwoiow na wtornym nawiniete oczywiscie wszystkokilkoma przewodami rownolegle i przy czestotliwosci pracy 30-40kHz masz piekna przetwornice.
  • #12 577220
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    PESYMISTA Mółbys podac więcej szczegołów jak przewinąć to trafko. Prosiłbym o grubosc drutu i ile zwojów na kazde uzwojenie nalezy nawinac. ( i jeszcze jedno napisales kilkoma przewodami rownolegle kilkoma tzn iloma??) Dzięki :) i Pozdro
  • REKLAMA
  • #14 578429
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    ej loodziska mam trafko od telewizora nazywa sie HL-4025b I powiedzcie mi czy da rade na nim nawinac trafko do przetwornicy.jak ewentualnie rozebrac to ustrojstwo bo to ma chyba klejony rdzen jesli ja se nie myle.
  • #15 579130
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    hm... jezeli nie ma pręta dociskowego to mozesz zapomniec o tym rdzeniu .. jak juz go rozwalisz to raczej dobrze nie skleisz .. prady wirowe rozgrzeja ten rdzen ze ho ho .. sam probowałem i zadne klej nie dało rady ... jedyne co bys musiał jakos zcisnac jak w imadle... lub zaciskami stolarskimi ....cy cos w tym stylu ale pożadnie
  • #16 594309
    marcino18
    Poziom 12  
    Dobra dobra a czy ta przetwornica do tda7294 na trafie od kompa pociagnie mostek TDA 7294 :D
  • #17 594505
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    jasne... max wyciskałem z niej ok 7,5A na szyne wiec nie widze problemu .. tylko przy dłuzszej maxsymalniej pracy moze sie troszke przygrac moc tego trafka to około 270 Watt./.. jeszcze zalezy z jaki model trafka posiadasz.. ja ostatnio robiłem od zasilacza 350 W i wsunie nieziemnsko wzmacniacz chodzi :D polecam www.mdcs.prv.pl pozdro aha pamietaj ze jak przetwornice bedziesz robił bedziesz musiał uzyć szybkich diod schotkiego by wyprostowac prad za trafem
  • #18 599733
    kopernik8
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam
    Czy taką przetwornice da sie zbudować nie posiadając oscyloskopu???
    Bo potrzebna mi ona do LM3886
  • REKLAMA
  • #19 600020
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ja robiłem 80W na własnym trafku - trochę się męczyłem przy uruchomieniu, ale bez oscyloskopu ruszyło wszystko.
  • #20 600405
    DżejDżej
    Poziom 10  
    A dlaczego trafo musi być z zasilacza atx a z at już nie !!! Czym one się różnią ???
  • #21 600552
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    DżejDżej napisał:
    A dlaczego trafo musi być z zasilacza atx a z at już nie !!! Czym one się różnią ???
    roznia sie tym iz trafko z atx ma odczep srodkowy na uzwojeniu pierwotnym a at nie ma takowego odczepu co z kolei nie umozliwia zastosowanie rozwiazania jednotaktowego
    kopernik8 napisał:
    Witam
    Czy taką przetwornice da się zbudować nie posiadając oscyloskopu???
    przetwornica wymaga uzycia częstościomierza ale nie oscyloskopu poniewaz trzeba wyregulowac czestotliwosc przełaczania kluczy chodz mozna to zrobic na wyczucie ale wtedy nie uzyska sie wysokiej sprawnosci całego trafka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu przetwornicy do wzmacniacza TDA7294. Polecany jest schemat dostępny na stronie mdcs.elektroda.net, opisujący przetwornicę impulsową z wykorzystaniem transformatora. Użytkownicy omawiają trudności z wykorzystaniem transformatorów zasilaczy AT i ATX, zwracając uwagę na konieczność posiadania odczepu środkowego na uzwojeniu pierwotnym, którego brakuje w transformatorach AT, co uniemożliwia zastosowanie przetwornicy jednotaktowej. Zalecane jest przewijanie transformatora impulsowego, aby dostosować liczbę zwojów i grubość drutu do częstotliwości pracy około 30-40 kHz, co poprawia efektywność i bezpieczeństwo pracy. Wskazano, że do prostowania prądu za trafem należy użyć szybkich diod Schottky’ego. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące rozbierania transformatorów z rdzeniem klejonym oraz konieczności stosowania odpowiednich zacisków do docisku rdzenia. Przetwornica z trafem od zasilacza ATX może dostarczyć prąd do około 7,5 A na szynie, co jest wystarczające dla mostka TDA7294, choć przy dłuższej pracy może się nagrzewać. Do regulacji częstotliwości przełączania kluczy potrzebny jest częstotliwościomierz, oscyloskop nie jest konieczny, choć ułatwia precyzyjne ustawienie. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do książki "Sztuka elektroniki tom 1" jako źródła wiedzy o przetwornicach impulsowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA