logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 2.0 DTI 16V 2000r. Problem z odpalaniem.

morotravel 27 Gru 2008 14:26 45166 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Vectra B 2.0 DTI po nocnym postoju traci paliwo i bardzo ciężko odpala?

Najpierw sprawdź termostat z obudową i czujnikiem temperatury, bo w tym silniku bardzo często to one są przyczyną porannych problemów z odpalaniem, a nie pompa czy przelewy [#7506572] Zrób prosty test: zdejmij plastikową osłonę silnika i obficie polej gorącą wodą przód silnika; jeśli wtedy auto zapali od razu, winny jest właśnie ten zestaw [#7506572] Warto kupić oryginalny komplet, bo podróbki potrafią działać tylko krótko; podawano koszt około 230 zł [#7506572] Jeśli ten test nic nie wykaże, trzeba sprawdzić pompę wtryskową na stole diagnostycznym, bo u kilku osób problem zniknął po wymianie uszczelniacza/oringu w pompie [#7517206][#6065041] Dodatkowo warto obejrzeć cienkie przewody przelewowe z trójnikami i ewentualnie zaworek zwrotny na powrocie paliwa, bo ich nieszczelność też potrafi zapowietrzać układ [#5925573]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5908155
    morotravel
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Od trzech tygodni jest problem z odpaleniem po nocnym postoju. Motor poszarpie poszarpie i koniec. Ewidentnie się zapowietrza... Wymieniony cały układ paliwowy razem z filtrem paliwa. Gablota po odpowietrzeniu pali na dotyk i jeździ jak nowa ale jak stoji przez noc to znów zaczyna sie zabawa. Jedyna możliwość odpalenia to sikanie plack-iem do węża powietrza i kręcenie rozruchem... 2min. i zaczyna reagować na gaz wtedy już chodzi. Nie ma żadnych błędów i normalnie gablota chodzi nie szarpie nie dławi się i nie dymi. POMOCY.
  • REKLAMA
  • #2 5909012
    sladi
    Poziom 17  
    Ocena: 150
    trzeba zaobserwowac czy paliwo wraca spowrotem do baki czy zapowietrza sie gdzies w innym miejscu... przewody przelewowe na wtryskach pozmieniane również.
  • #3 5909529
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Co mam rozumieć pod pojęciem "cały układ paliwowy" czy pompę wtryskową też, i wtryski z trawersami również ??
  • #4 5909569
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Ja też zapytam, czy wymieniłeś te cienkie wężyki przelewowe wszystkie ?
    Trawersów ci nie życzę
  • REKLAMA
  • #5 5911962
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5912507
    morotravel
    Poziom 10  
    Węże od baku do filtra paliwa - Filtr i jego obudowa też, trujnik, pompka w baku. Wszystko nowe. Jeszcze bedziemy sprawdzali (wymieniali) uszczelnienia na wtryskach, podobno bywają wadliwe ale z ich wymianą podobno troche roboty wiec zobaczymy. jeżeli nie to to chyba pompa paliwa... Ciekawi mnie tylko czy ktoś miał podobny problem.
    PS. Paliwo schodzi z układu.
  • #7 5912791
    licho23
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    A skąd się wzięła pompka w baku?
  • REKLAMA
  • #8 5913310
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Pewnie ta do pompowania kół wpadła :)
  • #9 5920318
    michael82
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    Wymieńcie uszczelniacze na mostkach przy wtryskach(pod wałkiem rozrządu) i powinno być OK.
  • #10 5920339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5924270
    morotravel
    Poziom 10  
    Wymieniamy uszczelnienia na wtryskach majster powiedział że to jedyna możliwość, która została Jeżeli nie to to lipa. Więc na razie wszystkim bardzo dziękuje po nowym roku będę wiedział co dalej i wszystko opiszę.
    PS. Pompka w baku została zamontowana przez innego magika, od którego autko juz zabrałem. W poprzednim modelu podobno była i On ją zamontował... Nie wiem po co ale wiem że to nic nie dało bo i tak nie udało jej się przepchnąć paliwa do wtrysków.
  • #12 5925573
    labor58
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam ,wymien wszystkie przewody przelewowe na wtryskiwaczach na nowe [koszt ok 10 zl],dodatkowo mozna zamontowac dostepne na allegro zaworki zwrotne wbudowane w srube ktora mocuje przewod powrotny paliwa do zbiornika.Bujalem sie z tym problemem 2 miesiace powodzenia.
  • #13 5934351
    mlidak
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ja jakieś 6 miesięcy temu miałem też taki problem z moją Vectrą. U mnie wystarczyło wymienić przelewy i problem zniknął ( na jakiś czas ). Obecnie choć bym bardzo ubolewał nad tym problem chyba powraca.
    Od czasu gdy temperatura spadła poniżej 0 stopni moja Vectra jak postoi przez noc odpala pochodzi gdzieś przez 5 sekund i znowu gaśnie, lecz gdy ją znowu przekręcę odpala i już sobie normalnie pracuje.
    Jeśli ktoś z użytkowników ma lub miał podobny problem bardzo proszę o podzielenie się informacją co to może być.
    Bo dodam, że o tych przelewach dowiedziałem się właśnie z forum i sam po którejś z rzędu wizycie u mechanika namówiłem go żeby wymienił te nieszczęsne wężyki.
  • #14 5970545
    morotravel
    Poziom 10  
    Przewody na przelewach są nowe oszczelnienia wtrysków też Nadal nic się nie dzieje i nic sie nie zmieniło. Po nocy nadal nie pracuje.
  • #15 5972225
    lkr46al
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    sprawdz swiece czy masz dobre jak wiadomo ten silnik jak raz odpali to przez cały dzionek bedzie palił jak nie rowno chodzi po odpaleniu i puszcza dymka to swiece sprtawdz moze byc to przyczyna ze ciezko pali nie sugeruj sie lampka zapalajaca sie od swiec a i jeszcze jedna pryba nalezy postawic samochod przodem w doł jezeli rano odpali dobrze to znaczy ze układ sie zapowietrza
  • #16 5981000
    basiak85
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    witam ja mam podobny problem jak wy rano moja viki 2.0 DTI 2000r nie odpala autko stoi w warsztacie juz od miesiąca i dalej nie wiedza co jest a juz była wymiana uszczelniacza przelewowych wtryskiwaczy jakis zawór zwrotny był wymieniony przelewy te cieniutkie wężyki też :(:( autko zaprowadze jutro do serwisu bosha niech dalej szukaja przyczyny :((a koszty coraz większe
  • REKLAMA
  • #17 5987817
    basiak85
    Poziom 12  
    witam ponownie forumowiczów,dziś zaprowadziłem swoia viki do serwisu i stwierdzili że przyczyna nie odpalenia auta po dłuzszym postoju była wina nagrzewnicy webasto :?: co mnie to bardzo dziwi - wytłumaczyli mi ze przy ujemnych temperaturach dogrzewała sobie silnik i jednoczesnie ściągała ta nagrzewnica paliwko z przewodów no i sie zapowietrzała :? troche to dla mnie dziwne co wy o tym sądzicie ?????
  • #18 5998221
    morotravel
    Poziom 10  
    a u mnie nadal lipa
    Zawór zwrotny miał rozwiazać problem niestety nic się nie zmieniło. Normalnie pali na dotyk po nocy nadal to samo - 5sek. i kaplic... brak pomysłów u w mojej głowie i w głowie mechanika...
  • #19 6000408
    basiak85
    Poziom 12  
    ja dzisiaj odebrałem auto z seriwsu bosha no i juz wszystkie mozliwe przewody sa szczelne dziś troch jezdziłem i jest ok zobaczymy rano co sie będzie działo .Jak dalej nie bedzie chciała odpalac to wszystko bedzie wskazywać na pompe wtryskowa ? a to juz bedzie sie wiązało z większymi kosztami .a tak to, to już sam nie wiem co tu jeszcze uszczelnić ???

Dodano po 4 [minuty]:

a jeszcze miałem teraz uszczelnione przewody przy baku. może to było przyczyną ale to się jutro rano okaże :!:
  • #20 6000477
    gusto125
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    nie miałem takiego problemu ale sprawdź uszczelki przy filtrze paliwa sa dwie jedna pod śrubką od filtra a druga pod kopułką filtra są w zestawie z filtrem paliwa. wymieniałem parę razy filtr i nie wszystkie uszczelki pod kopułkom idealnie pasują ale filtr ma też bardo duże znaczenie.
  • #21 6001295
    basiak85
    Poziom 12  
    no i lipa auto nie odpaliło :( jak przekręciłem kluczyk to mi sie webasto włączyło z min pochodziło i się wyłączyło jak chciałem zapalic to mi motor tylko zawarczał i się zapowietrzył ja już nie wiem co dolega mojej viki :(czas znowu zaholować na warsztat :(
  • #22 6003330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 6004521
    krzycho_1967
    Poziom 12  
    Ocena: 75
    a śruba mocująca przewód paliwa filtra z pompą nie jest czasem pęknięta. dzisiaj wlaśnie się o tym przekonałem a sprawdziłem po prostu podając paliwo z banieczki tym przewodem w astrze 1,7 DTL. pali jak pszczółka
  • #24 6004684
    basiak85
    Poziom 12  
    w mojej vektrze bedzie raczej wyciagnięta pompa. i wysłana do sprawdzenia no bo już raczej innej możliwości juz nie ma no chyba żeby jeszcze było coś nie tak z obudową filtra paliwa ??
  • #25 6021487
    basiak85
    Poziom 12  
    auto dziś nie odpaliło :( wszystkie przewody uszczelnione tzn.nowe są ,uszczelniacze wtrysku wymienione ,zawór zwrotny w pompie wymieniony na nowy,obudowa filtra paliwa jest nowa :(tak że jutro wyciągnięta zostanie pompa i oddana do sprawdzenia
  • #26 6051819
    morotravel
    Poziom 10  
    Witam. U mnie nadal kaszana. Mechanik chyba się poddał i założył zaworek kierunkowy przed filtrem paliwa. Jego funkcja polega na zatrzymaniu paliwa w układzie i nawet jako tako to działa... Nie jestem jednak zadowolony bo usterka nie została usunięta tlko ominięta. Nadal ma problemy z załapaniem ale odpala... Jedno wiem na pewno NIGDY WIĘCEJ DIESLA :)
  • #27 6052777
    basiak85
    Poziom 12  
    hej mi serwis wymontował pompe i stwierdzili że w niej przepuszcza "oring"jest to wymienione no i jutro odbiore auto i sie wszystko wyjaśni czy pomogło czy nie ???
  • #28 6054558
    -Obywatel-
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    morotravel napisał:
    Jedno wiem na pewno NIGDY WIĘCEJ DIESLA :)

Do diesla jest po prostu potrzebny mechanik, który się specjalizuje w tych silnikach. Ostatnio się przekonałem, że do zwykłego garażowego pana Henia z dieslem iść nie warto. Dobry mechanik - a nie taki co zaworki zwrotne wstawia /zal.pl :? / - i silnik musi chodzić. Ja mam 18 letniego diesla w RENAULT 19 i pali od kopa.
  • #29 6065041
    basiak85
    Poziom 12  
    Witam dziś rano vektra odpaliła bez problemu. przyczyną nie odpalania po dłuższym postoju była pompa wtryskowa .W moim przypadku koszt naprawy pompy 1000zł z wymontowaniem i zamontowaniem polecam bosch serwis .
  • #30 6473028
    morotravel
    Poziom 10  
    No i przyszło ciepełko i problemu nie ma... jednak nawet sie nie łudzę że sie naprawiło bo blizej zimy pewnie będzie to samo. Swoja droga nie wiem już kompletnie co to się dzieje z tym autem jak zimno to sie zapowietrza jak ciepło to pali na dotyk ? ? ?

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vectra B 2.0 DTI 16V z 2000 roku ma problem z odpalaniem po nocnym postoju, objawiający się zapowietrzaniem układu paliwowego. Pomimo wymiany całego układu paliwowego, w tym przewodów paliwowych, filtra, trójnika, pompki w baku oraz uszczelnień na wtryskach, problem nadal występuje. Próby rozwiązania obejmowały wymianę przewodów przelewowych, uszczelniaczy na mostkach wtrysków, zaworów zwrotnych, uszczelek pod filtr paliwa oraz sprawdzenie pompy wtryskowej. Część użytkowników wskazuje na konieczność demontażu i diagnostyki pompy wtryskowej, która w niektórych przypadkach okazała się przyczyną problemu. Inne sugestie to kontrola termostatu, jego obudowy i czujnika temperatury, które mogą powodować zapowietrzanie się układu przy niskich temperaturach. Wskazano również na możliwy wpływ nagrzewnicy Webasto na zapowietrzanie paliwa. Problem nasila się przy niskich temperaturach, a latem ulega złagodzeniu. Wymiana pompy wtryskowej w serwisie Bosch za około 1000 zł rozwiązała problem u jednego z użytkowników. Dyskusja podkreśla trudności z dieslami Opla i zaleca korzystanie z wyspecjalizowanych mechaników. Wskazano także na konieczność stosowania oryginalnych części, zwłaszcza termostatu i jego obudowy, aby uniknąć powrotu usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA