logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja do Windows 7 za darmo

kk99 08 Sty 2009 11:48 3713 11
REKLAMA
  • Aktualizacja do Windows 7 za darmo

Jak wynika z informacji zawartych w serwisie TechARP, nabywcy systemu Microsoft Vista, będą mieli możliwość otrzymania aktualizacji do systemu Windows 7. Według planów Microsoftu kopie systemu Windows 7, oferowane będą za darmo lub po obniżonej cenie, wszystkim klientom, którzy po 1 lipca kupią komputer z zainstalowaną Vistą.

Podobny program o nazwie Vista Express Upgrade, wprowadzono w 2006 roku. Według serwisu TechARP, już wkrótce producenci komputerów będą mogli otrzymać kopie aktualizacji do Windows 7 i oferować je swoim klientom. Klienci będą mogli nabyć kopie dopiero po oficjalnej premierze systemu operacyjnego Windows 7.

Program umożliwi aktualizacje systemów:
    Windows Vista Home Premium do wersji Windows 7 Home Premium
    Windows Vista Business do wersji Windows 7 Professional
    Windows Vista Ultimate do wersji Windows 7 Ultimate

Microsoft nie potwierdza, ani nie zaprzecza tym doniesieniom.

Źródło: PCLab.pl

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kk99
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: programowanie
    kk99 napisał 351 postów o ocenie 217. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5968348
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Coś mi się wydaje że to porażka będzie. To nierówne traktowanie klientów.
  • #3 5968363
    12030
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Kolego, popieram Cię. Moim zdaniem te nierówne traktowanie klientów jest niefer. Choć ja ja kupowałem xp to tez miałem kupon który upoważniał mnie do otrzymania darmowej aktualizacji do jakiejś tam Visty. A poza tym to niefer. Jeden wyda 300-600zł na system a drugi dostanie za darmo lub za kilka złoty bo mu się fuksło i kupił komputer wcześniej z Vistą. To jest moje zdanie i nie chcę nim nikogo urazić.

Poprawiłem
    /Faces/
  • REKLAMA
  • #4 5968570
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Jak najbadziej fer - promowanie legalnego softu. Bo:

Ktoś kupił kompa i ma do tego Vistę która też kosztowała
    Ktoś ma tego kompa i w nagrodę dostaje za niewielką kase W7

Ktoś ma kompa bez systemu i chce legala 7, to kupuje 7 i płaci za nią tak samo jak ten co płacił za Vistę.
  • REKLAMA
  • #5 5968636
    bemon
    Poziom 11  
    Cytat:

Ktoś ma kompa bez systemu i chce legala 7, to kupuje 7 i płaci za nią tak samo jak ten co płacił za Vistę.

A ci co kupia przed 1 lipca ? To nie jest rowne traktowanie klientow. Ci co sie sfrajerzyli i kupili wczesniej zostana wycyckani w bambuko tym sposobem.
  • REKLAMA
  • #6 5968669
    w@mpir
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ja tu nie widzę nic co było by nie w porządku, producent systemu ma prawo sprzedawać, czy też rozdawać system komu zechce i na jakich warunkach zechce, przecież nikt nikogo nie zmusza do zakupu systemu za kilkaset złotych. I proszę nie pisać o kompach z zainstalowanym systemem bo to wybór klienta, równie dobrze można kupić kompa bez systemu operacyjnego.
  • #7 5968863
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Tak, ale nie w przypadku można powiedzieć monopolisty.
    Fakt jest faktem, że np za aktualizacje antywirusów płacimy na początku... Poza tym to jest po prostu większa paczka aktualizacji jakby :P
    Co nie zmienia faktu, że większość linuksów jest praktycznie za darmo ;P
  • #8 5969346
    skaktus
    Poziom 37  
    bemon napisał:
    Cytat:

A ci co kupia przed 1 lipca ? To nie jest rowne traktowanie klientow. Ci co sie sfrajerzyli i kupili wczesniej zostana wycyckani w bambuko tym sposobem.

Prosty przykład - masz 14 lat i jutro masz urodziny i według sądu jesteś traktowany jak nieletni. Masz 15 lat, jest pierwsza w nocy i od godziny jesteś według sądu traktowany jak dorosły...Więc możesz zabić o 23:50 i mogą cie traktować jak nieletniego a może być 12:03 i już jesteś traktowany jak dorosła osoba...Mam nadzieję ze wiesz o co mi chodzi.

Tutaj jest tak samo...
  • #9 5969577
    Madman07
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    To jest jak najbardziej fair. Co z tego, że ktoś kupił kompa po 1 lipca i dostał 7? I tak musiał zapłacić za system, a ms po prostu zamieniło mu viste na 7.
  • #10 5970870
    bemon
    Poziom 11  
    Cytat:
    Prosty przykład - masz 14 lat i jutro masz urodziny i według sądu jesteś traktowany jak nieletni. Masz 15 lat, jest pierwsza w nocy i od godziny jesteś według sądu traktowany jak dorosły...Więc możesz zabić o 23:50 i mogą cie traktować jak nieletniego a może być 12:03 i już jesteś traktowany jak dorosła osoba...Mam nadzieję ze wiesz o co mi chodzi.

Tutaj jest tak samo...

Ale w wypadku microsoftu, koles ktory zabilby o 12:03 traktowany by byl jak ten 14 letni :)

Rozumiem o co chodzi, rozumiem ze microsoft moze robic ze swym softem co zechce, jednak wiekszosc spoleczenstwa poczuje sie dotknieta tym traktowaniem, czego skutkiem bedzie kolejna kampania anty ms na necie i psioczenia linuksowcow o wyzszosci ich systemu :)
  • #11 5973928
    skaktus
    Poziom 37  
    Psioczą ci co wisty na oczy nie widzieli lub uruchamiali ją na athlonach 2 ghz i 1 gb ramu + stara nvidia z 32 ramu i takie skutki.

Sam mam vistę od roku i nie narzekam.
  • #12 5992702
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Prosta sprawa, jeśli by nie było takiego oświadczenia i takowej promocji na system (a w zasadzie uaktualnienia) trudno by było sprzedać kompa z systemem Vista który może umrzeć śmiercią naturalną jak Milenium. przecież nie jest ko kwestia paru złociszy a kilku stówek za system

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft planuje umożliwić darmową lub obniżoną cenowo aktualizację systemu Windows Vista do Windows 7 dla klientów, którzy zakupią komputer z preinstalowaną Vistą po 1 lipca. Program aktualizacji obejmuje wersje: Vista Home Premium do Windows 7 Home Premium, Vista Business do Windows 7 Professional oraz Vista Ultimate do Windows 7 Ultimate. Dyskusja użytkowników koncentruje się na ocenie sprawiedliwości takiego rozwiązania – część uważa, że jest to promowanie legalnego oprogramowania i uzasadnione działanie marketingowe, inni krytykują nierówne traktowanie klientów, którzy kupili komputery z Vistą przed wyznaczonym terminem. Poruszono także kwestie monopolu Microsoftu oraz porównania do innych systemów operacyjnych, takich jak Linux. Wątpliwości budzi również fakt, że Microsoft nie potwierdził oficjalnie tych informacji. W kontekście sprzętowym pojawiły się wzmianki o wymaganiach Visty i problemach z kompatybilnością na starszych konfiguracjach, np. Athlon 2 GHz, 1 GB RAM, starsze karty Nvidia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA