logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Europejska cena Windows Seven została ujawniona

blondyneczka_83 26 Cze 2009 18:57 3585 29
REKLAMA
  • Europejska cena Windows Seven została ujawniona

O systemie Windows 7 krążyło wiele plotek i pomówień – jedne z nich były prawdziwe, a inne nie. Spekulowano również na temat jego sugerowanej ceny – w końcu zostały podane oficjalne informacje. Windows Seven, który będzie dostępny dla mieszkańców starego kontynentu będzie nieznacznie droższy, aniżeli ten obowiązujący w USA.

Specjalna europejska wersja nieposiadająca Internet Explorera i która nie będzie mogła być zainstalowana w ramach uaktualnienia (sygnowana literką „E”) – w ramach rekompensaty Microsoft zapewnił, że będzie tańsza i będzie ona kosztować tyle samo, co wersja upgrade w innych krajach (co za „pocieszenie”).

Polska wersja językowa „siódemki”, będzie miała swoją premierę 22 października bieżącego roku wraz z 13 innymi wersjami językowymi (pozostałe 21 języków pojawi się dopiero w ostatnim dniu października 2009r).

Mary Jo Foley na swoim blogu opublikowała ceny różnych wersji systemu, jakie będą obowiązywać na rynku europejskim.

Ceny „siódemki” w Europie:

•Windows 7 Home Premium E- 120€
    •Windows 7 Professional E- 285€
    •Windows 7 Ultimate E- 299€

Wszyscy, którzy planują zakup „7” najlepiej niech zrobią to jeszcze w tym roku, gdyż wraz z nastaniem 2010 roku cena wersji Professional może zostać podniesiona do 309€, a wersji Ultimate do 319€. Cena edycji Home Premium ma pozostać niezmieniona – aczkolwiek znając ostatnie poczynania Microsoftu „wszystko się może zdarzyć”.

Źródło: http://pcblog.pl/znamy-juz-ceny-windows-seven/
    O autorze
    blondyneczka_83
    Poziom 15  
    blondyneczka_83 napisał 200 postów o ocenie 21. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6707834
    eternal656
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dużo , to ciekawe ile w Polsce będzie kosztował :P
    Pozdrawiam :)
  • #3 6707962
    noyo
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    1 euro = 4,50729248 złotego polskiego

Źródło: google.pl
  • #4 6708386
    Mardok15
    Poziom 10  
    Warto również dodać, że korzystniej będzie zakupić najnowszego Windowsa w przedsprzedaży. Według gry-online.pl, w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Francji ceny będą wynosić odpowiednio 49,99 euro dla wersji Home i 109,99 euro dla wersji Professional.

Źródło: gry-online.pl
  • #5 6708833
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Windows 7 Home Premium po przeliczeniu wychodzi 227zł (przeliczane z 49 oiro)
  • #6 6708940
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    A z tego co pamiętam ci co kupią teraz koma za free będa mogli skoczyć z Visty na 7. Ale czy dalej jest to prawdą ?
  • #7 6709103
    bart30
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    UE Windows 7 Ultimate E- 299€ a w USA Windows 7 Ultimate - 319$
    No super :-( około 300 PLN drożej niż w USA a w dodatku okrojona wersja , dziękuję KE PE i UE

Mam nadzieje że to jakaś pomyłka
  • #8 6709176
    Popak
    Moderator na urlopie...
    bart30 napisał:
    UE Windows 7 Ultimate E- 299€ a w USA Windows 7 Ultimate - 319$
    No super :-( około 300 PLN drożej niż w USA a w dodatku okrojona wersja , dziękuję KE PE i UE

Mam nadzieje że to jakaś pomyłka

To raczej USA daje takie ceny a nie KE PE i UE
  • #9 6709443
    Mardok15
    Poziom 10  
    Skaktus, z tego, co słyszałem, za upgrade trzeba będzie zapłacić.
  • #10 6709783
    Mlody_XX0
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A co wy tak spinacie się nad ceną jak i tak przy niezawodnych xp profesionall zostaniecie najlepszym z windowsów : P A microsoft spieszy się bo vista nie wypalił , wiec trzeba uzupełnić portfel wydając inny shitopodobny systemem. Chyba ze kasy macie za dużo do wydania w błoto to kupujcie .
  • REKLAMA
  • #11 6710432
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Mlody_XX0 napisał:
    A co wy tak spinacie się nad ceną jak i tak przy niezawodnych xp profesionall zostaniecie najlepszym z windowsów : P A microsoft spieszy się bo vista nie wypalił , wiec trzeba uzupełnić portfel wydając inny shitopodobny systemem. Chyba ze kasy macie za dużo do wydania w błoto to kupujcie .

A kto powiedział że będziemy to kupować? ;) Już wiadomo że Win7 też jest niewypał.
  • #12 6710479
    Soho
    Poziom 13  
    I odezwali się profesjonaliści, którzy zainstalowali Vistę na 10 minut. Jestem użytkownikiem Visty od pół+ roku, na sprzęcie który spokojnie dźwiga wszystkie efekty wizualne, i niestety, działa lepiej niż XP. Nie wypluwa BSoD-ów, uptime spokojnie na poziomie 10 dni utrzymuje przy aktywnym użytkowaniu, jest mocno user-friendly po tygodniu użytkowania. Prawie wszystkie 'minusy' to mit, wystarczy wejść na konto administratora.

Ale fakt, spędzam jedyne 5h dziennie przed PC, jak ja mogę się znać ;]
  • #13 6710508
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Na XP moj komp chodzi 24/7 i uptime trwa srednio po 4-5 dni ale moglby dluzej,poprostu robie to "w razie czego" i jeszcze nie mialem BSODow ani formata od 5-6 miesiecy :)

Duzo z reszta zalezy od uzytkowania. Moja matula np. rozlozy kazdy system :)

Zeby nie bylo offtopa - cholernie drogie to...
  • REKLAMA
  • #14 6711266
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Soho napisał:
    I odezwali się profesjonaliści, którzy zainstalowali Vistę na 10 minut. Jestem użytkownikiem Visty od pół+ roku, na sprzęcie który spokojnie dźwiga wszystkie efekty wizualne, i niestety, działa lepiej niż XP. Nie wypluwa BSoD-ów, uptime spokojnie na poziomie 10 dni utrzymuje przy aktywnym użytkowaniu, jest mocno user-friendly po tygodniu użytkowania. Prawie wszystkie 'minusy' to mit, wystarczy wejść na konto administratora.

Ale fakt, spędzam jedyne 5h dziennie przed PC, jak ja mogę się znać ;]

Ehhh Powiem tak kupiłem laptopa i używałem go z vistą 2 miesiące(nie 10 dni :)) powiem tak po pierwszym tygodniu Vista się rozsypała :| mało tego strasznie muliła kompa, zużycie CPU wahało się między 47-51% 8-O A od wczoraj jadę na XP i jestem bardzo zadowolony :D

Pozdrawiam
  • #15 6712058
    Wersik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niby mówi się, żeby nie bać się zmian na lepsze... ale czy nowsze znaczy lepsze? ja jadę na win XP od 8 lat, nigdy nie używałem antywirusów, firewalli, format robię może raz na kilka lat a jak już, to tylko z powodu zrobienia miejsca na hdd lub przy zmianie PC na nowy. Czy Vista wprowadziła jakieś specjalne unowocześnienia? no właśnie... boję się, że z "7" będzie podobnie. Pozdrawiam.
  • #16 6712902
    potix
    Poziom 10  
    hej a ile będzie kosztować win 7 podstawa ??? (na kompa bez systemu)
  • REKLAMA
  • #17 6713201
    schredder
    Poziom 12  
    Ocena: 139
    A ja myślę że na Emule będzie znacznie tańszy:D
  • #18 6713216
    truposz.12
    Poziom 12  
    A co z wymianą oryginalnej Visty na 7 Czy jest jeszcze aktualna?
    Pozd
  • #19 6713240
    Popak
    Moderator na urlopie...
    truposz.12 napisał:
    A co z wymianą oryginalnej Visty na 7 Czy jest jeszcze aktualna?
    Pozd

Jak byś czytał temat to być wiedział że:
    Mardok15 napisał:
    Skaktus, z tego, co słyszałem, za upgrade trzeba będzie zapłacić.
    ;)

Pozdrawiam
  • #20 6713519
    Miotacz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po pierwsze mam trochę starego kompa i muszę powiedzieć, że przy XP-ku zużycie wynosi: 1-2% procka, i 95-150 RAMu. Gdy wszedłem na laptopa brata z Vistą to strach było na nim siedzieć, aż nerwy puszczały. Windowsa 7 będziecie mogli zdobyć "prawie za free", prawie ponieważ musicie kupić nowego kompa i dostajecie gratis. xDD Chociaż cholernie drogi ten Windows, a pewnie okaże się niewiele lepszy od Visty i gorszy od XP-ka niż mówią, bo pamiętam jak mówili tak samo o Viście. Ja jestem użytkownikiem XP-ka od jakiś 6 lat i jestem z niego bardzo zadowolony.
  • #21 6713684
    truposz.12
    Poziom 12  
    Witam
    Osobiście używam 7 wersji beta i jest o niebo lepsza od xp do visty to wogule nie ma porównania Też mam starego kompa i mogę powiedzieć że go przyśpiesza foldery otwierają się natychmiast
    pozdrawiam
  • #22 6714089
    Popak
    Moderator na urlopie...
    W XP też się otwierają foldery natychmiast ;)
  • #23 6714143
    truposz.12
    Poziom 12  
    Mówie tu już o swoim kompie tam potrafiły dopiero po 5 minutach się otworzyć
  • #24 6714241
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Czyli masz problem z kompem :) a nie z systemem. :P Wymiana kompa? ;)
  • #25 6714278
    Sumka18
    Poziom 19  
    DJpopak;) napisał:
    Mlody_XX0 napisał:

A kto powiedział że będziemy to kupować? ;) Już wiadomo że Win7 też jest niewypał.

Skąd masz te bzdurne informacje korzystam teraz z windows 7 ultimate wersja RC 64 bit i powiem ci ze tego taniego xp to możesz sobie schować system naprawdę sobie radzi wyśmienicie instalacja trwala 23 minuty w stosunku do xp prof 32bit odnotowałem wzrost wydajności komputera o prawie 20% w niektórych przypadkach świetne wsparcie dla programów 32 bit działa absolutnie wszystko nawet to co nie chodziło pod win xp
  • #26 6714306
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Sumka18 napisał:
    Skąd masz te bzdurne informacje korzystam teraz z windows 7 ultimate wersja RC 64 bit

Zobaczymy jak wyjdzie oficial ;) Dodam do twojej świadomości że schować nie schowam i cały czas będę pracował na nim, jest to mój wybór i nic ci do tego.
  • #27 6714879
    truposz.12
    Poziom 12  
    DJpopak;) napisał:
    Czyli masz problem z kompem :) a nie z systemem. :P Wymiana kompa? ;)

Oj przydała by się przydała:D ale do tego to trzeba mieć kase:cry:
  • #28 6716654
    tacman
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Jestem użytkownikiem Linux-a od około 1997 roku ale to nie oznacza, że z racji zawodu nie stykam się z firmą M$.

XP nie jest najgorszy to fakt, ale ma wiele niedoróbek, tyle, że po tylu latach na rynku ludzie się przyzwyczaili, a czasem nawet nauczyli je obchodzić i twierdzą, że jest OK.
    XP to już dinozaur, a za moment będzie jak z Windows98, nie będzie wsparcia do niego ze strony M$ i skończą się sterowniki. Będzie człowiek musiał pomyśleć o nowym Windows o ile będzie chciał dalej używać produktów spod znaku M$.

Z Vistą osobiście pracowałem 4 miesiące po 10h dziennie. Przez pierwsze dwa tygodnie klołem tak, że mnie żona uciszała. Po tych dwóch tygodniach stwierdziłem, że nie jest tak źle. Do tego im dłużej na kompie tym działa sprawniej bowiem organizuje sobie odpowiednio zasoby tyle, że mało kto wytrzymał te dwa tygodnie bez reinstalacji. Inną sprawą jest mit powolności. Jest powolna to fakt, ale na odpowiednim sprzęcie nie ma tego problemu. Jak ktoś kupił np. Laptopa z Vistą i nie działa to jak powinno to nich reklamuje. Firma sprzedając komputer z systemem musi dobrać wszystko ze sobą tak by działało odpowiednio. Często ludzie nie walczą o swoje a potem narzekają i na siłę instalują XP nawet tam gdzie nie do końca jest support sprzętowy (piszę tu przede wszystkim o laptopach). Z ciekawostek napiszę, że prawie każdy Sony Vaio sprzedawany od dwóch lat z Vistą nie dość, że nie działa pod XP (brak sterowników do ponad połowy wnętrzności) to jeszcze z Vistą działa szybciej. Czary? A może producent podszedł do zagadnienia z głową?

Windows 7 - testuję już którąś z kolei wersję. Działa sprawniej i troszkę szybciej od Visty. Ale więcej to się wypowiem jak popracuję na finalnej wersji.

Na koniec napiszę, że dużo mitów na temat tego czy tamtego powstaje tylko dlatego, że niekompetentne osoby biorą się za obsługę techniczną komputera/systemu i nie mogąc czegoś zrobić zwalają to na wszystkich tylko nie na samych siebie.
    Podobnie było z Windows Millenium. Bardzo dobry produkt jak na tamte czasy, a że troszkę inny i wymagający lekko innych warunków pracy to okrzyknięty najgorszym podczas gdy spełni się te warunki działa bardzo szybki, sprawnie i prawie bezawaryjnie czego nie napiszę o Windows98.

Szczególnie u nas w Polsce wszyscy czujemy się ekspertami od wszystkiego i na tej podstawie oceniamy to czy tamto.

Ciekawe ile osób za max 2 lata zmieni XP bo już będzie taka potrzeba techniczna i będzie wtedy wysławiać pod niebiosa Windows Se7en jak kiedyś XP :)

Pozdrawiam
  • #29 6716959
    marszalek_duck
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Zgadzam się z kolegom wyżej choć Vista mnie nigdy nie zadowolił a pracowałem na niej całe 10 miesięcy i to nawet nie z powodu ilości błędów choć wcale ich aż tak dużo nie było, po prostu jak się siedziało od 3 lat na xp to nie szło się przyzwyczaić.
    Vistę na pewno wypuścili za szybko i trochę ja s.......... ale to nawet nie wina M$ bo pojawił się nowy sprzęt i mozna se było włożyć ramu 4GB i choć w polsce nikogo nie było stać to jednak M$ patzry na USA i widzi że jest potzreba 64 bit systemu zeby zadowolić użytkownika. I dlatego Vista nigdy nie miała być tak dopracowana jak xp.

Co do 7 to zainstalowałem sobie BETA i muszę wam powiedzieć że byłam bardzo bardzo pozytywnie zaskoczony bo miałem kiedyś chyba betę XP i nie było sterowników do USB a tu wszystko ładnie dopracowane na razie nie ma na co narzekać.
  • #30 6718318
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji ujawniono europejskie ceny systemu Windows 7, które są nieco wyższe niż w USA. Wersja europejska oznaczona literą „E”, pozbawiona Internet Explorera i niedostępna jako aktualizacja, ma być tańsza, ale nadal kosztuje tyle samo co wersje upgrade w innych krajach. Przykładowo, w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Francji ceny wersji Home wynoszą około 50 euro, a Professional około 110 euro, co po przeliczeniu daje około 227 zł za Windows 7 Home Premium. Użytkownicy dyskutują także o możliwości aktualizacji z Visty na Windows 7, która ma być płatna, oraz o różnicach w wydajności i stabilności między Windows XP, Vistą i Windows 7. Wiele opinii wskazuje na zadowolenie z XP i krytykę Visty, choć niektórzy chwalą Windows 7 za lepszą optymalizację i kompatybilność. Poruszono także kwestie wsparcia dla starszych systemów oraz wpływu polityki cenowej i regulacji UE na ceny oprogramowania. Premiera polskiej wersji Windows 7 zaplanowana jest na 22 października 2009 roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA