logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić popychacze hydrauliczne w Seicento 899 bez zdejmowania głowicy?

autoManiak1 11 Sty 2009 23:07 19432 5
REKLAMA
  • #1 5985787
    autoManiak1
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Witam
    Mam pytanie czy ktoś wymieniał hydrauliczne popychacze w Seicento 899???
    Ogólnie pytam gdyż planuję się u siebie sam za to zabrać ( nie robiłem tego nigdy wcześniej). Czy da rade je wymienić bez ściągania głowicy?? czy trzeba ją ściągnąć?? Oraz na co trzeba zwrócić uwagę przy ich wymianie???

Z góry dziękuje za odp
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5986868
    autoManiak1
    Poziom 12  
    Przebieg to 130 000 km. Olej wymieniam systematycznie co 6-7 tys. km. Z tym że no nie leje chyba oleju zbyt dobrego raczej z dolnej półki;/ mianowicie: Mineralny Orlen Lubro Gas 15W/40 API SG. Chciałem kiedyś zmienić olej na półsyntetyk ale mi powiedzieli że niezłego zamieszania mogę sobie narobić bo ten półsyntetyk może wszystkie syfy wypukać. Ogólnie muszę powiedzieć ze jak na 9 letnie autko i te 130 000 km przebiegu ( zawieszenie i hamulce są wymienione) trzyma się całkiem nieźle. Myślę ze tym silniczkiem dobiję te 250 000km :). A ogólnie nieraz słyszy sie opinie że te silniki 899cmm dużo palą bo i potrafią 8 litrów wciagnąć. Zgadza się jeśli ktoś sie przesiądzie z silnika 2.0 na seicento i chce jeździć 140km/h to tyle palą. Ja mam założone LPG jeżdżę do 110km i nigdy więcej niż 6,5litra lpg na 100km przy 4 osobach mi nie wziął. Ostatnio jechałem nim z Wrocławia pod Kielce z tym że wolniutko bo teraz w zime ślisko było 80km/h to było tylko czasem i to był max z tym że jechałem sam pustym i wyszło mi że wziął mi 5,5 lpg/100km. :) OK a teraz powracając do tematu: Czuję że czeka mnie wymiana hydraulicznych popychaczy, ponieważ czasem w zimie jak go odpalę przez ok pół minuty strasznie klepią zawory. Po pół minuty cichną. Z tym że raz na ruski rok jeden zawór potrafi klepać nawet 5 min. Nie wiem czy coś go akurat przytyka czy co. No wiem napiszecie mi że to normalne że za nim olej dopłynie do głowicy to mija kilka sekund. Wiem wiem już czytałem chyba wszystkie artykuły na ten temat:). Z tym że ja nie piszę że już dziś je chcę wymieniać. Ale na pewno niedługo przyjdzie czas ich wymiany, i chcę być przyszykowany. A interesuje mnie czy trzeba przy ich wymianie ściagać głowicę czy nie ponieważ wiadomo to byłby 2 razy taki koszt. Bo to już by trzeba założyć nowe uszczelki pod głowicę, pod kolektor wydechowy itd.. No i głowicę oddać do sprawdzenia do zakładu. Więc już z góry musiałbym więcej pieniędzy przeznaczyć na ta operację. No i jak w moim pierwszym pytanie:) nie pytam kiedy je wymienić tylko jak:) Czy są dostępne po ściagnięciu samej pokrywy zaworów i ewentualnym zdemontowaniu dzwigienek zaworowych, czy należy ściągać głowicę?
    Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #4 5989821
    kazczap
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Do wymiany popychaczy wystarczy zdjąć pokrywę zaworów no i oczywiście klawiaturę-wałek z dżwigienkami i tymi popychaczami
  • REKLAMA
  • #5 5990138
    autoManiak1
    Poziom 12  
    Znaczy sie w tym silniku 0,9 wałek rozrządu jest w kadłubie, w 1,1 sa montowane już w głowicy. No ale dzięki
  • #6 5999277
    dydorobert
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    jak będziesz zdejmował klawiaturkę to uwaga na popychacze bo wylatują i lubią wpaść do silnika!!!
REKLAMA