logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa uszczeliki pod głowicą golf 3 silnik 1.6 ABU lub ABD

aron20000 19 Sty 2009 14:04 20528 10
REKLAMA
  • #1 6021931
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 293
    Witam ostatnio wymieniłem uszczelkę pod głowicą i jest nie do końca dobrze. Samochód golf 3 1.6 silnik ABD lub ABU zależy jaka książka:) Więc po wymianie uszczelki pod głowicą i ustawieniu rozrządu (co prawda dało się ustawić optymalnie w taki sposób, że na kole rozrządu znak się różnił o trochę mniej niż pół ząbka w stosunku do znaku na wale) ale inaczej się po prostu nie dało, więc po tej wymianie zaczęły dzwonić zawory. Głowica została splanowana o 0,4mm, a uszczelka została kupiona cieńsza od tej starej, czy to może być przyczyną, że po zamontowaniu tej nowej i troche cieńszej uszczelki zawory dzwonią o tłoki :?: Golf ten posiada hydrauliczne popychacze, czy to może przez te szklanki z popychaczami które zostały stare może tak dzwonić :?: myślałem że popychacze się ustawią ale czekałem aż samochód się rozgrzeje i rozrzadzi się olej (oczywiście go wymieniłem) i raczej dalej tak samo. Dodam że uszczelka została wymieniona przez to że puściła i zmieszał się płyn chłodzący z olejem. Czy obecność płynu mogło uszkodzić hydrauliczne popychacze i należałoby je tylko wymienić, czy może to przez tą uszczelkę i dotykanie zaworów o tłoki i trzeba rozbierać wszystko na nowo :?: Mam jeszcze pytanie o płukanie silnika czym przepłukać olej (czego do niego dodać?) żeby wypłukać płyn z oleju i czego dodać do płynu żeby z ukł. chłodzenia wypłukać olej (słyszałem o wodzie z płynem np. ludwik) co sądzicie o takim rozwiązaniu?, ale głównie chodzi mi o wypłukanie (usunięcie) płynu z oleju w silniku, a może wymiana oleju wystarczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6022002
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2255
    Olej już wymieniłeś więc płyn z oleju już usunąłeś.
    Czy masz olej w płynie?
  • Pomocny post
    #3 6022013
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Po planowaniu głowicy uszczelka powinna być grubsza - powtórka
  • REKLAMA
  • #4 6022045
    aron20000
    Poziom 22  
    Tak spuściłem płyn i zalałem wode (ale jeszcze bez żadnych dodatków) żeby to troche wypłukać ale i tak jeszcze olej się pokazał w zbiorniczku wyrównawczym. A jeśli chodzi o olej to tylko wymienić, dodatkowo do oleju nie trzba niczego dodawać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6022058
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Witam. Jasne, że powinna być grubsza. Planowanie + cieńsza uszczelka to silnik może już dzwonić. Szklanki nie dzwonić tylko charakterystycznie stukają.

Dodano po 7 [minuty]:

Po prostu spuścić olej przy rozgrzanym silniku, później odpalić jeszcze na 3-4s, wymienić filtr poczekać aż wszystko dokładnie spłynie i płukać nie trzeba. Pewne ilości wilgoci w silniku to norma szczególnie w warunkach nie dogrzania. W czasie dłuższej jazdy wszystko odparuje i zostanie usunięte przez odmę.
  • #6 6025535
    aron20000
    Poziom 22  
    Problem rozwiązany właśnie wymieniłem uszczelkę z cieńszej na grubszą i problem znikł. PS najpierw kupiłem uszczelkę, tylko nie do końca rozumiem dlaczego była taka cienka, 0,5mm (najdroższa z możliwych metalowa, chyba z alu!!!), orginalna która puściuła miała 1,85mm. Po kupieniu uszczelki trochę tańszej ale o grubości 2,2mm problem znikł. Dzięki wszystkim za radę. Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Jeśli chodzi o płukanie silnika. Więc z olejem tak zostawiłem (po prostu wymiana). Natomiast układ chłodzenia wypłukałem roztworem woda + płyn do mycia naczyń (ludwik) lekko się pieniło, ale olej został wypłukany, następnie płukanie 3 krotne układu wodą i zalanie borygo i niema śladu po "szlamie" z roztworu płynu z dodatkiem oleju. Pozdrawiam
  • #7 7675949
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    enauto napisał:

Niekoniecznie, jak ktoś planuje głowice to powinień też zajać się zaworami. Potem są takie efekty
  • #8 7676128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7676181
    Michu10
    Poziom 32  
    Ocena: 755
    Nie dobiera się wcale uszczelki grubszej po splanowaniu głowicy, jest taka teoria , uwzględnia się jej grubość po sprawdzeniu (zmierzeniu) wychylenia tłoków ponad kadłub (blok ). Zawsze tak było i będzie i po to właśnie się dobiera odpowiednio wymiarową uszczelkę. Zresztą tyle razy była już o tym mowa, nie podlega dyskusji wcale.
  • #10 7677395
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    bolek napisał:

Niekoniecznie, jak ktoś planuje głowice to powinień też zajać się zaworami. Potem są takie efekty

Tylko w dieslach, w dodatku nie zawsze - tylko jeśli głowica jest "piłowana" któryś raz z rzędu, bądź o wartość naprawdę ekstremalną (~1mm). Grubość uszczelki też dobiera się w dieslach - mierząc wystawanie tłoków ponad kadłub silnika. Wybieranie dołków w tłokach jest pracochłonne - są one selekcjonowane pod względem masy.
  • REKLAMA
  • #11 7677709
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    bolek napisał:
    enauto napisał:

Masz rację tak napisałem a powinno być - Po takim planowaniu głowicy uszczelka powinna być grubsza. Ponieważ
    aron20000 napisał:
    Głowica została splanowana o 0,4mm, a uszczelka została kupiona cieńsza od tej starej, czy to może być przyczyną, że po zamontowaniu tej nowej i troche cieńszej uszczelki zawory dzwonią o tłoki

W kolejnym poście
    aron20000 napisał:
    Problem rozwiązany właśnie wymieniłem uszczelkę z cieńszej na grubszą i problem znikł. PS najpierw kupiłem uszczelkę, tylko nie do końca rozumiem dlaczego była taka cienka, 0,5mm (najdroższa z możliwych metalowa, chyba z alu!!!), orginalna która puściuła miała 1,85mm. Po kupieniu uszczelki trochę tańszej ale o grubości 2,2mm problem znikł. Dzięki wszystkim za radę. Pozdrawiam

Sumując:
    aron 20000 zebrał z głowicy 0,4 mm
    uszczelka cieńsza od starej o 1,35 mm
    razem zawory przybliżyły się 0 1,75 mm
    dlatego mu stukały, zresztą sam napisał, że "po włożeniu uszczelki o grubości 2,2 mm problem znikł"
    Uważam, że można zakończyć dyskusję na te temat, ponieważ naprawa dokonana przez aron20000 była "conajmniej nietypowa"
    Przy naprawach normalnych - czytaj prawidłowych robi się tak jak napisał robokop.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana uszczelki pod głowicą w Volkswagen Golf 3 z silnikiem 1.6 ABU lub ABD wymaga dobrania odpowiedniej grubości uszczelki, zwłaszcza po planowaniu głowicy. Planowanie głowicy o 0,4 mm i zastosowanie cieńszej uszczelki (0,5 mm zamiast oryginalnej 1,85 mm) spowodowało stukanie zaworów o tłoki, co jest efektem zmniejszenia luzów. Zaleca się stosowanie uszczelki grubszej niż oryginalna, aby skompensować stratę materiału po planowaniu, co potwierdziło zastosowanie uszczelki o grubości 2,2 mm, które wyeliminowało problem. Wymiana oleju po dostaniu się płynu chłodzącego do układu smarowania jest konieczna, natomiast płukanie silnika nie jest obligatoryjne. Układ chłodzenia można skutecznie wypłukać roztworem wody z detergentem. Hydrauliczne popychacze mogą charakterystycznie stukać, ale nie powodują dzwonienia zaworów o tłoki. Dyskusja podkreśla, że dobór uszczelki powinien uwzględniać pomiar wystawania tłoków ponad blok silnika, a nie tylko grubość uszczelki czy planowanie głowicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA