logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROBLEMY z silnikiem po naprawie sprzegla PEUGEOT 307 2.0KM

calendar1 20 Sty 2009 17:55 6785 6
REKLAMA
  • #1 6028309
    calendar1
    Poziom 2  
    witam wszystkich forumowiczow.
    posiadam samochod marki peugeot 307 2.0 hdi 90km
    podczas ruszaniu ze swiatel pusciło mi sprzeglo (peal wpadl w podłoge),
    wyłaczyłem zapłon nastepnie odpaliłem pochodzil kilka sekund i zgasł,sprzegło wymieniłem,wysprzeglik itp..i tu zaczał sie problem,
    po zlozeniu sprzegla autko odpalam a tu nic,rozrusznik kreci,paliwo(sprawdzone)zapodaje,ze swieca wszystko ok,podczas wlaczania zaplonu swieci sie rysunek na pomaranczowo (silnik),co moze byc powodem usterki?czy sprzeglo moze cos miec z tym wspolnego?slyszalem ze jest jakis czujnik w niektorych autkach tak zwany wstrzasowy.czy u mnie jest tez cos takiego?jezeli tak to gdzie go szukac??pomocy...!!!!!.czy byc moze cos innego odpowiada za ten stan...
  • REKLAMA
  • #2 6028520
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Na początek sprawa kontrolki - ma się świecić dopuki nie uruchomisz silnika ,po odpaleniu gaśnie po paru sekundach.
    Teraz co do usterki - zacznij może od sprawdzenia czy wszystko zostało podłączone, czy masa dobrze przykręcona (zwróć uwagę na czujnik położenia wału czy został podłączony - czarna 2pinowa kostka)...
    Jak to sprawdzisz będziemy myśleć co dalej...
  • REKLAMA
  • #3 6028526
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Trzeba sprawdzic czujnik obrotow walu (na kole zamachowym).
  • REKLAMA
  • #4 6028771
    calendar1
    Poziom 2  
    masa jest ok czujnik położenia wału został podłączony .;(.moze czujnik jest uszkodzony ?;((.
  • REKLAMA
  • #5 6029759
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    no to ty nam musisz odpowiedziec czy nie uszkodzony mechanicznie przez nieudolny montaz szkrzyni. Jezeli mech ok to nie zakladam ze to on. Kolo 2 masowe jakie bylo?
  • #6 6030884
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Proponuję podpiąć kompa i sprawdzić synchronizację , przy okazji zobaczysz czy liczy obroty , odczytasz błędy ,bo jeśli wzrokowo wszystko wygląda na cacy to dalsze grzebanie może nie przynieść efektu.
    Zrób diagnostykę i napisz co wywala sterownik.
  • #7 6030923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Peugeot 307 2.0 HDI 90 KM zgłosił problem z uruchomieniem silnika po wymianie sprzęgła i wysprzęglika. Po wymianie sprzęgła rozrusznik kręci, paliwo jest podawane, świece zapłonowe działają, jednak silnik nie odpala i gaśnie po kilku sekundach. Podczas włączania zapłonu świeci się pomarańczowa kontrolka silnika. Sugerowano sprawdzenie poprawności podłączeń, w tym masy i czujnika położenia wału (czarna 2-pinowa kostka). Właściciel potwierdził, że masa i czujnik położenia wału są podłączone, ale możliwe jest uszkodzenie czujnika. Poruszono też kwestię ewentualnego uszkodzenia mechanicznego podczas montażu skrzyni biegów oraz pytano o rodzaj koła dwumasowego. Zalecane jest podłączenie komputera diagnostycznego w celu sprawdzenia synchronizacji, odczytu błędów i pomiaru obrotów silnika. Wskazano również na możliwość uszkodzenia czujnika prędkości obrotowej na kole zamachowym, co może być przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA