logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Philips FT-8600 - problem z myszką A4Tech i sterownikami scrolla

Masster 29 Lis 2002 16:52 4064 6
  • #1 60390
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Witam wszystkich

Mam następujący problem. Laptop Philips (Aristo) FT-8600 podłączm do niego zewnętrzną myszkę A4Tech i bez zainstalowanych dodatkowych sterowników mysz działa ale nie działają kółeczka. Zainstalowałem więc sterownik od tej myszy i windows poprostu zgłupiał, nieda się nic zrobić kursor lata po ekranie w chaotyczny sposób przyciski same się wciskają itd. Wiem, że np. w ThinkPadach IBMa wystarczyło wyłączyć wbudowaną mysze w BIOSIE ale tu niema wogóle możliwości wyłączenia taczpada. Jak można sobie z tym poradzić...? Serwis Aristo miczy na ten temat.

Dzięki za wszelką pomoc.
  • #2 192604
    Oleksy
    Poziom 12  
    Witam Kolegę, serwis Aristo będzie milczał, bo to nie jest ich laptop... Tylko model inny o tym samym oznaczeniu... A firma nazywała się FEATRON
    A co do touchpada - to ja u siebie go wyłączałem właśnie w biosie bo lubiał się gryźć i były te same objawy... Ale ja podłączałem Logitecha ze scrollem i działał bez problemu i bez sterowników. Pozdrawiam :)
  • #3 192807
    Masster
    Poziom 32  
    W takim razie mamy różne BIOSy mimo, że wersje się zgadzają bo ja nieznalazłem opcji wyłączenia touchpada i procka z MMXem mi też nierozpoznaje :(

Doszedłem też do tego, że to napewno win sprzętu bo z różnymi myszami i nawet w Linuxie dzieje się to samo.
  • #4 193304
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    W laptopach masz jeden port dla myszki i klawiatury PS/2, być może Twoja myszka wykorzystuje dodatkową, nieobecną w laptopie linię do transmisji danych o ruchu rolki(?)... U mnie jednak zarówno w ThinkPadzie jak i w TravelMate działa bez sterowników myszka A4TECH SWW-21 i bez konieczności wyłączania wbudowanego urządzenia wskazującego (Acer robi to automatycznie a w IBMie działają oba na raz).
  • #5 193504
    Masster
    Poziom 32  
    Myszka jako tako działa ale nie może być podłączona w chwili strartu komputera bo system albo wariuje (kursor chaotycznie lata po ekranie i same się wciskają klawisze) albo mówi,że niema wogóle myszy. Jak podłącze mysz podczas pracy systemu (windows lub linux) to mysz działa ale niema scrolla. Po instalacji sterownika nawet bez podłączenia myszy dzieje się to co napisałem wyżej.
  • #6 1144565
    gerlach38
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam!
    Mam takowego laptopa ,może by panowie pomogli w kwestii wymiany procka i konfiguracji potem zworek.Jaki max procek tam poleci?Teraz jest 150 ,ale ktoś chyba tam w zworkach pomieszał bo pokazuje 166
    pozdrawiam
  • #7 1144894
    Masster
    Poziom 32  
    Mi się udało max wstawić P-200 opisywałem to w innym temacie wpisz w wyszukiwarce FT-8600 to go napewno znajdziesz.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Philips (Aristo) FT-8600 ma problem z obsługą zewnętrznej myszy A4Tech, szczególnie z funkcją scrolla. Bez sterowników mysz działa, ale kółko przewijania nie funkcjonuje. Po instalacji sterowników system Windows zachowuje się niestabilnie – kursor porusza się chaotycznie, a przyciski myszy aktywują się samoczynnie. Wyłączenie touchpada w BIOS-ie, które pomaga w podobnych modelach (np. ThinkPad IBM), nie jest możliwe w tym laptopie. Problem występuje niezależnie od systemu operacyjnego (Windows, Linux) i różnych myszy, co sugeruje usterkę sprzętową. W laptopach tego typu port PS/2 jest współdzielony dla myszy i klawiatury, co może powodować problemy z transmisją sygnału scrolla w myszy A4Tech. Inne myszy, np. Logitech lub A4Tech SWW-21, działają bez sterowników i bez konieczności wyłączania touchpada. Dodatkowo, podczas startu systemu podłączona mysz powoduje błędy, natomiast podłączenie jej po uruchomieniu systemu pozwala na działanie myszy bez scrolla. W dyskusji pojawiła się także informacja o możliwości wymiany procesora w FT-8600 do Pentium 200 MHz, z uwzględnieniem konfiguracji zworek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA