logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka HDD/DVD LG RH7900MH a zabezpieczenia antypirackie

artsusmm 08 Lut 2009 15:06 4751 9
REKLAMA
  • #1 6121040
    artsusmm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, posiadam w/w nagrywarke i mam kłopot w przegraniu na dysk filmu z oryginalnej kasety VHS która jest moją własnością. Po kilku sekundach zatrzymuje sie nagrywanie i pojawia sie komunikat że wykryto zabezpieczony sygnał wideo. Czy jest jakis sposób aby pominąć tą niekożystną funkcje.

Nagrywarka HDD/DVD LG RH7900MH a zabezpieczenia antypirackie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6122433
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Problem niestety dosyć często spotykany - właściciele praw autorskich w ten sposób zabezpieczali swoje interesy. Nie przyszło im jednak do głowy że kiedyś VHS stanie się systemem niszowym a użytkownicy będą chcieli oglądać swoje legalnie nabyte filmy na innym urządzeniu niż magnetowid. Warto zaznaczyć także że w świetle obecnie obowiązujących przepisów prawnych użytkownik może wykonać kopię posiadanej / wypożyczonej audycji audiowizualnej bez jakiegokolwiek naruszenia prawa.

Obejście blokady macrovision o której tutaj mowa najczęściej nie jest możliwe z poziomu oprogramowania urządzenia rejestrującego. Proponuje się zapoznać z artykułem "Korektor sygnału video z układem rozkodowania kaset magnetowidowych" PE 12/93 str. 6

http://vss.pl/PE/PE1993/PE12.pdf
  • REKLAMA
  • #3 6122736
    artsusmm
    Poziom 11  
    Dziękuje za porade, mam kolege który lubuje sie w elektronive wiec wykonanie takiego układu pewnie nie bedzie dla niego problelem.
  • #4 6127841
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    W większości przypadków "zakodowanych kaset" wyjściem okazuje się nagrywanie "po wysokiej".Zero problemów :)
  • #5 6128372
    artsusmm
    Poziom 11  
    Niestety tu kolega się myli, nic to nie pomaga. Próbowałem nawet przepuścić sygnał przez TV także nic nie pomogło. Jedynym wyjściem w moim przypadku nie narażając się na koszty to zgranie materiału na komputer poprzez Pinnacle Studio i authoring do formatu DVD.
  • REKLAMA
  • #6 6131440
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    "po wysokiej" to nie jest używanie tv, tylko użycie modulatorów z magnetowidu i nagrywarki, a tv służy tylko za monitor.
  • #7 6131606
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Sygnał po wysokiej też często przenosi zakłócający sygnał pomaga tylko zastosowanie układu który wycina ten sygnał miedzy VCR a nagrywarką .Ten układ z praktycznego elektronika sam kiedyś robiłem i sprawdzał się super przy kopiowaniu z vcr na vcr .
  • REKLAMA
  • #8 6132742
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    Cytat:
    W większości przypadków "zakodowanych kaset" wyjściem okazuje się nagrywanie "po wysokiej".Zero problemów

W moim wypadku nigdy nie pomagało to w niczym, jedynie co obraz przez W.cz był jeszcze gorszy. Ale może nie miałem szczęścia ;)

Cytat:
    Jedynym wyjściem w moim przypadku nie narażając się na koszty to zgranie materiału na komputer poprzez Pinnacle Studio i authoring do formatu DVD

Tu też może czekać Ciebie niemiła niespodzianka . Wiele kart TV także wyłapuje sygnał Macrovision i blokuje możliwość nagrywania takiego sygnału. Np. w wypadku kart ATI odpowiedzialny za rozpoznanie kodu Macrovision jest plik ativmvxx.ax stanowiący integralną część sterownika.

Cytat:
    Ten układ z praktycznego elektronika sam kiedyś robiłem i sprawdzał się super przy kopiowaniu z vcr na vcr

Sam też go powieliłem w wielu egzemplarzach więc wiem że działa. Jednak projekt PCB zawiera dwa błędy. Jeden błąd to brak połączenia gałęzi zasilającej a drugi z tego co pamiętam to brak połączenia jednego emitera tranzystora do masy. Wszystko jest zresztą dokładnie opisane w erracie do tego artykułu w kolejnym numerze. Kilka lat później opublikowano także podobny projekt oparty ma uPC ale nigdy go nie montowałem.

Pozdrawiam. . .
  • #9 6133092
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    Układ temn podmienia pływające impulsy synchronizacji. Wiele magnetowidów z wolniejszym ARCZ kopiowało takie zabezpieczone kasety bez problemu.
  • #10 6133348
    artsusmm
    Poziom 11  
    Witam, kolegów. W moim przypadku posiadam karte Pinnacle Studio 11 MovieBoard 500 PCI i doskonale sobie poradziła z kaseta VHS. Trzeba bylo tylko wyciągnąć komputer z szafy :D bo na codzien używam notebooka. Dodatkowo zauważylem że oprócz formatu wyjściowego DVD ma jeszcze możliwość zapisania do pliku mpeg i xvid trzeba tylko potem zmienić rozszeżenie pliku na avi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nagrywarka LG RH7900MH wykrywa i blokuje nagrywanie sygnału wideo zabezpieczonego systemem Macrovision z oryginalnych kaset VHS, co uniemożliwia bezpośrednie kopiowanie filmów będących własnością użytkownika. Zabezpieczenie to jest trudne do ominięcia na poziomie oprogramowania urządzenia. Rozwiązaniem może być zastosowanie zewnętrznego układu elektronicznego korektora sygnału, który usuwa impulsy synchronizacji powodujące blokadę, jednak wymaga to zaawansowanej elektroniki. Alternatywnie, skuteczne jest przechwycenie sygnału VHS na komputer za pomocą karty TV, np. Pinnacle Studio 11 MovieBoard 500 PCI, która potrafi zignorować zabezpieczenia Macrovision i umożliwia zapis materiału w formacie DVD lub plikach MPEG/XVID. Nagrywanie "po wysokiej" (przez modulator) często nie eliminuje problemu, a niektóre karty TV, zwłaszcza z chipsetami ATI, mają wbudowane mechanizmy wykrywające i blokujące sygnał Macrovision. W świetle prawa użytkownik ma prawo wykonać kopię posiadanej audycji audiowizualnej, co uzasadnia poszukiwanie technicznych metod obejścia zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA