logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara basowa 5-strunowa z aktywnym układem - jak wyeliminować zakłócenia?

bartoola 13 Kwi 2004 19:51 1360 5
REKLAMA
  • #1 593171
    bartoola
    Poziom 11  
    Mam gitare basowa. Jak ja obrcam to wylapuje wszystkie zrodla fal ( monitor, tv czy radio, itp). Gitara jest 5-cio strunowa, z ukladem aktywnym, kontrola tonu trzy punktowa, balans i volume. nie wiem jak sie tego pozbyc. Brzmienie ma ladne, ale co stego jak gram to slysze na glosnikach jak ktos gada :( Jestem pewien ze nie sa to zaklocenia z innych urzadzen. ewidetnie problemem jest gitara. Z samymi przystawkami nic nie zrobie ( wymiana odpada). Zaznacze ze dzieje sie tak od pewnego czasu. wczesniej tego nie bylo slychac. Prosze o jakies sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 593566
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    problem przyznam bardzo tajemniczy ale czy moze nie wymieniales kabla od gitary moze wymiana kabla na ekranowany by cos poprawila nie zagladajac do srodka gitary napewno nie da sie zrobic wiele ciazko zdiagnozowac nawet co moglo tam pojsc.Skoro dzieje sie tak od niedawa to moze stalo sie to po jakichs zmianach albo uszkodzeniu mechanicznym.
  • REKLAMA
  • #3 593571
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Na początek spróbuj użyć innego kabla do gitary.
    Jeśli nie pomoże, to załóz między gorący koniec gnazda w gitarze a masę kondensator ok. 1nF.
  • REKLAMA
  • #4 593607
    zbych m
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Problem może tkwić w zasilaczu. Równolegle z elektrolitami powinien być włączony kondensator kilkadziesiąt nF. Natomiast prostownik również powinien być bocznikowany kondensatorem kilka nF, aby nie dopuścić do detekcji sygnałów w.cz. Rzuć okiem na kilka schematów fabrycznych zasilaczy wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #6 593675
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    może po prostu nie ma ekranu, struny sa niepodłączone o masy. Mógł się urwac jeden z potków, jeden z przewodów masy (prąd idzie na około i do sygnału dodaje się radio) urwany kondensator w układzie barwy.

Czy uziemiasz wzmacniacz do rur kanalizacyjnych, wysokich długich rynien... miałem taki przypadek u kumpla na strychu - gitara odbierała długie fale.

problem odbierania radia pojawia się często w starszych magnetofonach, gdzie konstruktor zaszalał w ilości częsci elektronicznych. Popraw luty w układzie aktywnym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA