logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka CANDY CTT 82 TY - brak grzania, podejrzenie programatora, co sprawdzić?

Hajna 14 Kwi 2004 12:53 3725 5
REKLAMA
  • #1 594144
    Hajna
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    Pralka ta nie grzeje,po pomiarach grzałka i czujniki temperatury są OK.Ale bez schematu nie wiadomo co dalej mierzyc.Podejrzewam programator bo kolory przewodów to pomarancz ,proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 594450
    msb
    Poziom 15  
    Ocena: 151
    prawdopodobnie masz rację - programator
    udaje się czasem taki numer odłącz przewody z grzałki i zmierz czy przychodzi napięcie -gdy styki w programatorze są wypalone czasami przechodzi przez nie napięcie jeśli tak to wysteruj nimi przekaźnik np r15 /cewka 220 v i jego stykami roboczymi podaj bezpośrednio 220 na grzałkę mnie się udało kilka razy. na przyszłość pogwarancji zrób to zapobiegawczo Candy mają tendencje do psucia styków prądowych po 2 latach
  • REKLAMA
  • #3 596184
    maxagd
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Kolego mam zapytanie co i gdzie mieżyłeś na termostacie na dole czy na regulatorze temperatury 8)
  • REKLAMA
  • #4 596516
    msb
    Poziom 15  
    Ocena: 151
    mierzyłem napięcie na przewodach które normalnie są podłączone na grzałkę - te pralki które przerabiałem nie miały elektronicznego regulatora temperatury i nie wiem jaki candy stosuje obwód wyjściwy regulatora elektronicznego. jeśli triak to morze być problem - przekażnik podaje cały czas pełne napięcie a triak może sterować mocą chociarz wątpie czy zastosowano to rozwiązanie (gdybym się mylił poprawcie !!!)
  • REKLAMA
  • #5 601727
    maxagd
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    kolego sprubuj sobie sprawdzić podaje ci obeód na grzałke idize kolor pomarańczowo-niebieski on idzie z programatora ze styku c14b.
    Drógi przewód pomarańczowy idzie z ternostatu 90.
    termostat 90 2styki pomarańczowy na grzałke brązowy do rególatora obrotów silnika styk nr2 dalej idzie na blokade termiczna styk 2 i dalej idzie do programatora styk L.Termostat 30 biały do programatora A02T,pomarańczowo niebieski na hydrostat styk 13 i na programator stykC08T imostek obok A02.

to są dane z lts 885 polar to jest to samo powinien ci ten opis coś pomuc bo ja teraz niepamientam jak ta cendy miała podłończenia dawno jej nie naprawiałem.Powodzenia odpisz co zrobiłeś 8)
REKLAMA