logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł gazowy 2-funkcyjny Junkers ZWE 24 - czas życia ;)

marekwjk 20 Lut 2009 13:47 44026 65
Najlepsze odpowiedzi

Czy regularnie serwisowany dwufunkcyjny kocioł Junkers po kilkunastu latach trzeba wymieniać tylko dlatego, że jest stary i serwis straszy korozją lutów?

Nie trzeba go wymieniać tylko z powodu wieku; dobrze serwisowany Junkers może pracować 15–20 lat i dłużej, więc rozsądniej czekać na realną, kosztowną awarię niż wymieniać sprawne urządzenie [#6229277] [#6247179] [#15006651] Serwisanci często opierają się na statystyce, bo po 10 latach kocioł jest już uznawany za stary i bardziej narażony na przyszłe naprawy [#6189595] Opowieści o „korodujących lutach” na zewnątrz są mało przekonujące; wewnątrz kotła częściej spotyka się osady lub naloty, a przy CWU warto rozważyć odkamienienie lub kontrolę elementów takich jak regulator przepływu, uszczelnienie automatu wodnego i zwężka Venuriego [#6247553] [#15008047] Kocioł kondensacyjny będzie działał z grzejnikami konwekcyjnymi, ale jeśli instalacja wymaga temperatur zasilania powyżej ok. 65°C, odzysk z kondensacji będzie znikomy, więc ekonomiczny sens takiej wymiany jest mały [#6237132] [#6247090] Warto więc zostawić obecny kocioł, dopóki nie padnie nagrzewnica, elektronika albo nie pojawi się inna poważna i droga usterka [#15006651]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 11845429
    kazek1561
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    serwisszulborski.pl napisał:
    Warto zamiast taktu na 2.4- fabrycznie 3min ustawić Δ 15-20°C na 2,6 albo zamontować pogodówkę np. TA270, TA250, TA211E+DT2+TW2 (zalecana przy 200m²).

Tak zrobiłem, pompa 2.2 na 1,pokrętło temp. na 1, 2.6 na 20 kocioł grzeje na min. mocy 16 - 20min do tem. 52st, stygnie 35 - 40min, przy tem. 29 startuje ponownie. Z tem. w domu jest OK. dobowe zużycie gazu spadło o o ok 3m3. Jeszcze tylko jedno pytanie, czy przy takim ustawieniu nie będzie problemu z punktem rosy? Obecnie po kilku dniach na takim ustawieniu nic niepokojącego (wilgoci) na kotle nie widzę.
  • #32 11846274
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1441
    Oczywiście termostat ustaw na wyższy zakres bo zamienisz kocioł atmosferyczny w kondensacyjny. Będzie szybko się zanieczyszczał przez skraplanie na lamelach min. zakres 2-3.
  • #33 11848127
    kazek1561
    Poziom 13  
    OK, a jaką min. tem. załączania (wyświetlaną na kotle) powinienem ustawić? Przy obecnym ustawieniu od wyłączenia kotła przy tem 52st. pompa wody pracuje do spadku tem. na kotle do 35st. następnie kocioł powoli (ok 20min) stygnie do tem 29st bez obiegu wody (grzejniki w tym czasie są ciepłe).i przy 29st.zaczyna się nowy cykl.

Jak zwiększyłem tem. to znów bierze o 3m3 więcej.Chyba będę jechał dalej na tem. niższej ,a jak go trafi (chodzi bez awarii 14 sezon), to założę mniejszy kondesat.
  • #34 13704914
    smetek1973
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam .
    Zastanawiam się nad założeniem kotła kondensacyjnego. Szukam opinii na temat junkersa cerapur smart i de dietrich mcr3 . Który kociołek będzie mniej awaryjny i tańszy w serwisowaniu. ?
  • #35 13707040
    serwisszulborski.pl
    Jeśli chodzi o Junkersa Smatra ZWB28-3C to polecam. Sprawdzony mało awaryjny kocioł ale jeśli są możliwości finansowe i ma to być kocioł 2-funkcyjny to proponuję Comforta ZWBR35-3A.
  • #36 13714662
    smetek1973
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Kocioł ma być jednofunkcyjny tylko do c.o. bez c.w.u. Ciekawa jest też Beretta pod względem tańszego osprzętu ( rury, pogodówka, czujniki ) ale nie wiem jak długo posłuży.
    Może miał ktoś do czynienia z takimi kotłami. Jakie mają mankamenty?
  • #37 13715955
    serwisszulborski.pl
    Jeżeli na Junkersie się nie zawiodłeś to po co ryzykować weź Smarta ZSB22-3C (8-22kW) albo ZSB14-3C (3-14kW)+ FW120 (pogodówka ) + zestaw przyłączy do pionowej listwy montażowej po starym junkersie...Przy większych powierzchniach ponad 250 m² polecam jednak Comforta ZSBR28-3A albo ZBR....
  • #38 14290919
    marekwjk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Znowu witam w nowym 2015 roku. Piec dalej chodzi, że aż się strach bać! Nowe chyba tyle nie wyrobią. Czyli pracuje non stop 18 lat....
    Pozdrawiam wszystkich.
    Pytanie - co w zamian kupować, lub myśleć o kupnie???
    Marek
  • #39 14291023
    serwisszulborski.pl
    Jeżeli ma być 2-funkcyjny tej samej klasy co ZWE24-2KP, bez przeróbek instalacji i komina to ZWC24-3MFK+zestaw przyłączeniowy do starej listwy montażowej (godzina pracy i nowy kocioł już działa)....Jeżeli chcemy iść do przodu z technologią to godny jest polecenia nowy kocioł junkersa ZWB24-1AR ale w tym przypadku instalator będzie miał co robić.
  • #40 14984911
    marekwjk
    Poziom 10  
    Ponownie witam!
    No i zaczął się problem - piec słabo grzeje wodę - rożne temperatury na wylocie - chyba kamień. I pytanie - czy ktoś z Bydgoszczy jest w stanie go odkamienić? Serwis oczywiście mówi - nowy piec....
    Pozdrawiam
    Marek
  • #42 14984941
    marekwjk
    Poziom 10  
    Wiem albo rybki albo nowy zimą: )
  • #43 15004281
    marekwjk
    Poziom 10  
    javascript:emoticon(':D')
    Okazało się, że tylko zasmolił się wymiennik i piec dalej chodzi jak dotąd. A już byłem w strachu...
    Czyli następny rok do przodu! Junkers górą!
    A propo tego proponowanego pieca junkersa (ZWB24-1AR) - on niestety nie ma pogodówki!!!!
  • #44 15006651
    serwisszulborski.pl
    Dziwię się że serwis mówi o wymianie modelu który rzadko się psuje. Puki nagrzewnica nie ma przebicia i elektronika działa warto podtrzymać go przy życiu...Kilka dni wstecz byłem na pierwszym serwisie po 18 latach od uruchomienia. Skończyło się jedynie na wymianie wsadu automatu wodnego , czujnika stb i dopompowaniu naczynia.
  • #45 15006660
    marekwjk
    Poziom 10  
    Serwis o tym mówi od 8 lat. Przy czyszczenie straszył mnie zamówieniem nagrzewnicy ale wyczyścił go za 4 stówy. Nagrzewnica się nie rozpadła ...
  • #46 15008047
    serwisszulborski.pl
    W eurostarach wersji 1,2 i 3 warto wymienić regulator przepływu, uszczelnienie automatu wodnego i zwężkę venuriego te elementy się wypłukują i kocioł słabiej podgrzewa cw. Odkamienianie ZWE24-1,2,3...KD,KP,MF...to ostateczność (reanimacja) i podwyższone ryzyko pożegnania się z kotłem....Koszt nagrzewnicy zaporowy.
  • #47 15966869
    marekwjk
    Poziom 10  
    2 październik 2016 piec odpalił w pozycji grzania 🙌
  • #48 16704277
    marekwjk
    Poziom 10  
    17 wrzesień - chodzi grzanie dalej bo się zimno zrobiło... , serwis w październiku.... :sm9:
  • #49 16758110
    JJFlash2010
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam chyba rekord. U mnie junkersik pracuje 23 lata. Serwisowany co 2-3 sezony ale teraz pojawił się wyciek z zaworu/regulatora dopływu. Szukam części w sieci. Da się to jakoś naprawić?
  • #50 17050948
    darkonel
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Eurostara (mój działa od 22 lat). Mam z nim tylko taki problem, że buczy na CO (gdy pracuje pompka). Wówczas obudowa drży i mnie to trochę denerwuje zwłaszcza nocą. O dziwo sama pompka drży najsłabiej, najbardziej za to rurka miedziana przed nią i przenosi się to na wszystko. Spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem? Mój model to ZWE24-2KP. Czyżby jego czas życia dobiegał końca (jak go ratować)?
  • #51 17051011
    serwisszulborski.pl
    Warto zainteresować się zaworem zwrotnym nad pompą (z reguły do wymiany) wyrobiony grzybek zaworu powoduje hałas. Oczywiści przyczyny mogą również inne.
  • #53 17057750
    Felini
    Moderator
    Ocena: 428
    darkonel napisał:
    [...] buczy na CO (gdy pracuje pompka). Wówczas obudowa drży i mnie to trochę denerwuje [...] Spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem? Mój model to ZWE24-2KP.

Spotkał.
    Junkers Cerastar ZWR 18-3 KE, działa od 19 lat, serwisanta widział jeden raz - podczas pierwszego uruchomienia.
    Jedyne elementy, które się zepsuły, to czujniki temperatury CO i CWU oraz zawór bezpieczeństwa, wymiana we własnym zakresie.
    Wymieniłem też naczynie przeponowe (ale ono mogło zepsuć się z mojej winy - niesprawdzanie ciśnienia) i wyczyściłem niedawno elektrodę jonizacyjną.

Co do buczenia/drżenia, pojawia się nieraz w czasie pracy pompki, jest nieco denerwujące, ale przyczyny nie szukałem.
  • #54 18073447
    marekwjk
    Poziom 10  
    No i witam ponownie 2019 rok
    Kocioł chyba dożywa swego życia osobistego
    Mam z nim taki problem że niekiedy włącza się czujka gazu pomimo braku zapachu gazu ulatniającego się, dzieje się to zwłaszcza przy krótkich włączenia ciepłej wody
    Właśnie chcę zamówić technika czy jest to rzecz do naprawy
    A jak towarzystwo o tym myśli Pozdrawiam Marek
  • Pomocny post
    #56 18075135
    serwisszulborski.pl
    Kocioł i czujnik gazu do sprawdzenia. Latem przy zmiennych warunkach atmosferycznych mogą występować cofki spalin.
  • #57 18075141
    marekwjk
    Poziom 10  
    Właśnie technika zamawiam do kotła.
    Może faktycznie cofka, bo czuć nieco spalenizną, ale nie gazem.
  • #58 18123374
    Domelski
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    To ja powiem Ci tak dla myślenia:
    1. Twój kocioł ma 22 lata. Jakbyś tyle miał samochód to dalej byś nim jeździł? Będzie tak samo bezpieczny przy wypadku i niezawodny na trasie?
    2. Firma JUNKERS-BOSCH obliczyła, że średni czas pracy palnika (jednego z głównych elementów kotła ) w ciągu roku wynosi ok. 2000 godzin. Dla porównania w tym samym czasie eksploatacja samochodu osobowego przy średniej prędkości 50 km/godz. spowoduje przebieg 100000km. Czyli Twój kocioł przejechał lekko licząc 2'200'000 km z narażeniem ciepło-zimno.

Jak słyszę teksty typu czekać do poważnej awarii to normalnie ręce opadają. Do czego czekać? Do wypadku czy do awarii w święta gdzie żaden serwis nie przyjedzie przez tydzień albo więcej. Kotły się wymienia w lecie kiedy ceny są niskie, a instalatorzy dostępni. W sezonie grzewczym nie ma na to czasu.

W technice elementy mają pewną wytrzymałość i mimo, że wyglądają na dobre to takie już nie są. Żaden serwis nie jest w stanie ocenić niektórych parametrów wytrzymałościowych.

Tak jak opony 5 lat i do kosza (bo guma się starzeje i nie ma już znaczenia bieżnik) czy elementy lotnicze (resurs czasu pracy), tak i elementy kotła. Tym samym powinieneś wymienić wszystkie elementy kotła (obudowę możesz zostawić) aby mieć pewne urządzenie. Ekonomicznie opłaca się wymienić kocioł.
    Czy kondensacyjny to się nie wypowiadam bo od tego jest projektant i odpowiednie obliczenia.
    Jeżeli dobrze serwisowany to kondensacyjny może być oszczędny, ale wymaga droższego serwisu m.in. regularnej analizy spalin dzięki, której reguluje się jego pracę. Zaniedbany będzie kosztowny.

Co do czujnika gazu żartów nie ma. Zanieś do serwisu na przegląd i kalibrację (powinno się 1 raz na rok tak zrobić). Może się coś dziać (nie wiem jaki masz czujnik), ale one reagują nie tylko na gaz. Często na inne śmieci. Może nieszczelny jest układ spalinowy itp.
  • #59 19541772
    marekwjk
    Poziom 10  
    2021 po pandemii piec działa.
    Oby dalej.
    Nic nie wymienione oprócz elektrod.
    Pozdrawiam
    Ps opony 5 lat to firma uznaje że to nowe :)
  • #60 19541854
    kazek1561
    Poziom 13  
    Żebym nie zapeszył, mój kocioł ZWE 24MFK działa bez żadnej awarii już 21 lat. Przegląd serwisowy robiony co rok. Serwisant mówi, że teraz takich kotłów już nie robią.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy eksploatacji i trwałości kotła gazowego 2-funkcyjnego Junkers ZWE 24, użytkowanego od 1997 roku. Użytkownicy i serwisanci omawiają kwestie związane z wiekiem urządzenia, korozją lutów oraz zasadnością wymiany na nowoczesne kotły kondensacyjne. Wielu uczestników podkreśla, że przy regularnym serwisie i odpowiedniej eksploatacji kocioł może działać bezawaryjnie nawet ponad 20 lat. Korozja lutów zewnętrznych jest rzadkością, a naloty mogą wynikać z jakości wody i braku inhibitorów korozji. Kondensacyjne kotły są bardziej efektywne przy niskich temperaturach zasilania i mogą współpracować z grzejnikami konwekcyjnymi, choć odzysk ciepła z kondensatu w takim układzie jest minimalny. Wymiana kotła jest zalecana przed poważną awarią, zwłaszcza ze względów bezpieczeństwa i dostępności części. Wskazano na konieczność regularnego czyszczenia, odkamieniania i wymiany zużywających się elementów, takich jak elektrody, zawory, pompy czy wymienniki ciepła. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące ustawień pracy kotła, regulacji temperatury i taktowania pompy, które wpływają na efektywność i trwałość urządzenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z długotrwałej eksploatacji modeli Junkers ZWE 24 oraz nowszych kotłów kondensacyjnych Junkers, Beretta i De Dietrich, omawiając ich awaryjność i koszty serwisu. Wskazano, że wymiana kotła powinna być planowana w okresie letnim, aby uniknąć problemów w sezonie grzewczym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA