Witam! Chciałbym przedstawic wam suba którego stworzyłem:D
Głośnik
Jest to STX 27-150-8-sc. Wybrałem go ze względu na klasyczna czarną membranę, dobre parametry, stosunkowo niedużą skrzynkę i dobre zejście:) Z STXami miałem już trochę wspólnego i nigdy nie było z nimi problemu, dobry SPL i duuża wytrzymałośc mocowa.
Obudowa
Duuużo roboty było żeby uzyskac to co jest... ale opłacało sie
są pewne niedociągnięcia, lecz usprawiedliwię się, że fornir nakładałem pierwszy raz. A więc do rzeczy: Obudowa z wiórówki 18 mm,przednia ścianka podwójna ze względu na frez, całośc 40 litrów@38Hz, BR75mmx170, wytłumione boczne ścianki. W kształcie trapezu z zaokrąglonymi bokami. Przyklejony vicolem fornir sosna, wyszlifowany i następnie pomalowany 2 warstwami lakieru nitro. Frez na głośnik i BR. obudowa stoi na kolcach i jest podświetlona diodami które znajdują się w dolnej ściance tworząc poświatę pod subem:D
Napęd
Prosto, klasycznie i tnąc koszty- TDA7294 w mostku zasilany transformatorem(napięcie po wyprostowaniu 2x28V) ze starego TV chyba:) mostek prostowniczy 50A(wiem że to przesada:P, ale mniejszy w sklepie był tylko 10A) filtracja 2x 11300uF
. dodatkowo aktywny filtr dolnoprzepustowy z regulacja odcięcia, głośnością i zmianą fazy, zasilany z osobnego małego trafka na 2x12V ze swoim mostkiem i filtracja 2x3300uF. Jeszcze zamontowałem wentylator z regulacją obrotów na wszelki wypadek imprez itp:)
Odsłuch
Co tu dużo pisac... Grzmi:D Jest dobrym uzupełnieniem dla mojego zestawu stereo. Współgra z oryginalnymi kolumnami od STX (z dwoma 18-80-4-sc) napędzanymi Technics'em SU-V55A, a całością steruje za pomocą mikserka Behringer XENYX802
a co do czego- sub potrafi zagrac i miękko i twardo i z odpowiednim wykopem, choc czasami słychac świst powietrza w BR:(. Pokój 25m2 pięknie nagłaśnia, lecz juz w lokalu ok 120m2 mocy brakuje(szczególnie na imprezie:D).
Charakterystyka wg WinISD
Koszty z grubsza:
układ TDA7294 w mostku-60 zł
Przedwzmacniacz-30zł
głośnik-70zł
BR-5zł
trafo-10zł
kolce-8zł
fornir, kleje, sylikon, szpachla,lakier-40zł
elementy zasilacza-27zł
elementy tylnego "panelu"-15zł
i cała reszta elementów... A trochę tego jest, możliwe że wiele pominąłem... Myślę że całkowity koszt zamknął sie w 300 złotych.
Wielkie Dzięki i Pozdro dla:
WTK- za wszystko:D od wyjazdu po płyty, pomoc w budowie i wszystko inne!
Groszka- za płyty, czas...
Kontiego- za trafko w super cenie, wentylek z regulacja
Kudłatego- za profesjonalne wygłuszenie:P
Sushi'ego- za frez!!
dla elektroda.pl i zajaranyy'ego za pomysl z bocznymi ściankami podpatrzonym z "łezek"!
Efekty mojej pracy:D
Podświetlenie, do wyboru 2 kolory:
-Czerwony
-Niebieski
Docisk przy fornirowaniu
Aha jeszcze jedno, zaokrąglone boki fornirowałem metodą na żelazko. Było trochę problemu, bo fornir lubił się rozjeżdżac na boki tworząc spore szpary. Ale jakoś się udało
Etap lakierowania:
i efekt zupełnie końcowy:
Głośnik
Jest to STX 27-150-8-sc. Wybrałem go ze względu na klasyczna czarną membranę, dobre parametry, stosunkowo niedużą skrzynkę i dobre zejście:) Z STXami miałem już trochę wspólnego i nigdy nie było z nimi problemu, dobry SPL i duuża wytrzymałośc mocowa.
Obudowa
Duuużo roboty było żeby uzyskac to co jest... ale opłacało sie
Napęd
Prosto, klasycznie i tnąc koszty- TDA7294 w mostku zasilany transformatorem(napięcie po wyprostowaniu 2x28V) ze starego TV chyba:) mostek prostowniczy 50A(wiem że to przesada:P, ale mniejszy w sklepie był tylko 10A) filtracja 2x 11300uF
Odsłuch
Co tu dużo pisac... Grzmi:D Jest dobrym uzupełnieniem dla mojego zestawu stereo. Współgra z oryginalnymi kolumnami od STX (z dwoma 18-80-4-sc) napędzanymi Technics'em SU-V55A, a całością steruje za pomocą mikserka Behringer XENYX802
Charakterystyka wg WinISD
Koszty z grubsza:
układ TDA7294 w mostku-60 zł
Przedwzmacniacz-30zł
głośnik-70zł
BR-5zł
trafo-10zł
kolce-8zł
fornir, kleje, sylikon, szpachla,lakier-40zł
elementy zasilacza-27zł
elementy tylnego "panelu"-15zł
i cała reszta elementów... A trochę tego jest, możliwe że wiele pominąłem... Myślę że całkowity koszt zamknął sie w 300 złotych.
Wielkie Dzięki i Pozdro dla:
WTK- za wszystko:D od wyjazdu po płyty, pomoc w budowie i wszystko inne!
Groszka- za płyty, czas...
Kontiego- za trafko w super cenie, wentylek z regulacja
Kudłatego- za profesjonalne wygłuszenie:P
Sushi'ego- za frez!!
dla elektroda.pl i zajaranyy'ego za pomysl z bocznymi ściankami podpatrzonym z "łezek"!
Efekty mojej pracy:D
Podświetlenie, do wyboru 2 kolory:
-Czerwony
-Niebieski
Docisk przy fornirowaniu
Aha jeszcze jedno, zaokrąglone boki fornirowałem metodą na żelazko. Było trochę problemu, bo fornir lubił się rozjeżdżac na boki tworząc spore szpary. Ale jakoś się udało
Etap lakierowania:
i efekt zupełnie końcowy:
Fajne? Ranking DIY