Witam wszystkich.
Chciałbym zaprezentować Wam moją konstrukcje. Nie jest to nic nadzwyczajnego, bo można znaleźć kilka takich podobnych konstrukcji. Ale dział DIY jest właśnie po to aby pokazać co się samemu zrobiło.
Przy wyborze tego z czego miała powstać moja konstrukcja, kierowałem się opiniami na tym forum. Chciałem, żeby jak na pierwszą konstrukcje było w miarę prosto i tanio.
Obudowa:
Typowa Bass Refleks o pojemności ok 46litrów netto, strojona na 37Hz tunelem BR 10cm i długości 30cm. Dla formalności podaje wymiary 35szer x 46wys x 42gł.. Jest wykonana z płyt o grubości 2 cm po starych meblach. Sklejona jest vikolem i poskręcana co 10 cm drewnowkrętami. Całość jest wyszpachlowana i wyszlifowana papierem 80. W środku jest wzmocniona beleczką łącząca boczne ścianki. BR przedłużony został rurą kanalizacyjną. Oklejona drewnopodobną okleiną.
Elektronika:
Wzmacniacz to mostek 2xTDA7294 wykonany według noty aplikacyjnej, na własnoręcznie robionych płytkach (wzór z jakiegoś kitu). Do tego oczywiście filtr aktywny. Jest to filtr z projektu wzmacniacza do subwoofera autorstwa Irek2. Ja zrobiłem tylko sam filtr i przerobiłem troszkę płytkę. Posiada on regulację częstotliwości(80Hz-150Hz) i wzmocnienia, wejścia wysoko i niskopoziomowe. Wszystkie pokrętła i wejścia znajdują sie na tylnym panelu wykonanym z paneli podłogowej. I teraz to co jest dużym minusem mojej konstrukcji: zasilacz. Tylko 150W i po 4700uF na gałąź. Wiem , że powinienem mieć co najmniej 200-250W i 10000uF, ale brakło kaski.Przy podkręceniu na maxa to trochę brakuje tej mocy zasilacza. Narazie jestem zadowolony.
Brzmienie:
Nie jestem audiofilem i nie słyszałem (poza tymi w MM) fabrycznych subwooferów. Jedyne porównanie jakie mam to z subem zestawu kina domowego Panasonic SC HT845 jaki mają rodzice, no i raczej mu dorównuje:-).
Koszta:
Ciężko się będzie doliczyć bo kupowałem materiały jak miałem czas i pieniądze. Myślę że ok
270zł (bez trafka i zasilacza, radiator też miałem).
Podsumowanie:
Jak za taką cenę to napewno było warto. Zdobyłem nowe doświadczenia, no i mam fajny subwooferek. Przy robienu obudowy trzeba się starać, nie może być żadnych nieszczelności bo będą nieprzyjemne świsty. Ja miałem takie przez nieszczelność przy BR i tylnym panelu.
Czekam na wasze opinie.
Pozdrawiam
Kilka fotek:
ps. sory za taką dziwną kolejność
Fajne? Ranking DIY