logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo 440 1,8i 94r. - silnik gaśnie po 2-3 km, czy to imobilajzer?

zbych61 04 Mar 2009 18:01 2083 6
REKLAMA
  • #1 6235793
    zbych61
    Poziom 10  
    Witam autko gaśnie po 2-3 km.po 20min.można jechać dalej.Wizyta w warsztacie i ot diagnoza''imobilajzer jest uszkodzony,w tych modelach można było uruchomić silnik który po kilku 2-3 min.gasł.Nazwałem to bomba z opuznionym zapłonem.''Czy ktoś może zweryfikować diagnoże elektromechanika.Najlepiej sprawdzić na sprawnym imobilajzerze,jeżeli ktoś taki ma.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6235873
    janusz2008
    Poziom 33  
    Ocena: 515
    Ten model w tym roczniku nie posiada immo, chyba żeby autoalarm z odcięciem.
  • REKLAMA
  • #3 6240214
    zbych61
    Poziom 10  
    Witam imobilajzer został wymontowany,autko nie szwankuje mam to cacko przed soba krótki opis ;VDO immobiliser 2000T typz.KBA 9529, chyba decyzja elektomechanika była słuszna bo nie gaśnie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 6242919
    zbych61
    Poziom 10  
    Witam jeżeli takie same objawy jak u mnie to tylko skalpel,autko jest 4 dni po zabiegu[otpukac] nie zgasło chyba że sam zgasiłem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11605042
    majk1989
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    sam wyciągałeś imo?? mam taki sam problem i chce sie pozbyć imo bo tylko kłopoty, czy centralny z pilota działa po wymontowaniu imo??gdzie to sie znajduje??
  • #7 11615591
    zbych61
    Poziom 10  
    Witam,po zdemontowaniu ima.przez 6 mieś. cudowny spokój,teraz znowu to samo.Problem znikał gdy przejdę 1000 km.(do pracy)na 3 mieś. nieraz dłużej.W listopadzie jak volvusio zgasło,to dopiero odpalił na drugi dzień.Teraz autko stoi u tego samego elektrotechnika i szuka przyczyny(już 3 tydzień).Teraz pomykam nowym C-4.Jeżeli do świąt znajdzie ten problem,natychmiast dam znać.Mam tylko centralny bez pilota,i wszystko działa.Zamontowany był nad stopami pasażera,przy ,,komputerze,,Simensa. Pozdrowienia dla Wszystkich którzy lubią volvusie(żona tak mówi).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Volvo 440 1,8i z 1994 roku doświadcza problemu z gaśnięciem silnika po przejechaniu 2-3 km, który po około 20 minutach pozwala na dalszą jazdę. Początkowa diagnoza warsztatu wskazywała na uszkodzony immobilizer, który w tym modelu mógł powodować uruchomienie silnika, ale po kilku minutach silnik gasł. Jednakże, według jednego z uczestników dyskusji, ten rocznik Volvo 440 nie posiada fabrycznego immobilizera, chyba że jest zamontowany dodatkowy autoalarm z funkcją odcięcia zapłonu. Autor potwierdził, że po demontażu immobilizera VDO Immobiliser 2000T typ KBA 9529 problem gaśnięcia ustąpił. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z immobilizerem Bosch (Bloctronic RF BL433) i wskazywali na konieczność ingerencji serwisowej. Po demontażu immobilizera przez kilka miesięcy problem znikał, jednak po pewnym czasie powracał. Immobilizer był zamontowany w okolicy komputera Siemens, nad stopami pasażera. Centralny zamek działał bez pilota po usunięciu immobilizera. Obecnie poszukiwana jest trwała przyczyna problemu przez specjalistę elektrotechnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA