logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technologie-samo naprawiające się tworzywo

13 Mar 2009 14:31 3805 8
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6277209
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Jakiś czas temu (około 3 miesięcy) pokazywali na Discovery auta pomalowane podobnym specyfikiem. Mówili że pomalowanie auta to koszt około 1500 funtów i trzeba to powtarzać co 3 lata...
  • #3 6277515
    SPAWN17
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Oraz maskuje tylko drobne rysy powstale na przyklad na skutek mycia auta w myjniach mechanicznych. Tez widzialem ten program. Datowany byl rokiem 2006. "Science" wiec spieszy sie z nowinkami :)
  • REKLAMA
  • #4 6278509
    orlik52
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A ja dodam, że nie ma pojęcia "plastik" tylko "tworzywo sztuczne".
  • #5 6279552
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Technologia bardzo stara juz :)
    Byly pokazywane prototypu "gojacych sie" gumowych elemetow. Po przecieciu delikatnym wylewala sie jakby taka maz ktora odrazu zastygala.
  • REKLAMA
  • #6 6283046
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Piękna się nam przyszłość szykuje, już się nie będę musiał przejmować tym że mi ktoś samochód gwoździem porysuje :)
  • REKLAMA
  • #7 6285725
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Nic nowego.
    Technologia polimerów samogojących znana jest od co najmniej kilku lat.
    (Wiem bo pisałem z tego pracę inż. :D )
    Odbywa się to na takiej zasadzie ze do wyrobu z częściowo niedosieciowanego polimeru dodaje się katalizator zamknięty w mikroskopijnych kapsułkach.
    Jeżeli powstająca rysa napotka na kapsułkę powoduje jej pęknięcie i uwolnienie katalizatora który lokalnie dosieciuje strukturę.
    Dzięki temu można w pewnym stopniu załatać pęknięcia.
    Aczkolwiek zastosowanie w lakierze samochodowym jest ciekawe :)
  • #8 6291067
    restig
    Poziom 15  
    Tak jak poprzednicy... nic nowego, również na discovery oglądałem program który był prawdopodobnie sprzed 2 lat w którym pokazywano gumowe części z kapsułkami kleju które po pęknięciu "same" się naprawiały.
  • #9 6293346
    SPAWN17
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    FoxTech napisał:
    Piękna się nam przyszłość szykuje, już się nie będę musiał przejmować tym że mi ktoś samochód gwoździem porysuje :)

To tworzywo potrafi "załatać" bardzo niewielkie rysy i to takie które nie uszkodziły powłoki lakierniczej. Wiec na gwóźdź póki co nie ma rady :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowego typu polieturanu – tworzywa sztucznego o właściwościach samonaprawczych, które może być stosowane m.in. do powłok samochodowych. Materiał ten zawiera cząsteczki lub mikrokapsułki z katalizatorem, które po uszkodzeniu mechanicznego łańcucha polimerowego uwalniają substancję powodującą lokalne dosieciowanie i naprawę rysy. Technologia samogojących się polimerów jest znana od kilku lat i była prezentowana w programach telewizyjnych, m.in. na Discovery. Obecnie stosowana jest głównie do naprawy drobnych rys, które nie naruszają powłoki lakierniczej, a jej efektywność na większe uszkodzenia, takie jak dziury po gwoździach, jest ograniczona. Koszt zastosowania takiej powłoki na samochód jest wysoki i wymaga okresowego odnawiania. Technologia ta była również testowana na gumowych elementach z mikrokapsułkami kleju, które po pęknięciu same się naprawiały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA