logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fenomen lampowego brzmienia sprzętu audio, mity i rzeczywistość

andreyatakum 02 Cze 2026 14:00 690 12

TL;DR

• Lampowe brzmienie sprzętu audio konfrontuje popularny mit „ciepłego” dźwięku z wymaganiami Hi‑Fi i pyta, czy lampy nadają się do wiernego odtwarzania muzyki.
  • Sednem jest porównanie wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych pod kątem pasma, liniowości oraz THD; lampy wymagają transformatora wyjściowego, który ogranicza parametry.
  • Pasmo wzmacniacza lampowego zwykle nie przekracza 10–50 kHz, a najlepsze lampowe THD wynosi 1–2% wobec około 0,1% w sprzęcie wysokiej jakości.
  • Układy double‑ended dają 3–4 razy większą moc wyjściową niż single‑ended, poprawiają liniowość i zmniejszają zniekształcenia, ale wymagają wydajniejszego zasilacza.
  • Kenotron może łagodniej kształtować zniekształcenia przy przesterowaniu, lecz autor uznaje to za mało istotne i wybiera lampy głównie ze względu na wygląd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • W poprzednim artykule o jakości brzmienia audio poruszyłem temat tranzystorów germanowych w torach wzmocnienia akustycznego, który wywołał duże zainteresowanie i ożywioną dyskusję. W materiale poniżej omówimy zjawisko brzmienia lampowego, które ostatnio cieszy się dużą popularnością. Powstało mnóstwo zakładów produkujących sprzęt audio na lampach, a czasopisma fachowe reklamują go jako bezkompromisowy dla „prawdziwych” audiofilów. Ten trend dotarł nawet do producentów płyt macierzystych (AOpen AX4B-533 Tube).

Jestem w wieku, w którym wciąż pamiętam lampowe odbiorniki, odtwarzacze płyt i wzmacniacze. Moje pierwsze doświadczenia związane są z analogowymi konstrukcjami lampowymi. I tak naprawdę nadal podoba mi się obcowanie z lampami. Mają pewne zalety… ale to nie dotyczy jakości brzmienia. Szczerze mówiąc, nie jestem zwolennikiem używania lamp w torach akustycznych wysokiej jakości. Dlaczego? Już wyjaśniam.
    Od razu zaznaczę, że chodzi tutaj tylko o wzmacniacze akustyczne, czyli o końcowy tor zestawu muzycznego używanego w warunkach domowych, którego źródłem są odtwarzacze płyt, magnetofony lub tunery. Moje sugestie nie dotyczą układów wzmacniaczy i kształtowania dźwięku gitary lub innych instrumentów muzycznych. Urządzenia te działają na innych zasadach i to temat dla innych artykułów.

Cała historia sprzętu audio stawiała sobie za cel odtworzenie utworu muzycznego w możliwie najbardziej dokładny sposób (Hi‑Fi, czyli High Fidelity). Oznacza to, że nagranie odtwarzane przez użytkownika w domu miało brzmieć tak samo jak w studiu nagrań. Jakość brzmienia z obiektywnego punktu widzenia zakłada szerokie pasmo, równomierność tego pasma, mały współczynnik zniekształceń harmonicznych (THD) i to w zasadzie wszystko.

Pasmo współczesnych utworów muzycznych obejmuje zakres od 20 Hz do 20 000 Hz i powyżej, ale człowiek nie potrafi słyszeć dźwięków powyżej około 15 kHz. Inna sprawa – im szersze pasmo, tym lepsza jest jego równomierność. Chociaż nie zawsze jest to zauważalne, każdy projektant lub producent dąży do osiągnięcia jak najlepszej równomierności. Może i słusznie.

Parametr THD określa procentową zawartość harmonicznych w sygnale audio. Jak wiadomo, przejście sygnału przez element nieliniowy powoduje powstawanie niepożądanych (w przypadku Hi‑Fi) harmonicznych. Na przykład wzmocnienie sygnału o częstotliwości 1 kHz powoduje powstanie pasożytnych sygnałów o częstotliwościach 2, 3, 4, 5, … kHz. Im mniejsza zawartość pierwszej harmonicznej, tym lepsza charakterystyka THD.

Co mamy w przypadku wzmacniaczy lampowych oraz tranzystorowych?

Pasmo wzmacniacza lampowego jest ograniczone właściwościami transformatora i zwykle nie przekracza 10–50 kHz. Jeszcze gorzej wygląda liniowość. Jeżeli jest ona w miarę równa w zakresie od 100 do 5000 Hz, to poniżej i powyżej znacznie się pogarsza. Transformator, przynajmniej wyjściowy, jest niezbędny do dopasowania wysokiej impedancji lampy do niskiej impedancji głośnika. Istnieją układy lampowe bez transformatorów oraz sposoby ich wykonania, ale fizyki nie da się oszukać – żelazo i uzwojenia mają swoje właściwości w określonym zakresie częstotliwości. Jeżeli w zakresie 200–5000 Hz nierównomierność jest praktycznie niezauważalna, to powyżej lub poniżej pogarsza się gwałtownie.

Spotkałem w charakterystykach wzmacniaczy lampowych grafiki z bardzo dobrymi wynikami, ale była to reklama sprzętu w cenie luksusowego samochodu. Więc nawet jeśli to prawda, to nie jest to opłacalne. Wzmacniacze tranzystorowe mają prawie nieograniczone pasmo — od 20 Hz aż do kilku MHz — oraz nieporównywalnie lepszą liniowość.
    Co do THD — w sprzęcie wysokiej jakości dopuszczalny jest poziom rzędu 0,1%. Niższe wartości nie są słyszalne dla przeciętnego człowieka. Najlepsze wzmacniacze lampowe osiągają 1–2%. To już może zauważyć prawie każdy. Jednak zdaniem zwolenników sprzętu lampowego nie stanowi to problemu, ponieważ te zniekształcenia mają inną naturę i są odbierane jako przyjemne. Oznacza to, że nie chodzi im o wierne odwzorowanie oryginalnego brzmienia. W rzeczywistości nawet użytkownicy sprzętu Hi‑Fi nie słyszą w pełni oryginalnego brzmienia, ponieważ — jak słusznie zauważył jeden z naszych czytelników — zależy ono w dużej mierze od pomieszczenia, w którym odtwarzana jest muzyka. Jednak ze względu na współczesne warunki coraz więcej osób wybiera słuchawki. Do nich również stosuje się wzmacniacze lampowe.

Zdaniem niektórych entuzjastów audio sprzęt lampowy charakteryzuje się przewagą harmonicznych parzystych, natomiast tranzystorowy — nieparzystych. I jest to prawda, jednak dotyczy ona każdego sprzętu lampowego oraz jedynie tanich — bardzo tanich — wzmacniaczy tranzystorowych. Ocena przyjemności wynikającej z obecności parzystych lub nieparzystych harmonicznych jest pojęciem subiektywnym. Na przykład ja wolałbym brak harmonicznych lub ich minimum zamiast „przyjemnie” brzmiących parzystych.

Wzmacniacz single-ended

Lepsze wyniki pod względem jakości brzmienia (zarówno obiektywnej, jak i subiektywnej) dają końcówki double‑ended. Na obrazkach poniżej przedstawiono schematy: z dwoma transformatorami oraz z pojedynczym.

Schemat z pojedynczym transformatorem jest nieco bardziej skomplikowany i wymaga minimalnego rozrzutu wartości elementów C4–C5, R6–R7 oraz parametrów lamp VL2–VL3. Oznacza to, że niezbędny jest dobór elementów z kilku egzemplarzy.

Schemat wzmacniacza lampowego z lampami 6N2P i 6P3SE, transformatorem TR2 i głośnikiem

Końcówka w układzie double‑ended cechuje się 3–4 razy większą mocą wyjściową (przy tym samym napięciu), co korzystnie wpływa na liniowość i zmniejszenie zniekształceń. Na liniowość korzystnie wpływa tryb pracy transformatora, ponieważ zmiana kierunku prądu niemal eliminuje nasycenie rdzenia. W końcówkach typu single‑ended przez uzwojenie transformatora zawsze płynie prąd stały. To samo zjawisko występuje w przypadku układów double‑ended z dwoma transformatorami. Biorąc pod uwagę większą moc układów double‑ended, należy stosować zasilacz o większej wydajności prądowej.

Niektórzy audiofile zapewniają, że wzmacniacz lampowy traci swoje zalety, jeżeli nie jest zasilany z prostownika na lampowych diodach (kenotronach). I o dziwo mogę się z tym zgodzić — nie w całości, jednak naprawdę kenotron w niektórych trybach wpływa pozytywnie na brzmienie. Przy dużych prądach pobieranych przez wzmacniacz, na przykład przy wysokim poziomie sygnału wejściowego (przesterowanie – clipping), rezystancja dynamiczna diody półprzewodnikowej rośnie gwałtownie, natomiast w przypadku diody lampowej rośnie nieco wolniej, co powoduje, że powstające zniekształcenia charakteryzują się łagodniejszym przebiegiem. Wyjaśnia to obrazek poniżej.

Rysunek na papierze w kratkę: przebiegi sinusoidalne i podpisy „Dioda lampowa” oraz „Dioda półprzew.”

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tej teorii, ale brzmi ona dość prawdopodobnie. Inna sprawa — nie ma to większego znaczenia, ponieważ nikt nie słucha muzyki w trybie przesterowania.
    Wniosek: mimo powyższego chciałbym wykonać wzmacniacz małej mocy na lampach, ponieważ po prostu podoba mi się design tego sprzętu, gdy lampa jest widoczna i świeci. Nie jestem melomanem na tyle, aby odróżnić brzmienie sprzętu lampowego od tranzystorowego.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Elektronik, podróżnik, dziennikarz niezależny
    Specjalizuje się w: komunikacja bezprzewodowa
    andreyatakum napisał 758 postów o ocenie 1094. Mieszka w mieście Antalya. Jest z nami od 2021 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21914330
    Itong
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Istotnym elementem odróżniającym dźwięk "tranzystorowy" (metaliczny, zapiaszczony) od "lampowego" (miękki wręcz aksamitny) - oczywiście na korzyść lamp - są minimalne zniekształcenia TIM (Transient Intermodulation Distortion).
    Zjawisko to było dość obszernie opisane w książce M. Feszczuka pt. "Wzmacniacze elektroakustyczne".
  • #3 21914339
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Ocena: 1094
    Itong napisał:
    oczywiście na korzyść lamp - są minimalne zniekształcenia TIM (Transient Intermodulation Distortion).

To tak, zgadzam, ale to dotyczy idealnego obwodu z idealnym obciążeniem, w praktyce tego nie da się osiagnąć.
  • REKLAMA
  • #4 21914414
    Fimek
    Poziom 16  
    Ocena: 351
    >>21914330

co? W dzisiejszych czasach zniekształcenia TIM? W dobie Op-ampów, gdzie slew-rate (taki odpowiednik TIM) jest idealnie scharakteryzowane?
  • #5 21914435
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1143
    Czytając ten artykuł przypomniały mi się czasy telewizorów lampowych, oraz urok świecących lamp. Tak z ciekawości popatrzyłem na wzmacniacze lampowe. I mam takie pytanie. Są wzmacniacze powiedzmy w cenie 1000zł. Jak bym taki kupił (za droższy by mnie pewnie żona z domu wygoniła) to jest to coś warte? Czy jedynym walorem są świecące lampy ? Telewizor od lat słucham na zewnętrznych kolumnach ze wzmacniaczem tranzystorowym.
  • #6 21914454
    andreyatakum
    Poziom 15  
    Pan.Kropa napisał:
    Jak bym taki kupił (za droższy by mnie pewnie żona z domu wygoniła) to jest to coś warte?

To kwestia gustu. Wielu ludziom podoba się słuchać zniekształceń lampowych. Nie ma nic wspólnego z HiFi bo nawet najlepszy wzmacniać lampowy ma THD na poziomie 3-5%. Ale niektórym się to podoba. Warto posłuchać i zdecydować.
  • #7 21914476
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    >>21914314 To może być historia hi fi. Osobiście byłem pod wrażeniem wzmacniacza lampowego wyciętego ze starego radia z lat 60. Żadne wzmacniacze tranzystorowe mu nie dorównywały ale to było dawno temu.
  • #8 21914664
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2035
    Witam,
    Już wspomniałem w różnych postach, że jestem zwolennikiem lamp oraz prostoty układu.
    Z drugiej strony wierność odtwarzania, czyli HiFi, to utopia. Jeżeli chcemy usłyszeć to, co realizator dźwięku uzyska w studio, to jest to możliwe tylko w tym studio. Każdy inny sposób odsłuchu to już zmiana jakości i brzmienia, bez względu na to, czy chcemy, czy nie. Dźwięk ze studia jest zapisywany w jakiejś postaci: płyta winylowa/CD/plik i tu już pojawia się pierwsza "interpretacja/modyfikacja". Nie ma metody, która w 100% odda pierwowzór, może matematycznie jest blisko, ale nigdy 100%. Dalej sprzęt odtwarzający, wzmacniacz końcowy, kolumny i pomieszczenie odsłuchowe dokładają swoje "5 groszy".
    Dlatego uważam, że opieranie się o same parametry wzmacniacza, aby brzmiał, to pomyłka w podejściu. Tak naprawdę wzmacniacz ma mieć odpowiednie brzmienie/barwę odpowiednią dla słuchacza, a nie sterylne brzmienie, które mało komu odpowiada.
    Jest wiele parametrów dźwięku, których nie udało się jeszcze zapisać matematycznie, a wszystkie te drobiazgi powodują, że coś brzmi ładnie albo nieprzyjemnie.
    Czy podejście osoby kupującej drogi wzmacniacz z super parametrami do odsłuchu i słuchającej go mimo tego, że brzmi fatalnie, sterylnie, jest słuszne? Może nie chęć wyjścia na "idiotę" przed kolegami, więc słucha.

Teraz nieco odnośnie lamp. Jeden z kolegów pytał, czy wzmacniacz za 1000 PLN jest coś wart. Cena nie do końca jest wyznacznikiem brzmienia i jakości. Ja preferuję lampy stare = produkowane kiedyś, powodów jest wiele: inne materiały, technologia i jakość wykonania itd. Wbrew pozorom, podmieniając lampę współczesną na NOS, to nie tyle słychać, co jest ogromna różnica, nawet dla słyszących inaczej zauważalna. Wszystko zależy, jak jest on zaprojektowany/wykonany/jakie elementy zostały użyte itd. Dokładnie tak samo jak w przypadku tranzystorowych. Uważam, że wzmacniacza należy posłuchać i nie tyle w sklepie, a w miejscu docelowym i na kolumnach, z którymi ma pracować. Znaczenie całości jest ogromne. To jeden z powodów, dlaczego nie rozumiem postów typu "jaki będzie dobry wzmacniacz do kolumn xyz?" dla jednego firmy abc, a drugiego def - inne układy odniesienia i preferencje użytkownika.
    Każdy szuka czegoś innego w torze audio (uważam, że nie da się odseparować wzmacniacza od kolumn i pozostałej części toru audio, to jest zestaw, o który brzmi cały) jedni wolą łupanie czy drganie kieliszków, inni duże natężenie dźwięku, a inni spokój, klarowność, precyzję w lokalizacji np. instrumentów.
    Jako że mnie osobiście nie odpowiada każde brzmienie wzmacniacza/kolumn, od dawna poszukiwałem tego specyficznego brzmienia i w końcu go uzyskałem na zbudowanym lampowym właśnie wzmacniaczu i własnoręcznie zbudowanych kolumnach.
    Jeszcze mała uwaga co do budowy wzmacniaczy lampowych. Projekt i użyte elementy mają spore znaczenie, użycie "sowieckich" współczesnych lamp i typowych transformatorów powoduje, że mamy "chińczyka" pretendującego do nazwy wzmacniacz lampowy. Przy starannym doborze elementów nie musimy uzyskać kosztów na absurdalnym poziomie przy osiągnięciu bardzo dobrego brzmienia i dobrych wyników/wartości parametrów.

Widzialem kilka postow w ktorych autorzy przytaczali przyklady kiedy to eksperci na audioshow nie byli w stanie odroznic super sprzetu (czy wykazac ktory jest lepszy) od niskiej klasy. Wszystko sie zgadza w tych konkretnych warunkach wzmacniacz z super parametrami na papierze poprostu nie brzmial a tych zlych parametrow w slabym sprzecie nie bylo slychac.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 21914724
    andreyatakum
    Poziom 15  
    viayner napisał:
    Jeżeli chcemy usłyszeć to, co realizator dźwięku uzyska w studio, to jest to możliwe tylko w tym studio

To prawda. Wspominałem o tym w jednym z moich tematów. Nie wiem czy udało mi się tutaj wyjaśnić, że brzmienie lampowe nie jest lepsze, jest inne. Chociaż ze względu tworcy w studio, sprzęt tranzystorowy też daje inne brzmienie, niż w studio.

Dodano po 4 [minuty]:

Pan.Kropa napisał:
    Tak z ciekawości popatrzyłem na wzmacniacze lampowe.

Podczas pobytu w miascie rodzimem, przygotowałem elementy to stworzenia zestawu jak na obrazku poniżej. Nie wiem jakby brzmiał, ale wygląda świetnie.

Wzmacniacz lampowy w drewnianej obudowie z gałkami i lampami, w tle dwa drewniane głośniki

Niestety zabraklo mi czasu, musiałem pilnie wyjechać z tego kraju z jasnych powodów.
  • REKLAMA
  • #10 21914733
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2035
    Witam,
    dokładnie wzmacniacz lampowy będzie z założenia brzmieć nieco inaczej niż odpowiedni tranzystorowy, ale właśnie o to chodzi.
    Powyższe stwierdzenie oznacza, że nie da się określić, który będzie lepszy, wszystko zależy od preferencji słuchacza, a nie od absolutnych wartości pasma przenoszenia czy braku zniekształceń.
    Pozdrawiam.
  • #11 21914759
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 721
    Ciekawyopis kilku konstrukcji ale temat potraktowano pobieżnie. Wspomniano o doborze lamp - tutaj istotne jest aby w układach push-pull lampy były parowane pod względem parametrów. Niestety nie wskazano prostej metody eliminacji zniekształceń jaką jest ujemne sprzężenie zwrotne - zarówno głębokie, globalne jak i lokalne.

Nie wspomniano też o jednej bardzo istotnej kwestii - wpływie transformatorów głośnikowych na brzmienie. Bo to właśnie transformator pełni niebagatelną funkcję - musi przenosić wiernie cały zakres częstotliwości akustycznych - co jest problematyczne. Od jakości jego wykonania - wiele naprzemiennie nawijanych sekcji (pierwotne-wtórne), nawijanie ich z wyjątkową starannością oraz jakości samego rdzenia zależy brzmienie. Ponieważ precyzyjne nawinięcie transformatorów jest niemal niemożliwe pojawiły się konstrukcje "ultralinear" w których część uzwojenia jest wykorzystana jako lokalne sprzężenie zwrotne gwarantując kosztem mocy minimum zniekształceń.

Pan.Kropa napisał:
    Są wzmacniacze powiedzmy w cenie 1000zł. Jak bym taki kupił (za droższy by mnie pewnie żona z domu wygoniła) to jest to coś warte?

Nie - szkoda pieniędzy. Tyle potrafi kosztować jeden transformator głośnikowy a potrzeba ich dwa plus pokaźny transformator sieciowy. Do tego komplet dobrych lamp to wydatek też ok. 1000 PLN. Reasumując - nowy, fabryczny wzmacniacz lampowy - poniżej 5k to tylko świecąca zabawka.
    Ale piszę tu o "pełnym" wzmacniaczu - bez półprzewodników w torze audio. Bo zrobiła się moda na tzw. wzmacniacze hybrydowe, w którym lampy są tylko w przedwzmacniaczu pełniąc rolę "ocieplacza dźwięku" a końcówka mocy jest już półprzewodnikowa. Taki wzmacniacz jest dostępny w w/w cenie i może nawet grać jako-tako...

Taki "budżetowy" wzmacniacz PP można sobie zbudować - tutaj większość elementów elektronicznych:
    https://sklep.lampyelektronowe.pl/?1345,avt2754-zestaw-do-samodzielnego-montazu-wersja-pelna
    Z obudową można się w 2k zmieścić :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21914887
    andreyatakum
    Poziom 15  
    bsw napisał:
    Ciekawyopis kilku konstrukcji ale temat potraktowano pobieżnie. Wspomniano o doborze lamp - tutaj istotne jest aby w układach push-pull lampy były parowane pod względem parametrów. Niestety nie wskazano prostej metody eliminacji zniekształceń jaką jest ujemne sprzężenie zwrotne - zarówno głębokie, globalne jak i lokalne.

Dzięki za krytykę. Masz rację, ale ten artykuł miał celem sprawdzić zainteresowanie tematem. Ze zgody Pana redaktora mogę kontinuwać, wykonując konstrukcji i sprawdzając rożne schematy za pomocą sprzętu pomiarowego. Niestety w mojej obecnej sytuacji nie mam takiej możliwości, bo podróżuję z kraju do kraju. Ale mam nadzieję, że wkrótce to się zmienie. Wtedy będę mogłem obecać kontinuwanie ttematu.
  • #13 21914888
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 721
    andreyatakum napisał:
    Dzięki za krytykę. Masz rację, ale ten artykuł miał celem sprawdzić zainteresowanie tematem.
    [..]
    Wtedy będę mogłem obecać kontinuwanie ttematu.

Czekamy zatem na kontynuację, tymczasem mogę polecić mój krótki felieton wprowadzający do tematu:
    Wzmacniacze lampowe – trochę historii, magii i... teorii
    Pomogłem? Kup mi kawę.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy fenomenu „lampowego brzmienia” w sprzęcie audio, jego popularności wśród audiofilów oraz rozbieżności między marketingiem a rzeczywistą jakością dźwięku. Wątek porusza historyczne i współczesne zastosowania lamp elektronowych w torach akustycznych, w tym wzmacniaczach i odtwarzaczach, oraz krytycznie ocenia przypisywanie lampom przewagi brzmieniowej. Autor wskazuje, że mimo sympatii do samej technologii lampowej nie uważa jej za rozwiązanie zapewniające najwyższą jakość audio, a temat obejmuje także przykłady komercyjnych konstrukcji wykorzystujących lampy w nowoczesnym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA