logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do obliczania zwrotnic głośnikowych - gdzie znaleźć?

cichy47 20 Kwi 2004 21:02 22688 14
  • #1 604374
    cichy47
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    panowie właściwie mniejsza o ogólną zasade i wzory szukam jakiśch linków do sciągnięcia programów które by to obliczały -kiedyś znalazłem ze 3 ale teraz nie mam czasu siedzieć w necie i szukać może macie coś niecoś żeby mi rzucić??? :)
  • #2 604561
    Chlebek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Moze prościej kupić widziałem w Rzeszowie w sklepie UNITREL kupę zwrotnic z PRL
  • #3 605050
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    programy licza właśnie na tych wzorach, więc to to samo.
    www.akustyka.tk - dział download
  • #4 605168
    Krystian30
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam,

Aby skonstruować dobrą zwrotnicę będziesz potrzebował dokładne paramentry techniczne posiadanych głośników. Od tego zacznij.

W dalszych krokach spróbuj polecane przez użytkowników elektroda.pl programów do obliczania zwrotnic.

Jeżeli chciałbyś zapozanać się z może nieco archaicznymi metodami obliczania zwrotnic oraz obudów polecam moją i kolegi pracę dyplomową z technikum "Altus140_Personal".

http://www.elektroda.net/nauka/dyplomowe/dyplomowe.html
    Praca: Altus140_Personal.zip

Wykonaliśmy dwa zestawy które do tej pory grają bez zarzutu...
    Załączone opisy parametrów zwrotnic są naszymi badaniami, stąd pewność że działają.

pozdrawiam
  • #5 606117
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Zeby zrobic dobra zwrotnice to trzeba niestety miec zestaw pomiarowy do sciagania charakterystyki glosnikow. Same pomiary elektryczne nie wiele daja. A teoretyczne obliczenia sa wrecz niebezpieczne. Lepiej kup gotowa zwrotnice JANBO czy cos takiego.
  • #6 606266
    cichy47
    Poziom 13  
    dzięki panowie że tak szybko sie zreflektowaliście ale jeśli chodzi o parametry to tu leże-mam tylko do niskiego a średniaka i gwizdek wyjołem z TV grundig z warsztatu mojego kumpla nie ma na nich żadnych wartości ani symboli tylko nalepki grundiga- z resztą po co by miały być nikt ich nie wykorzystuje do robienia kolumn wiec nie ma po co nadruki robić 8) ale chodzi mi tylko o dobór odpowiednich elementów bo nie chce mi sie liczyć na piechote -dzieki za linki już sie biore do przeglądania AHA ONE WSZYSTKIE SĄ 8ohm
  • #7 607734
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    do 8omowych ja bym dał 10uF na średniaka i 2.2uF mna wysokiego
    mo kumpel jedzie na takiej bublowej zwrotce przez 3 lata (do basowego jest jescze cewka 1.1mH ) i nic sie nie chrzani a do jego głośników (alda basowy :D lebas średni :D i alda gwizdek :D ) nie warto nic lepszego robić a całkiem przyzwoicie gra :) więc spox
  • #9 608843
    cichy47
    Poziom 13  
    użyłem szukaj ale ilość wyników jakie mi sie wyświetliły sprawiły że nie miałem czasu przejrzeć z resztą po co przeglądać skoro taki miły człowiek jak ty TREMOLO mi pokaże :) dzięks
  • #10 609827
    sparco15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    prosze programik
    Załączniki:
    • zwrotnice.exe (594 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 611140
    cichy47
    Poziom 13  
    no zrobiłem gra to a miare przyzwoicie ale przyzwoicie mnie nie zadowala ale wiem że to nie tylko kwestia zwrtotnicy musze mieć dobry wzmak jeszcze a tego mi brak jak narazie-ale dzięki wam panowie za cenne porady nareczka i dzięki jeszcze raz :)
  • #12 611930
    sauron9
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    jeżeli ta zwrotnica była liczona na wzorach (programem), to może to być kwestia właśnie zwrotnicy a nie wzmacniacza
  • #13 612334
    cichy47
    Poziom 13  
    oj czego wy tu oczekujecie od wieży marki melectronic (ps ma ktoś coś takiego bo ja pirwszy raz sie spotkałem) tam za potęzna jednosttka nie siedzi wiec nie ma mowy o wydobyciu głosu jak w chórach anielskich dlatego chciałem tylko dobrą zwrotke a wzmaka zamienie może na radmora jak mi wpadnie w łapy jakiś no to tyle bo już wszystko podpiołem w kolumnach i jest gut znaczy przyzwoicie jest :)
  • #14 2735270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2739695
    pawel699
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, zrobiłem zwrotnicę z nachylenie 6 db na oktawę.
    pytanie jest takie
    czy mogę podpiąć do tych dsamych zacisków tłumik i korektor równolegle do wysokotonowca, czy kolejność jest ważna np licząc od wysokotonowca: GDW, tłumik, korektor czy korektor przed tłumikiem czy razem korektor i tłumik w jeden zacisk
    sory jestem trochę zielony w tej materii.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programów do obliczania zwrotnic głośnikowych, które ułatwiłyby dobór elementów bez konieczności ręcznych obliczeń. Wskazano, że programy bazują na standardowych wzorach i można je znaleźć m.in. na stronie www.akustyka.tk w dziale download oraz na forum elektroda.pl, gdzie dostępne są także prace dyplomowe z opisami parametrów zwrotnic. Podkreślono, że do precyzyjnego zaprojektowania zwrotnicy niezbędne są dokładne parametry techniczne głośników, najlepiej uzyskane za pomocą zestawu pomiarowego, gdyż same obliczenia teoretyczne mogą być niewystarczające lub mylące. W dyskusji pojawiła się sugestia zakupu gotowych zwrotnic, np. marki JANBO, zwłaszcza gdy brak jest danych technicznych głośników. Podano przykładowe wartości kondensatorów dla głośników 8 Ω (10 µF dla średniotonowego, 2,2 µF dla wysokotonowego) oraz cewkę 1,1 mH dla basowego. Wspomniano o problemach z jakością dźwięku wynikających nie tylko ze zwrotnicy, ale także ze wzmacniacza, zwłaszcza w tanich wieżach, np. marki Melectronic. Poruszono także kwestie mocy zwrotnicy i jej relacji do mocy głośników i wzmacniacza oraz pytania o prawidłowe podłączenie tłumików i korektorów do zwrotnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA