logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kata WIFI na Win XP nie działa po wymianie płyty głównej

780810 28 Mar 2009 10:35 2027 7
REKLAMA
  • #1 6343498
    780810
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Witam.
    Padła mi ostatnio płyta główna, ale miałem w zanadrzu inną, MSI KT3 Ultra 2-C. Płytka chodzi wyśmienicie (jak na tą klasę), system Win XP SP3. Problem pojawia się gdy instaluję kartę wifi TP Link TL WN551G, system momentalnie się wiesza. Przerzucałem po wszystkich slotach PCI bez rezultatu. Skończyły mi się już pomysły, instalowałem nowsze sterowniki, Win XP SP2 i zawsze to samo, pod koniec instalki zawias.
    Macie Panowie jakieś sugestie?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 6343524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6343616
    780810
    Poziom 17  
    Płyta miała to do siebie że komp raz się włączał a raz nie, nie podejrzewam żeby karta była padnięta. Stara płyta też była MSI tyle że 845 PE i do końca nie byłem pewny czy to płyta czy procek siadły, teraz trafiła mi się sprawna na Athlonie, zasilacz też wymieniłem. Na starej płycie karta chodziła aż do rozbiórki kompa. To chyba jest jakiś konflikt między urządzeniami, przerwania lub coś tam innego tylko jak z tego wybrnąć.. Nie wiem czy nie pomogła by aktualizacja biosu
  • REKLAMA
  • #4 6343710
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...To chyba jest jakiś konflikt między urządzeniami, przerwania lub coś tam innego tylko jak z tego wybrnąć...

To jest czy nie ma konfliktu ? Nie możesz tego sprawdzić w Menedżerze urządzeń i napisać konkretnie ? Sprawdzałeś w każdym slocie kartę ? Sterowniki pobierz najnowsze ze strony producenta. Przeczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199335.html

Raport w załączniku dodaj.
  • #6 6343854
    780810
    Poziom 17  
    W menedżerze nie ma konfliktu, karta wędrowała po wszystkich slotach, bez rezultatu, przez chwilę jest komunikat że sieć bezprzewodowa niedostępna (kabelek odłączony) i zaraz później zawias. Ręce opadają, może jednak jest uwalona, ale to mnie dziwi że z tyłu na niej diody mrugają normalnie, w awaryjnym z obsługą sieci też to samo, parę sekund i kursor sztywny, bez karty kompik chodzi idealnie. Zaktualizowałem najnowszy bios, dałem nowe stery do ewszystkiego, na starych też próbowałem. Może są jakieś alternatywne sterowniki do tego modelu?
    Ps:A o jakichś testach mogę zapomnieć, nie zdąże nawet kliknąć
  • REKLAMA
  • #8 6343945
    780810
    Poziom 17  
    Kości sprawdzałem, zasilacze też mam dwa to przełożyłem, niestety nie mam drugiego kompa żeby sprawdzić. To jest dziwne że karta przez ok 5s pokazuje że sieci niedostępne, przed zawiasem. Może po prostu "gryzie" się z płytą. Miałem podobny przypadek z SB Live i płytą MSI. Jak włożyłem jeszcze tuner TV za cholerę nie poszło, na wszystkich slotach, po wyjęciu jednego drugie chodziło bez zarzutu. Mam już dość, kombinuję już 20godzin non stop, chyba ją wywale i zapodam AccesPointa.
    Dzięki za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji karty WiFi TP Link TL WN551G na płycie głównej MSI KT3 Ultra 2-C z systemem Windows XP SP3, gdzie system zawiesza się podczas instalacji sterowników, niezależnie od slotu PCI. Karta działała poprawnie na poprzedniej płycie MSI 845 PE, zasilacz został wymieniony, a BIOS płyty zaktualizowany do najnowszej wersji. W menedżerze urządzeń nie wykryto konfliktów sprzętowych, jednak po krótkim czasie pojawia się komunikat o niedostępnej sieci bezprzewodowej, a następnie zawieszenie systemu. Próby z różnymi wersjami sterowników i systemem Windows XP SP2 nie przyniosły efektu. Sugerowano sprawdzenie karty w innym komputerze, testy pamięci RAM programem Memtest oraz wymianę zasilacza, jednak autor nie ma możliwości testu na innym PC. Podejrzewa się konflikt sprzętowy lub problem z przerwaniami, podobny do wcześniejszych problemów z kartą dźwiękową SB Live i tunerem TV na tej płycie. Ostatecznie rozważane jest zastąpienie karty WiFi Access Pointem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA