logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka Bosh PSR 96 - Jaki akumlator alternatywny?

luktrz3 26 Kwi 2004 11:12 7461 18
  • #1 613150
    luktrz3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Posiadam wkrętarkę jak w temacie .
    Ma już parę lat i akumlator jest taki sobie (nie trzyma najlepiej).
    Jest to oryginalny akumlator Ni Cd 9,6 V.

Może wie ktoś gdzie można nabyć jakiś odpwiednik bo oryginały są conajmniej drogie.

A może dało by się tylko ogniwa wymienić?
  • #2 613242
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 613288
    luktrz3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie dobrze
    Myślałem, że jakaś firma z dalekiego wschodu produkuje jakieś odpowiedniki.

Apropos rozcięcia akumlatora, wie ktoś może jaka firma sprzedaje ogniwa do takich eksperymentów?
  • #4 614535
    SEBI.I
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Miałem podobny problem tylko że z wkrętarką KRESS
    Kupiłem akumulatorki GP i sobie zlutowałem.
    Ja swoje kupiłem na giełdzie, około 18 zł za sztukę
    W sklepie kosztują około 30 zł
    Tylko nie lutuj na orginalnych blaszkach (niedają rady).
  • #5 615803
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Ja mam baterię 7,2V składa się z 6 ogniw 1,2V. Dwa z nich mają zwarcie.
    Ogólnie też krótko trzyma ładunek. Szukałem w necie możliwości zakupu, są jedynie amerykańskie sieci sklepów wysyłkowych - najniższa cena ok. 30$. Może koledzy mają namiary na taką baterię?
    Lutować ogniw sie nie da - są zgrzewane blaszkami chromoniklowymi.
    Sklepy modelarskie czymś podobnym handlują, ale ogniwa nie są zgrzewane, tylko w jakiś rurkach termokurczliwych składane w zestaw.
    No i wysoka cena.
    Załączniki:
    • Wkrętarka Bosh PSR 96 - Jaki akumlator alternatywny? bateria.jpg (10 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 615947
    Dobromir
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ogniwa można lutować przy użyciu kwasu stosowanego do lutowania blachy ocynkowanej.Przy wymianie ogniw należy prawidłowo dobierać pojemność i nie ładować w ładowarkach godzinowych.
  • #7 616429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 616637
    SEBI.I
    Poziom 12  
    Ja lutowałem bez kwasu,miejsca lutowania przecierałem papierem ściernym.Bardzo fajnie mi szło :D
  • #9 620705
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Tam gdzie trudno polutować stosuję często polopirynę lub pastę lutowniczą a w ostateczności kwas solny ten do lutowania blach. Trzeba pamiętać, aby po lutowaniu dobrze oczyścić powierzchnie bo skorodują.
  • #10 620847
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    panowie a zastanawial sie ktos kiedys jak podlaczyc wkretarke z zepsutym aku pod zasilacz, tak dla celow tylko warsztatowych?
  • #11 620855
    SEBI.I
    Poziom 12  
    Próbowałem: zasilacz 12V 8A to nie to samo co akumulator. Na zasilaczu brakuje mocy!!
  • #12 620858
    vymiathatch
    Poziom 31  
    nio ja mam zasilacz 160VA tylko z pradem cienko musiabym wymienic lm-a tylko na jakiego
  • #13 620918
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Ja toye przerobiłem na kabel, na rosyjskim prostowniku 12V do ładowania akumlatorów - daje rade. Myślałem, żeby w pudełko akumlatora zabudować zasilacz, ale musiałby byc impulsowy, bo normalnego trafa takiego,żeby wystarczyło bym nie zmieścił.
  • #14 621349
    waldekel
    Poziom 28  
    ni wiem po co kombinować na zasilacz jak są wiertarki sieciowe :?:
  • #15 621369
    vymiathatch
    Poziom 31  
    jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze, po co kupowac wkretarke sieciowa jak w warsztacie leza stare z wykonczonymi akumlatorami? a zakup nowego akumlatora nie jest potrzebny gdyz sa uzywane tak zadko ze nie ma takiej potrzeby
  • #16 622722
    waldekel
    Poziom 28  
    W takim przypadku nie pozostaje nic innego jak transformator dużej mocy np. od lamp halogenowych bedzie pasował bo napięcie odpowiednie i do tego mostek prostowniczy - powinno zadziałać.
  • #17 625897
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    12V~ *sqrt(2) to prawie 17V, należy wziąść pod uwage, że nie obciążony trafor też będzie miał większe napięcie niż to, które jest podane, więc trzeba się zastanowić, czy nie zepsuje to układu elektronicznej regulacji obrotów.
  • #18 625902
    waldekel
    Poziom 28  
    Prawda nie wziąlem pod uwagę elektroniki, ale myślę, że powinna wytrzymać bo to przecież nie za duże napięcia.
  • #19 639784
    waldekel
    Poziom 28  
    Dzisiaj kupiłem w NOMI nowy akumulator 12V do swojej wkrętarki (36zł)
    Myślę że nie za drogo. Może da się zastosować do PSR 96 .

Podsumowanie tematu

✨ Wkrętarka Bosch PSR 96 wyposażona jest w oryginalny akumulator Ni-Cd 9,6 V, który po kilku latach użytkowania traci pojemność. Oryginalne akumulatory Bosch są drogie i trudno dostępne, a ich obudowa jest specyficzna, co utrudnia stosowanie zamienników. Możliwa jest wymiana samych ogniw, jednak ogniwa w oryginalnych pakietach są zgrzewane blaszkami chromoniklowymi, co komplikuje lutowanie. Użytkownicy polecają zakup ogniw GP lub podobnych, które można samodzielnie zlutować, stosując odpowiednie techniki lutowania, takie jak użycie kwasu do lutowania blach ocynkowanych, pasty lutowniczej lub specjalnych klejów przewodzących prąd. Wymiana ogniw wymaga dobrania odpowiedniej pojemności i unikania ładowarek godzinowych. Próby zasilania wkrętarki zasilaczem sieciowym 12 V nie dają pełnej mocy, choć możliwe jest zastosowanie transformatora dużej mocy z mostkiem prostowniczym, jednak należy uważać na napięcie i elektronikę regulującą obroty. Alternatywnie, w sklepach takich jak NOMI można znaleźć tańsze akumulatory 12 V, które mogą pasować do PSR 96.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA