logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lampy elektronowej do generatora impulsów 1kV, 10µs

iscub 12 Kwi 2009 17:23 1350 5
REKLAMA
  • #1 6406259
    iscub
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, poszukuję osób które znają się na lampach elektronowych i nadajnikach radiowych pracujących na nich.
    Opis problemu:
    Za zadanie mam znalezienie lampy elekt., która będzie końcówką mocy dla generatora impulsów. Kształt impulsu nie jest ważny ( najlepiej jak by to była szpilka o jak najmniejszej powierzchni licząc podstawę czasu x amplituda około 1kV i czasie powtarzania impulsów 10 us). Lampa nie musi być dużej mocy ponieważ interesuje mnie jak najmniejsza moc przekazywana przez owy impuls. Zadaniem impulsu będzie przebicie przerwy powietrznej ówcześnie zjonizowanej.

Serdecznie z góry dziękuję za odpowiedzi na moje zapytanie.
    Pozdrawiam J.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6407811
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    iscub napisał:
    Witam serdecznie, poszukuję osób które znają się na lampach elektronowych i nadajnikach radiowych pracujących na nich.
    Opis problemu:
    Za zadanie mam znalezienie lampy elekt., która będzie końcówką mocy dla generatora impulsów. Kształt impulsu nie jest ważny ( najlepiej jak by to była szpilka o jak najmniejszej powierzchni licząc podstawę czasu x amplituda około 1kV i czasie powtarzania impulsów 10 us). Lampa nie musi być dużej mocy ponieważ interesuje mnie jak najmniejsza moc przekazywana przez owy impuls. Zadaniem impulsu będzie przebicie przerwy powietrznej ówcześnie zjonizowanej.

Każda od odchylania w TV będzie dobra - PL81, PL504, PL36 i wiele innych typów. Ale jesteś pewien, że ci tam lampa potrzebna? Nie prościej użyć jakiegoś tranzystorka + transformatorek impulsowy?
  • REKLAMA
  • #3 6476887
    iscub
    Poziom 11  
    Dziękuje tobie bardzo "tszczesn" za podpowiedz. Co do tranzystorka + transformatorka impulsowego to nie wiem na ile one wprowadzą “rozjechanie” zwiększenie podstawy impulsie i jak będzie czas narastania i opadania zboczy impulsu. Sprawdzę parametry lamp, które podałeś ale nie jestem pewien czy dysponują one wystarczającą mocą aby nastąpił przeskok w lekko zjonizowanym ośrodku gazowym. ( powietrze po zaistnieniu wyładowania łukowego).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6477458
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    iscub napisał:
    Dziękuje tobie bardzo "tszczesn" za podpowiedz. Co do tranzystorka + transformatorka impulsowego to nie wiem na ile one wprowadzą “rozjechanie” zwiększenie podstawy impulsie i jak będzie czas narastania i opadania zboczy impulsu. Sprawdzę parametry lamp, które podałeś ale nie jestem pewien czy dysponują one wystarczającą mocą aby nastąpił przeskok w lekko zjonizowanym ośrodku gazowym. ( powietrze po zaistnieniu wyładowania łukowego).

Te lampy impulsowo wytrzymują kilka kV. Jeszcze więcej lampy od kolorowych telewizorów - PL519 czy ruskie 6С45С. Są też specjalne lampy modulacyjne które w takich warunkach pracują nominalnie - najbardziej znana to chyba ГМИ90, ale to potwór jest.

Transformatorek na pewno spowoduje ci zmianę zboczy impulsu, ale wyładowania w gazie nie zachodzą przesadnie szybko, czasy jonizacji i dejonizacji są liczone w dużych mikrosekundach.
  • REKLAMA
  • #5 6580987
    iscub
    Poziom 11  
    Witam,
    Masz racje, że czas trwania zjawisk dejonizacyjnych są duże, ale po wyładowaniu łukowym energetycznym (wyłączniki mocowe) zjawiska rekombinacji są wspomagane np. przez temperature (rekombinacja termiczna). Do wszystkiego dodają się sił termiczne unaszące cząstki, itd. to wszystko wpływa na charakterystykę narastania wytrzymalości połukowej. Powtórny załon w przypadku nie wystarczającego odzyskania wytrzymałości występuje do pierwszego maksimum pófali napięcia (5ms). Właśnie takie zjawiska będę badał. Zależy mi jak najmniejszym zniekształceniu pomiarów (ilości mocy wprowadzonej przez impulsy sondujące).
    Co do lamp, które proponowałeś, czy znasz może odpowiednik tej radzieckiej lampy a może masz jej dane katalogowe podanych lamp? Jeśli tak to był bym wdzięczny.
    Mój e-mail iscub(_at_)interia.pl
    Jeszcze raz dziękuje za konstruktywną wymiane poglądow.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 6583904
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    iscub napisał:
    Co do lamp, które proponowałeś, czy znasz może odpowiednik tej radzieckiej lampy a może masz jej dane katalogowe podanych lamp? Jeśli tak to był bym wdzięczny.

Odpowiednika chyba nie ma, a parametry są łatwe do znalezienia w Google.
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/018/g/GMI90.pdf
REKLAMA