Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ulrich wandich 24 -kod 09 (wentylator) od 2 lat

amisz 13 Kwi 2009 01:05 5585 12
  • #1 13 Kwi 2009 01:05
    amisz
    Poziom 10  

    Od 2 lat wyskakuje kod błędu 09 (problemy z wentylatorem) i piec się zawiesza.(raz kilka razy dziennie - raz ponad miesiąc pracuje bez przerw). Dwóch kolejnych serwisantów nie dało sobie z nim rady, a wymienili:
    -presostat (2x)
    -płytę główna elektroniki,
    -wentylator,
    -zawór trójdrożny,
    -elektrodę jonizacyjną i zapłonową,
    - kondensator zapłonowy (2x)
    -sterownik zasobnika (WA05),
    -wielokrotne czyszczenia wymienników itp.
    -kryzowanie wylotu spalin,
    Widać, że działają "w ciemno" w myśl zasady -a może się uda, a z pieca została tak naprawdę tylko obudowa. Gwarancja się skończyła i koszty tych działań rosną niepokojąco. Bojąc się, że może ma to związek z zasilaniem puściłem go przez UPS , a potem pociągnąłem zasilanie z innej fazy ale bez efektu. Może ktoś miał doświadczenia z tym wynalazkiem ?

    0 12
  • #3 13 Kwi 2009 11:26
    amisz
    Poziom 10  

    Mam go od 5 lat. Problemy zaczęły się po zakończeniu gwarancji. Odprowadzenie spalin - 80mm rura z kwasówki o wysokości ok. 12m (wpuszczona w poprzedni komin. Pobór powietrza z kotłowni. W momencie jak pojawiły się problemy to próbowałem doprowadzić powietrze czerpnią z zza ściany zewnętrznej (rura spiro 100mm), ale nie miało to wplywo na pracę kotła.
    Nie wiem czy będę potrafił zamieścić fotki.

    0
  • #4 13 Kwi 2009 20:54
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Układ dobry, zatem zaglądamy do wentylatora.
    Dokładnie kod E-09 mówi o kłopotach z wentylatorem: łożysko, płyta zliczająca obroty, okablowanie. Wymienione zostało: wentylator, płyta, zatem może jeszcze należałoby sprawdzić poprawność połączeń elektrycznych. Zdejmij wszystkie wsuwki, lekko pozaciskaj szczypcami i każdą pryśnij przed wsunięciem KONTAKTEM. Jednocześnie sprawdź przewody, czy nie są "nadwyrężone" w jakikolwiek sposób; może przerwane wewnątrz izolacji.

    0
  • #5 13 Kwi 2009 22:59
    amisz
    Poziom 10  

    Przed chwilą zaczął znowu wariować i od 4 godzin jestem bez ciepłej wody. Oglądałem przewody- wyglądają nieźle. Porozłączałem wtyczki - są idiotoodporne, nie da się ich podłączyć odwrotnie. Styki też nie wyglądają źle, ale jutro zaopatrzę się w Kontakt i będę w nich próbował manipulować.
    Dam znać o efektach ! ( albo ich braku - bo coraz bardziej tracę nadzieje na uruchomienie tego bydlaka)
    PS. Czy jest możliwość wywnioskowania czegoś o pracy wentylatora na podstawie pomiarów napięć na wtyczce 21 polowej? Ciekaw jestem jak płynie sygnał o ilości obrotów z wentylatora do automatyki i jak ona wysyła sygnały sterujące regulujące szybkość obrotów. Może tu jest pies pogrzebany?

    0
  • Pomocny post
    #6 14 Kwi 2009 07:46
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Te wiadomości są zarezerwowane dla "góry" Jest to wentylator elektroniczny.

    0
  • #7 22 Kwi 2009 23:17
    amisz
    Poziom 10  

    Porozłączałem wtyczki, napsikałem tam Elektrosolu porozłączałem i pozłączałem je kilkakrotnie. Efekt - marny. Wymontowałem i rozebrałem wentylator. Przedmuchałem i przeczyściłem go. Zdjąłem czujnik Halla i też go wyczyściłem, obejrzałem - wygląda nieźle. Po zmontowaniu całości chodził bez zawieszania trzy dni -potem raz 09, po dwóch dniach znowu 09. Mam zamiar wymienić ten czujnik Halla (chociaż wentylator był wymieniony - ale spróbuję). Potem pomysły mi się kończą. Może to padła automatyka? Ale znowu ? (już raz była wymieniona)

    1
  • #8 22 Maj 2009 21:12
    amisz
    Poziom 10  

    Dawno się nie odzywałem ale chciałem uniknąć nadmiernego optymizmu i dokładnie go potestować. A teraz po kolei :
    1. wymontowałem wentylator -czyszczenie, przedmuchiwanie, kręcenie, sprawdzanie
    2. wymontowałem moduł elektroniki - wyczyściłem, przedmuchałem, pooglądałem szukając uszkodzeń, przegrzań itd. - wyglądała dobrze
    3. Elektrosol - na styki kostki, która podłącza min. wentylator do automatyki,i upierdliwe złączanie i rozłączanie, aż odparował
    4. wymiana czujnika Halla na wentylatorze - (dostałem zdemontowany ze spalonego wentylatora)
    Od tamtej pory tzn. od ponad 3 tygodni - bez kodów błędu. Do końca mu nie wierzę, ale pojawiła się iskierka nadziei.
    Mam nadzieję, że nie będzie ciągu dalszego !
    Dziękuję wszystkim za pomoc!

    0
  • #9 29 Wrz 2009 12:17
    amisz
    Poziom 10  

    A jednak ! Po ponad 5 miesiącach znowu się zbiesił, ale tym razem nie kod 09, ale gaśnie całkowicie wyświetlacz, piec się zawiesza a dioda przy przycisku POWER na sterowniku b. powoli miga. Po resecie pracuje jakby nigdy nic, ale po jakimś czasie znowu podobny objaw. Zaobserwowałem , że dzieje się to podczas uruchamiania -w momencie rozpoczęcia podgrzewania ciepłej wody.
    Ma ktoś na to jakiś pomysł? W przypadku kodów błędu mozna było próbować coś dedukować, a tak?

    0
  • #10 29 Wrz 2009 20:46
    cezaryp
    Poziom 2  

    To ja proponuję sprawdzić jak będzie działał piec z odkręconymi 2-ma dolnymi śrubami przedniej obudowy. Chodzi o to aby dac do pieca dodatkowe powietrze do spalania, prócz tego które zasysa. Miałem podobne problemy.

    0
  • #11 29 Wrz 2009 21:37
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ten kocioł ma zamkniętą komorę spalania , więc w jaki sposób ma to "dodatkowe powietrze" ma się dostać do tej komory przez tę uniesiona obudowę....? Coś mi się zdaje , że się kolega troszkę zapędził...

    1
  • #12 29 Wrz 2009 22:34
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    amisz napisał:
    A jednak ! Po ponad 5 miesiącach znowu się zbiesił, ale tym razem nie kod 09, ale gaśnie całkowicie wyświetlacz, piec się zawiesza a dioda przy przycisku POWER na sterowniku b. powoli miga. Po resecie pracuje jakby nigdy nic, ale po jakimś czasie znowu podobny objaw. Zaobserwowałem , że dzieje się to podczas uruchamiania -w momencie rozpoczęcia podgrzewania ciepłej wody.
    Ma ktoś na to jakiś pomysł? W przypadku kodów błędu mozna było próbować coś dedukować, a tak?

    Coś mi się wydaje, że automatyka. Zadzwoń do Ulricha z tym problemem, pomogą napewno

    0
  • #13 02 Lut 2011 23:50
    krzynol
    Poziom 10  

    serwisant73 napisał:
    Ten kocioł ma zamkniętą komorę spalania , więc w jaki sposób ma to "dodatkowe powietrze" ma się dostać do tej komory przez tę uniesiona obudowę....? Coś mi się zdaje , że się kolega troszkę zapędził...


    nie zapędził, nie zapędził...
    wentylator zasysa powietrze z obudowy kotła i tłoczy do zamkniętej komory spalania,
    a rura np. turbo(spalinowo-powietrzna) ciągnie powietrze z zewnątrz do obudowy kotła - tak to wygląda

    u mnie w Ulrich Wandich Futura 15, też zaczął wyskakiwać błąd E09
    jak poruszałem przewodami wentylatora to sygnał obrotów się pojawiał i było kilka dni ok
    ale coraz częściej i częściej się sypało

    dzisiaj wyjąłem wentylator, wyjąłem czujnik obrotów - jest to prosty układ na Hallu,
    wylutowałem taka złączkę, przewody przylutowałem na stałe do płytki, poprawiłem luty,
    dobrze płytkę w obudowie usztywniłem, przeczyściłem wtyczki kontaktem...
    i .... działa :)

    0