logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matiz - ubytek oleju, biały dym z wydechu, problemy z mocą po wymianie rozrządu

norbiryb2 18 Kwi 2009 21:26 2007 6
REKLAMA
  • #1 6430492
    norbiryb2
    Poziom 2  
    Od jakiegoś czasu, może 1.5 roku, gdy wymieniali mi rozrząd (na stacji Bosh), zaczął mi po jakimś czasie znikać olej- zauwarzyłem brudny silnik koło aparatu zapłonowego z oleju, no ale jak to bywa brak KASY no i brak czasu, oszczędzałem sie z autem, myślałem ze to uszczelka
    W styczniu wymieniłem ojej (resztki) i filtr, po przejechaniu 800km i kilku krótszych odcinków (w sumie 800+200) olej spadł po niżej minimum.
    jeździłem tak troche może 50 -100 km i było wszystko ok.
    Teraz po świętach Wielk. dolałem olej i wydechu idzie biały smog(MASAKRA), Rura jest cała okopcona w środku- katalizator na straty, gdy auto toczy sie bez gazu wszystko jest OK, ale gdy dodam gazu -SMOG,a także gdy auto stoi w miejscu - SMOG.
    Przy dodaniu czasem gazu w czasie jazdy słyszaałem tukot w silniku i zawachania mocy.
    Dodam jeszcze ze auto mam od nowości
    Więcej info moge podać na gg 2115799-Norbert
  • REKLAMA
  • #2 6430573
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3924
    No to remont głowicy
  • REKLAMA
  • #3 6433297
    TOMASZ STANKIEWICZ
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    prawdopodobnie padła uszczelka pod głowicą
  • REKLAMA
  • #4 6551580
    norbiryb2
    Poziom 2  
    Następny problem...
    Po wymianie uszczelek i pierścieni, po przejechaniu 15 km z warsztatu padł 1 cylinder.
    Po sprawdzeniu powiedziano mi ze zatarło się coś...Prowadnica zaworów czy coś takiego i nie idzie jej wybić.

czy to jego wina?
  • REKLAMA
  • #6 6566722
    mac-73
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A uszczelniacze zaworowe były wymieniane ?

Dodano po 13 [sekundy]:

A uszczelniacze zaworowe były wymieniane ?
  • #7 7061851
    norbiryb2
    Poziom 2  
    Mam problem po raz drugi
    poniewarz mechanik po dodczas składania silnika musiał ciąć wałek rozrządu- na własny koszt (chociaz jestem przekonany o jego winie), później wymyślał że może ze uszczelki które kupiłem niemiały gdzies jakiegoś otworu do smarowania cylindra - próbuje wine zwalic na mnie- wie ze jestem laikiem.

po złożeniu silnika po raz II, przejechałem "10KM" i sytuacja cie powtórzyła,
    na DRUGI DZIEŃ powiedział ze sie zatarł cylinder...,
    po tygodniu jak zadzwonniłem ponownie poinformował mnie ze tłok wbił cie w jakiś zawór i rozwalił silnik...
    Teraz chce zebym ja kupił nowy silnik do wymiany, gdyż uważa ze to nie jego wina, uważa że przyczyna była nie powiązana.
    Auto ma dopiero 9 lat i koło 13tys, więc uważam ze stare nie było, kupiłem je z salonu i było serwisowane w ASO

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z silnikiem Daewoo Matiz po wymianie rozrządu. Początkowe objawy to ubytek oleju, biały dym z wydechu, brudny silnik przy aparacie zapłonowym, stukot i wahania mocy. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie uszczelki pod głowicą lub konieczność remontu głowicy. Po wymianie uszczelek i pierścieni tłokowych nastąpiła awaria 1. cylindra (zatarcie prowadnicy zaworów lub coś podobnego). Po kolejnym montażu, podczas którego mechanik miał uszkodzić wałek rozrządu, silnik ponownie uległ awarii po krótkim przebiegu (zatarcie cylindra, a następnie uderzenie tłoka w zawór i zniszczenie silnika). Mechanik obarcza użytkownika kosztami zakupu nowego silnika, twierdząc, że przyczyna leży poza zakresem jego działań. Użytkownik uważa, że błąd popełnił mechanik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA