logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP na Maxdata 800 - ciągły restart po kopiowaniu plików instalacyjnych

tomasik16 23 Kwi 2009 01:17 3837 17
REKLAMA
  • #1 6446514
    tomasik16
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    witam . Posiadam komputer maxdata 800 (mobo MSI ms-6309 , proc intel pentium III 800mhz , 128ram sdram ,hdd maxtor 30GB , zasilacz take me 350w) podczas instalacji Windowsa xp początkowa procedura wygląda tak jak zwykle wybór parytcji , nastepnie kopiują sie pliki po czym restart i komputer powinien sie zbootować z dysku i nastąpić dalsza instalacja windy , komp sie restartuje tak jak powinien i wyskluje napis boot from CD wciśniecie klawsza spowoduje tra lala , mija kilka sekund wyskuje biały pasek tak jak zwykle i komputer sie ponownie restartuje i tak w kółko , pasek i reset ;// , sprawdzałem wszystkie podzespoły ram , hdd , zasilacz nic nie pomogło , co z tym dalej zrobić , proszę o pomoc : )) . Z góry dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #3 6446784
    tomasik16
    Poziom 10  
    to jest windows xp pro sp2
  • Pomocny post
    #4 6447044
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4853
    Sprawdź stan kondensatorów na płycie gł. jak i w zasilaczu .
    Na czas instalacji podmień pamięć RAM na inną - instaluj system na jednej kości ram .
    Przywróć też ustawiania fabryczne BIOS .
  • REKLAMA
  • #5 6448146
    tomasik16
    Poziom 10  
    ok , jeszcze zapomniałem dodać że wcześniej na tym komputerze poprawnie działał windows 98SE ale wszystko było po niemiecku i postanowiłem zainstalować XP
  • Pomocny post
    #6 6448508
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Zacznij - jeżeli od strony software'owej rozpatrywać - od upgrade'u BIOS-u ( niezależnie czy znajdziesz nowszy czy nie to jego ustawienia warto przejrzeć jakieś APIC właczyć, opcje z ACPI związane przejrzeć itp.).
    Jeżeli od sprzętowej to bym pamięć oraz dysk sprawdził (w tej kolejności).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 6448763
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3569
    Proponuję w ten sposób spróbować zainstalować system:
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;310994
  • #8 6451080
    tomasik16
    Poziom 10  
    pidar napisał:
    Proponuję w ten sposób spróbować zainstalować system:
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;310994

ta procedura z dyskietkami akurat działa u mnie normalnie , dopiero po tym jak zainstaluja sie sterowniki i inne rzeczy i wybierasz dysk pod instalacja kopiują sie pliki i instalator ponownie uruchamia komputer , no i u mnie sie restartuje tak jak powinien , po czym pojawia sie na chwilke biały pasek ładowania systemu i następuje restart ten niechciany .
  • REKLAMA
  • #9 6451090
    trzaska456
    Poziom 17  
    Ocena: 133
    Witam masz uszkodzoną "Tablice partycji" i op resecie zamiast bootować się z dysku uruchamia się w CD
  • #10 6451815
    limakoko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Miałem podobny problem ....
    Sformatowałem dysk Linuxem .
    Odłączyłem inne dyski.
    Zostawiłem komputer na 5-10minut.
    Możesz wyjąć płytę podczas uruchamiania.
    I dysk zbootował ...
  • #11 6453248
    trzaska456
    Poziom 17  
    Ocena: 133
    usuń wszystkie partycje i stwórz je od nowa
  • #12 6453599
    tomasik16
    Poziom 10  
    zrobiłem kilka rzeczy , podmieniłem zasilacz , kosci ram , z aktualizowałem bios , wersja biosu z 2001 ale nowszy niż był . tylko dysku nie mam jak podmienic ale nie wykryło zadnych usterek , uszkodzonych sektorów i i innych , nie wiem co dalej :/ instalowałem win98se załadował sie do czasu wykrycia nowego urządzenia na samym początku no i trach restart , zaś gdy uruchomiłem go w trybie awaryjnym załadował się popraniw , i co z tym dalej ?
  • #13 6454034
    JazdaONE
    Poziom 10  
    Wygląda jakby ci płyta główna padła.
  • REKLAMA
  • #14 6454042
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    W BIOS -ustaw wartości na default. Tryb pracy dysku również ustaw na auto.

Zrób porządek na HDD, utwórz 1 lub 2 partycje podstawowe. Ustaw aktywną jedną z nich.

Skorzystaj z dystrybucji windows xp live cd lub jakiegoś linuxa. Zobacz czy się uruchamia.

Pop pierwszym restarcie instalatora , wejdź do BIOS i zmień BOOT owanie PC.
  • #15 6456299
    tomasik16
    Poziom 10  
    jokrasa napisał:
    W BIOS -ustaw wartości na default. Tryb pracy dysku również ustaw na auto.

Zrób porządek na HDD, utwórz 1 lub 2 partycje podstawowe. Ustaw aktywną jedną z nich.

Skorzystaj z dystrybucji windows xp live cd lub jakiegoś linuxa. Zobacz czy się uruchamia.

Pop pierwszym restarcie instalatora , wejdź do BIOS i zmień BOOT owanie PC.

mam 2 partycje z czego jedna aktywna , skanowałem dysk w poszukiwaniu uszkodzeń i nic , Ubuntu sie nie ładuje wybieram uruchom ubuntu dochodzi do pewnego momentu i klapa , pisze coś tam o ACPI i nic wiecej sie nie dzieje : ( , jak bede miał kamerkę to nagram filmik jak wszystko przebiega...

Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

już wiem jaka moze byś przyczyna zaistniałej sytuacji , zauważyłem ze dwa kondensatory sie wybrzuszyły czego wcześniej nie dostrzegłem :/ nie jest az tak z nimi zle ale pewnie są do wymiany , jak je wymienie dam znać czy pomogło , dzięki za wszystkie odpowiedzi .
  • #17 6458641
    tomasik16
    Poziom 10  
    wiem wiem , postaram sie nie zepsuć jej do końca :D hehe
  • #18 6473025
    tomasik16
    Poziom 10  
    już wszystko ok , komputer działa sprawnie , dzięki za pomoc i pozdrawiam ; ))

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP SP2 na komputerze Maxdata 800 z płytą główną MSI ms-6309 występował problem ciągłych restartów po skopiowaniu plików instalacyjnych i pierwszym ponownym uruchomieniu. Problem objawiał się krótkim pojawieniem się paska ładowania systemu, po czym następował niechciany restart. Analogiczne problemy występowały podczas instalacji Windows 98SE (zawieszenie po wykryciu urządzenia) oraz uruchamianiu Ubuntu LiveCD (błędy ACPI). Standardowe próby diagnostyczne, w tym podmiana modułów RAM, dysku twardego, zasilacza, aktualizacja i resetowanie ustawień BIOS nie rozwiązały problemu. Ostatecznie zidentyfikowano wybrzuszone kondensatory na płycie głównej jako przyczynę niestabilności. Wymiana uszkodzonych kondensatorów przywróciła prawidłowe działanie komputera, umożliwiając pomyślną instalację systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA