logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

accord 2000r 2.0 v-tec-za wysokie napiecie na sondzie lambda

pyradj 24 Kwi 2009 19:51 7608 15
REKLAMA
  • #1 6452709
    pyradj
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam.Mam problem z moja honda.Gdy autko sie nagrzeje i docisne troszke na pedał to po nacisnieciu sprzegła obroty zaczynaja falowac od 900-1500 po chwili sie zatrzymuja na 1100 i juz tak stoja.Myslałem ze silniczek krokowy ale podmieniłem z innego auta i jest to samo-przepustnica też wyczyszczona.Byłem dzis u elektryka i na sądzie na jednym przewodzie jest napiecie 2,5v a na drugim 2,99v-i na gazie i na benzynie jest tak samo.Wiecie moze z czym to jest związane??I czy te falowanie może byc tego powodem???
  • REKLAMA
  • #2 6453449
    AGATUCHA
    Poziom 16  
    Ocena: 77
    Sonda daję sygnał jednym przewodem i nie jest ona powodem falowania obrotów.
  • REKLAMA
  • #3 6454886
    pyradj
    Poziom 12  
    Dzis jeszcze raz sprawdzałem.Na 1 przewodzie jest napiecie 2,99 i skacze minimalnie po przegazowaniu,na 2 przewodzie jest 2,71 i stoi,na trzecim 0v a na czwartym 12,4v.Czy to sa poprawne wartości??mam gaz-moze to jego wina??
  • #4 6630390
    pawpor
    Poziom 2  
    Cześć, powiedz rozwiązałeś ten problem z lambdą? bo własnie mam identyczny
    -Napięcie na obwodzie sygnału ~3V (napięcie 3V wychodzi z kompa)
    -Napięcie na obwodzie masy ~3V
    -Napięcie na obwodzie grzania ~12V
    -Brak masy na obwodzie grzania (2 kabel)

Cały czas wyskakuje błąd P1166
    Już nie mam pojęcia co robić ...
    Powiedz czy tobie też świeci check engine?
  • #5 6633873
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czym dokonujecie pomiarow? Jesli zwyklym miernikiem to nie ma mozliwosci jakiegokolwiek sprawdzenia sondy, chyba ze rezystancji podgrzewania. Nalezy podlaczyc oscyloskop i z oscylogramu mozna ocenic prace sondy, pod warunkiem ze nie jest szerokopasmowa. I jeszcze jedna wazna sprawa to punkty pomiarowe, sonda ma zupelnie inna mase (z przesunietym potencjalem) niz np. silnika/karoseria.
  • #6 6633884
    pawpor
    Poziom 2  
    Pomiar dokonany raz komputerem, a żeby sprawdzić skąd bierze się takie napięcie i na jakich kablach to juz trzeba było miernikiem
  • #7 6634075
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Zgadzam się z Doctorem - dlatego masz takie dziwne napięcia. Grzejnik sondy jest włączany przez przekaznik główny /podwójny/, tam szukaj usterki.
  • #8 6634179
    pawpor
    Poziom 2  
    Rozumiem że przekaźnik grzania sondy jest wbudowany w PCM'a, bo rozwaliłem całą wiazke angielską i kabelki wychodzące z pinów PCM'a ida bezpośrednio do lambdy
  • REKLAMA
  • #9 6648113
    pyradj
    Poziom 12  
    Witam,ja sprawdzałem miernikiem i własnie miałem takie napiecia.Lecz po podłączeniu do kompa wszystko w normie.Check engine mi sie nie zapala nawet jak odłanczam rózne czujniki przy silniku,to mnie dziwi.U mnie mam nierówne obroty i nieraz falowanie dlatego zajełem sie lambda a ty jakie miałes usterki przy hondzi???
  • #10 6648238
    alum07
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    dzień dobry
    na początek podłączyłbym sonde z pominięciem instalacji gazowej(czyli orginał) i jescze raz sprawdził(dobrze byłoby aby silnik popracował trochę na tym podłaczeniu)
  • #11 6648316
    pyradj
    Poziom 12  
    Jesli chodzi o mnie to jezdziłem 2 tyg z całkowicie odłączoną instalacja gazową...róznicy nie było.Obroty mi sie uspokoiły chociasz to jeszcze nie ideał...
  • #12 6651003
    alum07
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    dzień dobry
    nie wiem czy szanowni koledzy z forum nie uznają mnie za głoszącego herezje , ale moje żródła donoszą , żę na jednym przewodzie powinna być normala oscylacja (0,1-0,9V).
    zastanowiłbym się nad taką możliwościa-skoro samochód jezdzi na gazie mogło dojść do zanieczyszczenia wtryskiwaczy czego efektem jest ich "lanie"
    inna możliwością jest nieszczelność w układzie dolotowym -można to sprawdzić mając w sprayu łatwopalny środek i na pracującym silniku popsikac okolice kolektora ssacego
  • #13 6651112
    pawpor
    Poziom 2  
    U mnie nie ma instalacji gazowej, a problem jest identyczny
  • REKLAMA
  • #14 6651478
    pyradj
    Poziom 12  
    Ja dolot sprawdzałem juz z 10 razy a o silniczku krokowym juz nie wspominam.Na gazie i benzynie jest to samo.Byc moze miernikiem nic nie sprawdzimy tak jak ktos wyzej pisał,choc na komputerze w serwisie wszystko jest w normie.
  • #15 7228617
    boryspol
    Poziom 10  
    mam honde accord'a 99r 2.0 V-tec po wymianie silnika. Problem w tym ze mimo usuniecia błędów ze skrzynii automatyczne (bo takie były) nie ma wolnych obrotów. Jak jest zimny nie ma problemu, wolne obroty są. Gdy sie rozgrzeje spada powoli na coraz mniejsze az gasnie. Komputer pokazuje 2 błedy (wydruki):
    1. 23-1 KNOCK SENSOR(1), NO SIGNAL - prawdopodobnie regulator spalania stukowego przy wysokim obciazeniu.
    Napewno go nie ma przy silniku bo mechanik ktory wymienial silnik, odjął go bo słabo sie trzymał i powiedzial ze jest on bez znaczenia.
    2. 70-2 AUTOMATIC TRANSAXLE
    Check sie swieci.

Wydruki mam od mechanika od skrzyń automatycznych, na silnikach sie nie zna.

Pomóżcie, co to może być?

Z góry dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu falujących obrotów silnika w samochodzie Honda Accord 2.0 V-TEC z instalacją LPG, które pojawiają się po rozgrzaniu silnika i wciśnięciu sprzęgła. Problem ustaje po puszczeniu sprzęgła lub obroty stabilizują się na podwyższonym poziomie. Zmierzono wysokie napięcie na przewodach sondy lambda (ok. 2.5-3V) przy użyciu multimetru, co sugerowało jej usterkę. Zwrócono uwagę, że pomiar sondy lambda zwykłym miernikiem może być nieprawidłowy, a do weryfikacji wymagany jest oscyloskop lub diagnostyka komputerowa. Pomimo nietypowych wskazań miernikiem, diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów sondy lambda. Jako potencjalne przyczyny problemu sugerowano również wpływ instalacji gazowej, nieszczelności w układzie dolotowym, zanieczyszczone wtryskiwacze paliwa, a także problemy z masą lub obwodem grzałki sondy lambda (np. przekaźnikiem).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA