Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Accord 2.0 16v 2000r-niestabilne obroty biegu jałowego

pyradj 02 Dec 2009 22:07 7828 7
    pyradj
    Level 12  
    witam,mam problem z hondą accord-silnik f20b6-z instalacja gazową(objawy na pb i lpg).podczas rannego rozruchu silnik chwile przebiera,chodzi niestabilnie po 10 sekundach jest juz oki.po nagrzaniu obroty spadaja do około700-800 po czym zaczyna ponownie przebierac,trzes autem w kabinie i "pierdzi" dosc konkretnie,nieprzerwanie z rury wydechowej i do tego lekko smierdzi spalinami.2 dni temu miałem wymieniany rozrząd+regulacja zaworów,jest troszke lepiej lecz dalej trzesie.wymieniłem kable,swiece podmieniłem kopółke z palcem oraz cewka...moze ktos mi powie czy w tym aucie ustawia sie zapłon???
    iras24
    Level 17  
    szukaj nieszczelności w układzie dolotowym i brudna przypustnica.
    pyradj
    Level 12  
    wszystko jest szczelne ,sprawdzałem nieraz...przepustnice juz czysciłem latem-juz by sie zabrudziła?mam stozkowy filtr powietrza.
    sonar.kb
    Level 2  
    sprawdź silnik krokowy.to on jest odpowiedzialny za wolne obroty i często się zdaża że poprostu pada z przyczyn mu nieznanych,,,, nasze kochane paliwo.
    pyradj
    Level 12  
    silniczek krokowy mam juz trzeci,stan obrotów jest ok są w granicach 800-850...tylko trzepie silnikiem.obstawiłbym bym sonde lambde ale autko pali w trasie 8 litrów lpg to chyba w normie...

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

dzis zobiłem konkretny reset kompa,zagrzałem go-chodził z 40 minut.wsiadłem do auta i juz tak nie telepie...chodzi bardziej stabilnie choc jeszcze czuc tam jeszcze dławienie..ruszyłem terz aparatem zapłonowym max do tyłu choc i tak bede mósiał na regulacje jechac..
    pyradj
    Level 12  
    witam,chyba znalazłem przyczyne niestabilnych obrotów...prawdopodobnie przyczyną jest słabe cisnienie na jednym cylindrze które jest prawie połowe mniejsze od pozostałych trzech(po wyciągnieciu fajki,zadnej reakcji).góra silnika zrobiona-nowe zawory,uszczelniacze,szczelnosc...po wlaniu oleju do cylindra ciesnienie podskoczyło znacznie do góry...szkoda ze mechanik sprawdzil cisnienie dopiero po zrobieniu głowicy i jej zamontowaniu...co poradzicie??
    Nick Nolte
    Level 2  
    Ustawienie zaworów
    pyradj
    Level 12  
    witam,temat troche odległy(10 lat temu),ale odpisze.Ustawienie zaworów w silnikach hondy to bardzo wazna rzecz, lecz u mnie okazało sie że przez brak regulacji gazu i znaczny przebieg auta-uszkodzenia doznał jeden cylinder-brak kompresji i to był powód nierównej pracy,pierdzenia oraz smrodu spalin z tłumika.