Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda Accord 1.8 Vtec serwis sie poddał...

Dudi_1981 30 Mar 2008 11:05 28905 26
NDN
    Dudi_1981
    Level 12  
    Witam jak w tytule , a wiec
    Przyjechał do mnie kolega z łzami w oczach bo był już u 3 mechaników i w serwisie Hondy i nikt nie potrafi odnaleźć przyczyny następujących objawów:
    Brak wolnych obrotów na zimnym na ciepłym zaledwie 300-400 i to z wielkim trudem je utrzymuje , ciężko odpala ,ewidentnie czuć nie spalone paliwo , świece wszystkie czarne , brak mocy , kody błyskowe - brak błędu ...
    Serwis wymienił silniczek krokowy za 400 Funtów :| (nie wiem po co ) oraz sondę lambda pierwszą przed katem , świece .
    Ja sprawdziłem czujnik temperatury (podstawiałem różne opory i nic ) ,TPS moim niby oscyloskopem ale opory wychodziły przy max otwartym i zamkniętym według manuala , podmieniłem czujnik map , sprawdziłem rozrząd ,zawór erg, luzy zaworowe , ciśnienia ( po 13 na zimnym ) no i tez brakło mi już pomysłu na to auto .... dodam tylko że na gazie dzieje się dokładnie to samo (gaz BRC sekwencja ) Patrzyłem czasy wtrysku benzyny które czyta instalacja gazowa ale wychodzi że są normalne ...
    Ma ktoś jakiś pomysł ????
    Bo chłopak wozi pizze tym autem i każdy dzień to kupa kasy w plecy
    Honda accord 1.8 V tec 1999 rok gaz Brc sekwencja
  • NDN
    DominikD
    Level 23  
    Sprawdzałeś stan wydechu , katalizatora i sondę za katalizatorem o ile występuje ?
    romoo
    User under supervision
    A sprawdzone psikaczem pod kątem utraty podcisnienia na nieszczelnościach? I wszystkie czujniki temperatury?
    A co sonda mówi bo może emulacja jest na stałe załaczona bądz padła i sterownik nie widzi problemu.
  • NDN
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To jaki masz ten czas wtrysku?
    Dudi_1981
    Level 12  
    DominikD wrote:
    Sprawdzałeś stan wydechu , katalizatora i sondę za katalizatorem o ile występuje ?

Nie sprawdzałem wydechu ale słychać że spaliny wylatują swobodnie i silnik kreci sie do 7000 obr/m zmienne fazy rozrządu też słychać w czasie jazdy powyżej 5000 , a sonda mam zamiar podmienić w poniedziałek chodź wątpię że to ta tylna bo ją odpiąłem na chwile na ciepłym i nie zmieniło to jego pracy (wywaliło tylko kody błyskowe )

Dodano po 3 [minuty]:

romoo wrote:
    A sprawdzone psikaczem pod kątem utraty podcisnienia na nieszczelnościach? I wszystkie czujniki temperatury?
    A co sonda mówi bo może emulacja jest na stałe załaczona bądz padła i sterownik nie widzi problemu.

Szczelność dolotu sprawdzałem 2 razy ...
    Co do emulacji to też takie mam przeczucia bo ingerencja w auto to zawsze problem , mam jeszcze w planach odpiąć w cholerę to BRC
    romoo
    User under supervision
    Moim skromnym zdaniem - w servisach jak komp nie wywali błędu to ludzie rozkładają ręce i niestety kieszenie.
    Dudi_1981
    Level 12  
    romoo wrote:
    Moim skromnym zdaniem - w servisach jak komp nie wywali błędu to ludzie rozkładają ręce i niestety kieszenie.

W tym momencie jestem w Anglii a tu jak coś jest nie tak to w ogóle na złom z tym i tyle ...
    wolą klocki zmienić i olej zamiast się paprać z takimi przypadkami .
    Inna sprawa że ich wiedza jest jeszcze mniejsza niż można by przypuszczać .....
    Wracając do tematu idę wywalić to BRC w cholere
    asembler
    Level 32  
    Ciężko coś powiedziec na odległość ale jezeli to na gazie i na benzynie sie dzieje to być może tocos z zapłonem? Moze przestawił sie kąt zapłonu i wtedy takie efekty? Tak gdybam.
    cardiag
    Level 30  
    może być ze zapłon przestawiony, sprawdź jeszcze raz --> dokładnie! Gdy zapłon OK, to brak cisnienia.. Na pewno dobrze sprawdzone? Wypalają się gniazda zaworowe jak jezdzi na gazie i ma złą mieszankę..
    Dudi_1981
    Level 12  
    " Wyciąłem " gaz i efekt bez zmian , ale i tak fachowiec od BRC nie wiedział chyba ze kolejność cylindrów w Hondzie jest od prawej do lewej ....
    :D

Dzwoniłem do kolegi i wspominał ,że rok temu jakiś angolski mechanik spawał mu fotel .... ciekawe czy coś tym nie uwalił ;/
    Pozostaje mi tylko podmienić ecu |(co graniczy z cudem żebym go tu znalazł ) i aparat zapłonowy
    Dudi_1981
    Level 12  
    asembler wrote:
    ZŁOM...........

Tzn ?
    asembler
    Level 32  
    Jak chcesz wymieniac equ i zapłon fotel juz spawany :-)
    Jezeli nie chodzi na benzynie to trzba na gaz przełączyc, bo wymiana komputera to chyba nie taka tania sprawa. Chyba lepeij bedzie go sprzedac po kawałku i kupic cos na chodzie. Wyjdzie in plus
    Jak juz pali to wchodzi na obroty? a jak wchodzi to w jaki sposób?
    Dudi_1981
    Level 12  
    asembler wrote:
    Jak chcesz wymieniac equ i zapłon fotel juz spawany :-)
    Jezeli nie chodzi na benzynie to trzba na gaz przełączyc, bo wymiana komputera to chyba nie taka tania sprawa. Chyba lepeij bedzie go sprzedac po kawałku i kupic cos na chodzie. Wyjdzie in plus
    Jak juz pali to wchodzi na obroty? a jak wchodzi to w jaki sposób?

Ecu i aparat zapłonowy mam zamiar wyciągnąć z jakiejś rozbitej na szrocie wiec koszta trochę mniejsze niż w aso ...
    A na benzynie i na gazie jest identycznie (częściej gaśnie na LPG )
    Po zapaleniu wchodzi na obroty ale nie ma reakcji takiej jak można by sie spodziewać po japońcu ... wręcz jakiś polonez zamulony
    asembler
    Level 32  
    Trzeba by sprawdzic cisnienie w cylindach. Moze to wyglądac tez na to ze nie pali dobrze na jednym cylinfrze.
    A jak jest z zapaleniem?
    Cisneinie w cylindrach mozna łatwo sprawdzic wykręcając wszystkei swiece. Zatykając palcem i krecąc rozrusznikiem łatwo wyczuc czy którys z cylindrów uszkodzony (cylindrów - skrót myslowy moze to byc zawór lub cos innego.
    Podczas pracy nie strzela od czasu do czasu?

Nagraj prace silnika na słuch mozna duzo powiedziec.
    tzok
    Moderator of Cars
    romoo wrote:
    (...)
    Jaka emulacja sondy przy LPG IV gen !?!
    mark200
    Level 13  
    zawory podparte i tyle, bardzo częsta przypadłość hondy
    Dudi_1981
    Level 12  
    asembler wrote:
    Trzeba by sprawdzic cisnienie w cylindach. Moze to wyglądac tez na to ze nie pali dobrze na jednym cylinfrze.
    A jak jest z zapaleniem?
    Cisneinie w cylindrach mozna łatwo sprawdzic wykręcając wszystkei swiece. Zatykając palcem i krecąc rozrusznikiem łatwo wyczuc czy którys z cylindrów uszkodzony (cylindrów - skrót myslowy moze to byc zawór lub cos innego.
    Podczas pracy nie strzela od czasu do czasu?

Nagraj prace silnika na słuch mozna duzo powiedziec.

Mierzyłem ciśnienia na zimnym silniku i było niemal idealnie równo 13 na wszystkich cylindrach wiec mechaniczne uszkodzenia odpadają , rozrząd tez sprawdzałem i luzy zaworowe ....

Dodano po 1 [minuty]:

mark200 wrote:
    zawory podparte i tyle, bardzo częsta przypadłość hondy

Jak by zawory podparło ( co i tak sprawdzałem ) to by ciśnień nie było .

Dodano po 2 [minuty]:

Jutro czeka mnie zwiedzanie okolicznych szrotów . Jak trafie na tą usterkę to napisze co było .
  • Helpful post
    mark200
    Level 13  
    sprężanie będzie dobre przy lekko podpartych zaworach, a wolnych obrotów nie będzie
    asembler
    Level 32  
    Na mój nos ja bym wykluczył usterke elektroniki.
    antenek
    Level 19  
    sprawdź jeszcze w aparacie zapłonowym czy nie pękła cewka na szwie . Bo i taki przypadek kiedyś miałem .
    Dudi_1981
    Level 12  
    mark200 wrote:
    sprężanie będzie dobre przy lekko podpartych zaworach, a wolnych obrotów nie będzie

Ogarnąłem wreszcie tego accorda , Mark200 miałeś prawie racje
    , zwaliłem głowice i podpaliło zawory ...

Dziękuje wszystkim za pomoc i chęci

Pozdrawiam Mariusz
    brzozowiak
    Level 1  
    Ja mam takiego samego accorda i ten sam problem nie wie nikt z was jaki powinien byćluz zaworowy w tym silniku:?:
    antenek
    Level 19  
    na zimnym :
    Ssące 0,24-0,28
    wydech 0,28-0,32
    dla silnika F18B2/4
    boryspol
    Level 10  
    mam honde accord'a 99r 2.0 V-tec po wymianie silnika. Problem w tym ze mimo usuniecia błędów ze skrzynii automatyczne (bo takie były) nie ma wolnych obrotów. Jak jest zimny nie ma problemu, wolne obroty są. Gdy sie rozgrzeje spada powoli na coraz mniejsze az gasnie. Komputer pokazuje 2 błedy (wydruki):
    1. 23-1 KNOCK SENSOR(1), NO SIGNAL - prawdopodobnie regulator spalania stukowego przy wysokim obciazeniu.
    Napewno go nie ma przy silniku bo mechanik ktory wymienial silnik, odjął go bo słabo sie trzymał i powiedzial ze jest on bez znaczenia.
    2. 70-2 AUTOMATIC TRANSAXLE

Wydruki mam od mechanika od skrzyń automatycznych, na silnikach sie nie zna.

Pomóżcie, co to może być?

Z góry dzięki!
    Dudi_1981
    Level 12  
    boryspol wrote:
    .
    Napewno go nie ma przy silniku bo mechanik ktory wymienial silnik, odjął go bo słabo sie trzymał i powiedzial ze jest on bez znaczenia.
    i!
    Zmien mechanika bo ten to druciarz
    boryspol
    Level 10  
    To moze niektórym pomóc przy odczytywaniu kodów w accordzie 98-02:
    http://accord6gen.cba.pl/accord_diy.html

Prawdopdobnie brak wolnych obrotów to przyczyna braku czujnika spalania stukowego.
    Okaże sie jak go założe-czekam na przesyłkę.

mam głowice do silnika F20B6