logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo TD '99 RFN - Pasek rozrządu ukosuje po wymianie kół zębatych

blood332 29 Kwi 2009 21:03 1640 5
REKLAMA
  • #1 6472114
    blood332
    Poziom 10  
    Dokładnie jak w temacie plus to że pasek ukosuje po wymianie kół zębatych w rozrządzie. Mechanik wymienił je po tym jak samochód został do niego oddany z powodu złej pracy silnika. Jak to naprawić?
    Proszę o wszelkie możliwe propozycje co z tym zrobić.
    Jest to Mondeo TD z 99 roku z silnikiem RFN.
  • REKLAMA
  • #2 6473229
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Ale jaki ten problem, i co ten pasek robi ? co to znaczy UKOSUJE ?
  • REKLAMA
  • #3 6474414
    blood332
    Poziom 10  
    To znaczy że te koła się przesuwają i pasek jest tak jakby w ukośnej pozycji zamiast w prostej, ale do tego wszystkiego dochodzi to że się strasznie strzępi i w końcu zrywa.
    Nie wiem dlaczego tak jest. Mechanik zamówił nowe koła i powiedział że jeszcze raz spróbuje wymienić, ale to nie powinna być ich wina.
  • REKLAMA
  • #4 6475042
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Ale co maja koła do tego, niech ten ciemniak szuka lepiej luzu gdzies na łozysku pompy wodnej lub olejowej, jesli jest takowa napędzana od paska, albo gdzies na napinaczu, ja w ciagu 10lat nie wymieniłem nigdy koła od wąłka, jesli juz to tylko zebate od wału korbowego, ale to dlatego ze klin sie zcinał. reszta jest kwestia ustawienia naciągu liniowego, a nie jakiegos "ukosuje"
  • REKLAMA
  • #5 6476839
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 709
    Spacewalker napisał:
    .... ja w ciagu 10lat nie wymieniłem nigdy koła od wąłka

To jak zobaczysz plastikowe to wymieniaj.

Tam masz dwa paski rozrządu. Jak kupowałeś rozrząd to razem z napinaczem i "luźym" kołem? Pompa wody ok? jak się tam wymienia to kompleksowo bo za dużo rozbierania jak za kilka tysięcy padnie pompa. Może osłony źle zakłada? Obejrzyj, bo może ociera pasek o osłonę? Powietrze go nie strzępi. Chyba że taki mechanik :)
  • #6 6482533
    robert29475
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Kolego w tych silnikach są dwa rodzaje kół od pompy wodnej i napinacza . Jedne są z prowadzeniem a drugie bez . Nie można ich razem montować. Jeśli nie wymieniałeś pompy wody to tu może tkwić przyczyna. Jeśli tak to zmień mechanika takie rzeczy powinien wiedzieć jeśli bierze pieniądze za swoje usługi. Pozdrawiam.
REKLAMA